“Gaden uden nåde”

Vi befinder os i Little Italy i New York, hvor vi følger en lille og ubetydelig wanna-be-gangster ved navn Charlie, som forsøger at avancere på rangstigen for at komme op og mænge sig med de store af slagsen… Vejen dertil er dog en smule bulet, og lettere bliver det bestemt ikke, da han hele tiden støder på nye problemer, som fortrinsvis handler om at redde skindet på sin lettere sindsforstyrrede fætter Johnny, der skylder penge til gud og hvermand, men som ikke har mulighed for at tilbagebetale sin gæld… Det ender ofte ud i voldelige opgør, som til sidst får ret så store konsekvenser for både Charlie og Johnny, der må tage end drastisk beslutning for at kunne beholde skindet på næsen…

“Gaden uden nåde” er én af instruktør Martin Scorsese’s tidligste værker, og har gennem tiden fået tildelt ret blandede kommentarer af diverse filmanmeldere og skribenter med interesse i filmens forunderlige verden… Filmen er også ret svær at blive klog på, og virker i første omgang som en film, hvor der fortælles en intetsigende historie om, hvordan livet kan forme sig, hvis man vælger den urene sti… Det er en mørk og dyster film, som er baseret på rigtig meget dialog, og som ofte er bygget på en underforståethed i forhold til den verden, som handlingen er centreret omkring… Af og til eksploderer enkelte scener i voldsomme voldsepisoder, hvor der bliver delt øretæver ud, og det er også disse scener, som filmen er mest omtalt for, da de også kan siges at være et varemærke for Scorsese’s senere film…

Man kan ikke sammenligne “Gaden uden nåde” (som i øvrigt hedder “Mean Streets” på originalsproget) med Martin Scorsese’s øvrige film, da denne står som en selvstændig film, der både stilmæssigt og fortællermæssigt er langt væk fra det, som ellers har hævet denne fantastiske filmskaber op på et glorværdigt niveau… Personligt fandt jeg filmen en smule langtrukken, men den reddes af de velskrevne dialoger, som afvikles undervejs i filmen – og så især af en virkelig imponerende præstation af Robert De Niro, der kan opleves som tikkende bombe i rollen som Johnny… Det er én af De Niro’s allerførste større roller, og man er her slet ikke i tvivl om, hvilket potentiale, han indeholder som skuespiller… I rollen som Charlie kan man opleve en velspillende Harvey Keitel, der i øvrigt kan tilskrives at have hovedrollen i filmen, da De Niro’s figur kun kan betegnes som en birolle, selvom han er angivet øverst på filmplakaten…

“Gaden uden nåde” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Gaden uden nåde” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar