“Hoffa”

I “Hoffa” viser Jack Nicholson endnu en gang med al tydelig, hvilken stor skuespiller, han er… Han er intet mindre end forrygende fantastisk i rollen som den mand, som stod allerforrest i kampen for at oprette fagforeninger til det arbejdende folk i USA, hvor han brillerer med en præstation, hvor han for alvor udviser hvilket potentiale, han som skuespiller er i besiddelse af… Der er ingen tvivl om, at “Hoffa” er Jack Nicholson’s film, og han kører den på fornemste vis sikkert over målstregen… Generelt er historien ikke én, der interesserer mig specielt meget, men det er alligevel en historie, som er svær at komme udenom, da den har gjort sin indflydelse gældende også for det moderne samfund, som vi lever i i dag, og manuskriotforfatter David Mamett har formået at levendegøre fortællingen på en måde, så det hele bliver formidlet ud til publikum, uden at man taber orienteringen i forhold til de ellers ret så komplicerede forhold, som Jimmy Hoffa’s evindelige kamp var omgivet af… Med “Hoffa” får man historien serveret på en spændende og medrivende facon, hvilket uden tvivl også skyldes Danny DeVito’s kunstneriske måde at iscenesætte filmen på…

Jimmy Riddle Hoffa vokser op i et USA, hvor den arbejdende mand har ringe kår, hvor lønnen er lav, hvor arbejdet er hårdt og krævende, og hvor man er nødt til at rette sig ind under de betingelser, som arbejdsgiveren foreligger for ikke at risikere at blive fyret… Disse forhold vil Hoffa for alt i verden have lavet om på, og han starter en indædt kamp mod systemet, hvor han for enhver pris vil forsøge at forbedre disse vilkår for den enkelte arbejder… Kampen for at nå målet er lang og sej, og virker undervejs også nærmest umulig at opnå – Men Hoffa giver ikke op, og fortsætter ufortrødent sin evindelige kamp for at få lavet det hele om, og hele vejen igennem forsøger han at bruge helt legitime metoder, hvilket man ikke kan sige om hans modstandere…

Danny DeVito har instrueret filmen med stor yndefuld talent for at anvende det filmiske medie som en kunstnerisk udtryksform, hvor han med fede billedkompositioner får opbygget en fortællermæssig stil, der tangerer (og visse steder sågar kommer helt op på højde med) det, som vi oplever fra både Martin Scorsese, Francis Ford Coppola og Brian De Palma’s hånd… Og det er ikke helt tilfældigt, at jeg lige præcis nævner disse tre bombastiske stjerner indenfor iscenesættelsen af film, da de allesammen har lavet store og ret så betydningsfulde gangsterfilm, hvilket “Hoffa” egentlig ikke er, men derfor kan man alligevel godt ane, at den rent fortællermæssigt lægger sig rigtig meget op af de nævnte instruktører’s film… Senest har vi i 2019 oplevet Martin Scorsese gøre storstilet comeback med “The Irishman”, som også omhandlede historien om Jimmy Hoffa, som dog her blev spillet af Al Pacino… Danny DeVito har en helt særlig måde at levendegøre filmen på, så den kommer til at fremstå frisk og skarp, og så er det helt fantastisk at opleve de forskellige virkemidler, som han flittigt gør brug af, og som leder tankerne hen på Alfred Hitchcock og hans betydningsfulde værker…

“Hoffa” er en stor film om en stor mand, der tilbage under udgivelsen i 1992 blev en smule overset og druknede en smule i den store mængde af populære film, som blev produceret på samme tidspunkt… Jeg så filmen tilbage i midten af 1990’erne og husker den som værende rigtig god, men hvor jeg på dette tidspunkt ikke var mindet på den slags tunge biografiske film… Derfor valgte jeg at gense den her med mit nu mere voksne sind, og jeg må sande, at jeg på alle måder blev glædeligt overrasket… Det er helt sikkert en film, der indeholder rigtig mange særdeles gode kvaliteter, og som jeg vil huske tilbage på som en film, hvor Jack Nicholson endnu engang leverer en af sine helt igennem uovertrufne præstationer, og hvor Danny DeVito både foran og bagved kameraet leverer et formidabelt stykke arbejde, der kvalitetsmæssigt hæver sig op på et særdeles seværdigt niveau…

“Hoffa” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Hoffa” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar