“Raging Bull – Tyren fra Bronx”

Op gennem 1940’erne var bokseren Jake LaMotta én af de allerstørste indenfor sin vægtklasse… Han blev især kendt for sine hårde slag, og for at kunne modstå ret så mange stød fra sine modstandere… Hele hans karriere stræbte han efter at blive verdensmester, og på vejen dertil havde han mange svære sammenstød med forskellige modstandere, hvor legenden Sugar Ray Robinson var iblandt… Én ting var dog, at Jake LaMotta helligede sig det succesfulde liv som bokser, og én anden ting var hans fiasko i privatlivet, hvor han har meget svært ved at agere husbond for sin underskønne kone, og hvor han i det hele taget fejler utrolig meget i forhold til alle dem, der står ham nær… I den sidste ende ender hans triumf i bokseringen med at ødelægge hans privatliv fuldstændig – Og han må gøre op med sig selv, hvordan han vil leve sit otium…

“Raging Bull” er af mange filmtilhængere, anmeldere og filmkritikere blevet udnævnt til en fuldstændig forrygende og uforglemmelig filmoplevelse, hvilket jeg dog ikke er helt enig i… Der er tale om en rigtig god film med masser af suverænt gode kvaliteter, men ligefrem et mesterværk er der i mine øjne ikke tale om… Der mangler lige det sidste touch af sentimentalitet i handlingen til, at jeg kan blive blæst omkuld – Men filmen er unægtelig et meget godt bud på, hvordan en semi-dokumentarisk skildring af en betydningsfuld personlighed skal skrues sammen… Iscenesættelsen er foretaget af Martin Scorsese, der aldrig overlader noget af det filmiske arbejde til tilfældighederne – Og her i “Raging Bull” viser han stor flair for at være i besiddelse af et kunstnerisk islæt, hvor han træffer nogle bevidste valg i forhold til at få filmen til at fremstå så skarp som muligt… Blandt andet er den optaget i sort-hvide billeder, hvilket forstærker virkningen omkring skildringen af tidsepoken omkring og efter anden verdenskrig – Og så er hans måde at klippe det hele sammen på ret så stiliseret, om man også oplever omkring de mange forskellige gangster-opus’er, som han har lavet…

Hovedrollen spilles fortræffeligt af Robert De Niro, der med rollen som Jake LaMotta leverer én af sit livs absolut bedste og mest krævende skuespilspræstationer – Og er er det især det imponerende vægttab, som han vil blive huset for, selvom hans fortolkning af bokselegenden helt sikkert også sidder lige i skabet… I en af de større biroller kan man opleve en velspillende Joe Pesci, der som altid gør sig meget bemærket i sin optræden og fremstilling af sin karakter… Cathy Moriarty, der spiller LaMotta’s hustru, bør også nævnes for sin fortrinlige fortolkning og levendegørelse af denne karakter…

De mange boksekampe, som filmen skildrer er rigtig godt iscenesat, hvor nogle af dem er ret hurtigt overstået, mens andre kan nydes i længere tid, hvor man oplever, at koreografien i disse er aldeles fremragende bearbejdet… Filmen var nomineret til at kunne modtage ialt otte Oscar-statuetter, men høstede kun to, hvilket var i kategorierne bedste mandlige hovedrolle, som tilfaldt Robert De Niro, samt i bedste klipning… De øvrige nomineringer var i kategorierne bedste film, bedste instruktion (Martin Scorsese), bedste mandlige birolle (Joe Pesci), bedste kvindelige birolle (Cathy Moriarty), bedste manuskript, bedste kameraføring og bedste lyd… “Raging Bull” er en rigtig god film, der skildrer Jake LaMotta’s liv på en ganske præcis og anstændig måde (han var også selv involveret som assistent på filmen), og selvom nogle vil betegne filmen som et mesterværk, så vil jeg blot kalde filmen for kvalitetsmæssig god underholdning…

“Raging Bull – Tyren fra Bronx” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Raging Bull – Tyren fra Bronx” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar