“Pet Sematary”

I nærheden af den lille by Ludlow i Maine i USA ligger der en dyrekirkegård, og tæt på denne ligger der en lille klynge huse, som er attraktive for folk, der har brug for at trække sig en lille smule tilbage fra den travle og hektiske hverdag, som kan ramme én… Familien Creed er ramt af dette, og derfor flytter de ud i et af de omtalte huse, og snart får de også kendskab til dyrekirkegården af deres ældre nabo, som har boet i området hele sit liv… Han kan dog også fortælle, hvad der ligger bag ved dyrekirkegården (og længere inde i skoven), hvilket er en indiansk gravplads, som efter sigende skulle kunne vække de døde til live igen, hvis de bliver begravet i denne indviede jord… Dette kommer naturligvis til at spille en større rolle i familien Creed’s liv – og er i sidste ende med til at forvandle deres fredelige tilværelse til et forfærdeligt mareridt…

“Pet Sematary” er en direkte genindspilning af selvsamme historie fra 1989, som dengang blev flot formidlet af Mary Lambert… Filmen er baseret på en mesterlig roman, som er skrevet af gyser-forfatteren Stephen King, der også selv skrev manuskriptet til den første indspilning… I genindspilningen er manuskriptarbejdet overladt i hænderne på Matt Greenberg og Jeff Buhler, som har tilladt sig at lave en hel del modifikationer i forhold til ophavsmaterialet, hvilket derfor bliver til en helt anden film end den, som man kunne opleve med udgaven fra 1989… De gennemgående træk i de to handlingsforløb er dog bevaret, og så er fortællingen præget af masser af uhygge og gys, som får det til at risle koldt ned af ryggen på én…

I hovedrollen kan man opleve en velspillende Jason Clarke, der kæmper en indædt kamp for at bevare en form for harmoni i sin lille familie, men som konstant bliver splittet af forskellige oplevelser, som han handler på, og som efterfølgende får skæbnesvangre konsekvenser… Rollen som aldrende genbo til familien Creed spilles af John Lithgow, der leverer en ganske fortræffelig præstation, som den milde og rare gamle mand, der får en slags ny familie med sit møde med tilflytterne…

Iscenesættelsen er varetaget af Kevin Kölsch og Dennis Widmyer, der har gjort et fint stykke arbejde med filmen… Der er altid en form for pres på en instruktør, når man kaster sig ud i et projekt, hvor man skal genindspille en populær og vellykket film, men de klarer sig rigtig fint igennem ved at levere det, som man kan forvente… Deres stil er ganske traditionel og jordbunden, hvor de dog alligevel udviser sans for at anvende de rigtige filmtekniske virkemidler på de tidspunkter, hvor det kræves, at man understreger bestemte detaljer eller skal fremhæve en særlig atmosfære… Personligt kan jeg bedst lide den første indspilning af filmen, men det er nok mest, fordi der er indbygget en nostalgisk følelse med denne… Udgaven fra 2019 er bestemt ikke ringe – Tværtimod er det en rigtig fed gyser, som både er skræmmende og uhyggelig…

“Pet Sematary” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Pet Sematary” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar