“Patriots Day”

I 2013 blev Boston udsat for et terror-angreb, som ætsede sig fast i hukommelsen blandt mange hundredetusinde amerikanerne, og som gjorde dybt indtryk på rigtig mange folk rundt om i verden… Attentatet blev begået under afviklingen af det årlige marathon-løb, hvor der tæt på målstregen pludselig sprang to bomber, som dræbte en hel del uskyldige mennesker, og som sårede endnu flere… Bomben var ment som et direkte angreb på USA, og da først den allerførste panik havde lagt sig, indledte myndighederne en indædt og intens jagt på de skyldige, som stod bag denne forfærdelige tragedie…

“Patriots Day” er en gribende fortælling, der kan betegnes som en biografisk skildring af de mildest talt skrækkelige begivenheder, som fandt sted tilbage i 2013… Der er dog også fortællingen om en ubeskrivelig styrke, hvor ét samlet folk skaber et fællesskab i bekæmpelsen af de grusomme handlinger, som terror er… Vi følger især én helt særlig betjent, der på alle måder helligede sig opgaven at få opklaret forbrydelsen, hvor han med et ufatteligt mod og en uovertruffen viljestyrke og masser af vedholdenhed ikke har i sinde at helme, før opgaven er fuldført… Iscenesættelsen er varetaget af Peter Berg, som udviser fuldstændig kontrol i forhold til at få fremstillet begivenhederne så præcise og detaljerede som mulige – og så er han eminent til at få inddraget elementer, som gør filmen både vedkommende og følelsesmæssigt medrivende…

Jeg må i hvert fald indrømme, at jeg var underlagt mine egne følelser – hvor det især i slutningen bliver sentimentalt og rørende, hvilket er fuldkommen uimodståeligt for mine tårekanaler… Mark Wahlberg spiller hovedrollen som den dedikerede betjent, som er sat på opgaven – og som altid leverer han en suverænt overbevisende præstation, hvor han udviser stor indlevelse i rollen… Han får følgeskab af en hel stab af velspillende skuespillere, hvor Kevin Bacon, John Goodman, J.K. Simmons og Michelle Monaghan skal nævnes som de mest fremtrædende…

“Patriots Day” er på alle måder en vedkommende film, hvor man er grebet af handlingen lige fra starten – og hele vejen gennem filmen bliver man holdt i et jerngreb, hvor man for det første er chokeret over de begivenheder, der udspiller sig på skærmen, og hvor man for det andet er totalt opslugt af den spændende og intense udrulning af historien, hvor man naturligvis hele vejen gennem filmen håber på det allerbedste udfald for de medvirkende, som på en eller anden måde har været impliceret i angrebet… Forløsningen er yderst tilfredsstillende skildret, og man sidder med en klump i halsen, mens de sidste billeder passerer hen over skærmen – og derfor bliver filmen alt i alt til en kvalitetsmæssig virkelig god og solid filmisk oplevelse, som ikke ligefrem er at betegne som underholdning, men som i hvert fald må betegnes som at det visuelle medie er blevet udnyttet på den mest optimale måde i forhold til at få formidlet en historie, som på alle måder kræver at blive fortalt…

“Patriots Day” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Patriots Day” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar