“Mus og mænd”

Vi befinder os i 1930’ernes USA, hvor depressionen har ramt en stor del af befolkningen, og som derfor må leve et liv i fattigdom… George og Lenny har således valgt at søge lykken ved at drage omkring og opsøge de gårde, der eventuelt kunne have brug for en hjælpende hånd med arbejder i marken… På sin vis er de et umage par, hvor George er almindeligt fungerende, mens Lenny er en smule tilbagestående i sin mentale udvikling, og som derfor ikke helt kan se sammenhængene i livet i det helt rette perspektiv… Dog er han stærk som en okse og har en udholdenhed, der gør, at han kan arbejde for to – Men alligevel kommer han uforvarende til at skabe problemer for dem begge to…

“Mus og mænd” er baseret på John Steinbeck’s klassiske roman af samme navn, som udkom i 1937… Det er fortællingen om to mænd, som holder sammen i tykt og tyndt, og som forsøger at udleve en drøm, som nærmest virker helt umulig at nå… Filmen er instrueret af Gary Sinise, der her viser sig som en særdeles kyndig filmskaber, hvor han med stilfulde billeder får skabt en vedkommende og gribende historie, som på alle måder er interessant i alle detaljerne… Både det tekniske arbejde omkring kameraføring, klipning og bearbejdning af lydsiden er virkelig godt udført, og man er henført til en tid, hvor lykken ikke venter lige om hjørnet… Manuskriptet er velskrevet af Horton Foote, hvor han holder sig ret stringent til ophavsmaterialet i form af Steinbeck’s roman… Hele handlingen er spændende, og man er fuldkommen revet med og grebet af den rørende (men også temmelig tragiske) historie, der rulles ud med filmen…

Én ting er dog det filmtekniske, som her bliver løftet op på et kvalitetsmæssigt højt niveau, hvor underholdningsværdien i filmen på ingen måde kan klandres for at have mangler – Men én anden ting er de skuespilsmæssige præstationer, hvor hovedrollerne her bliver fyldt ud af John Malkovich og Gary Sinise… Der er her tale om to virkelig eminente præstationer, hvor de på en meget troværdig og overbevisende måde levendegør deres karakterer, og tilføjer den helt passende mængde charme, der gør, at man kun kan holde af dem… Især John Malkovich har været udfordret med sin præstation som udviklingshæmmet, men han kører den sikkert hjem med en imponerende præstation, hvor han med al tydelighed viser, hvilke evner og talenter han rummer indenfor skuepillets mange facetter…

“Mus og mænd” er et must-see… Én af den slags film, som man ikke bør snyde sig selv for… En film, som giver én et berigende indblik i en svunden historisk tid, men som også bringer forståelsen omkring menneskelige relationer og handlinger i et perspektiv, som kan gøre én klogere på sin egen rolle her i livet… Måske er det derfor, at Steinbeck’s fortælling hele tiden bliver fremhævet i vores moderne tid – Netop fordi den rummer de mange kvaliteter, som den gør, og som gør fortællingen til en udødelig klassiker… Romanen er blevet filmatiseret en del gange tidligere, men jeg har udelukkende haft fornøjelsen af denne udgave fra 1992, hvilket for mig var en gribende indføring i en historie, som gjorde indtryk og som satte sine spor… Kan kun anbefales…

“Mus og mænd” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Mus og mænd” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar