“First Man”

Fantastisk historie… Fantastisk film… Vi kender naturligvis allesammen historien om Neil Armstrong, der tilbage i 1969 foretog den fuldstændig vanvittige rejse til Månen, hvor han blev det første menneske, som betrådte Månens overflade… Instruktør Damien Chazelle har tidligere vist, at han er intet mindre end en eminent filmskaber med film som “Whiplash” og “La La Land”, og her med “First Man” gør han bestemt ingen undtagelse, og leverer en gennemgående gribende og fængslende beretning om de begivenheder, der førte op til landingen på Månen… Historien er skildret på en ekstravagant måde, hvor der ikke svælges ved unødvendige detaljer, men hvor det hele kommer til at fremstå som frisk og moderne – og så er der heldigvis proppet tilpas mange rørende momenter ind i filmen, som man ikke kan undgå at blive følelsesmæssigt berørt af… Personligt var jeg meget opslugt af filmen, og selvom det er en tour-de-force at stå igennem de knap to en halv time, som filmen varer, så er der på intet tidspunkt tale om, at filmen bliver hverken kedelig eller langtrukken – og så er den forløsende finale fuldstændig gennemført skruet sammen, hvor man på alle måder får følelsen af at være blevet beriget med en både vedkommende og kvalitetsmæssigt virkelig god film…

I starten af 1960’erne indleder amerikanerne deres rumprogram, der skal lede hen mod at kunne tage turen helt op til Månen, hvor man har planer om at lade astronauterne sætte deres fodaftryk på dens overflade… Neil Armstrong er én af de udvalgte mænd, som er i spil til at skulle kunne gennemføre denne yderst risikable og farefulde færd, og selvom han er hærdet og gjort af et helt særligt stof, hvor han har helliget sig sit liv til NASA og deres vilde projekter, så er han alligevel undervejs en smule betænkelig, hvor han også bliver nødt til at forholde sig til sin familie og deres reaktioner på, at de måske aldrig vil få ham at se igen… Han er dog fast besluttet på at gennemføre turen, og de indledende manøvrer i forhold til de mange forberedelser tager stille sin begyndelse – Og endelig oprinder dagen, hvor turen går til Månen… Det blev en rejse, som kom til at betyde mere for mennesket, end man havde turdet håbe på og drømme om, men ikke desto mindre blev Neil Armstrong den første mand på Månen…

Jeg må virkelig tilstå, at jeg var mere end positivt overrasket over det filmiske resultat, som “First Man” bringer frem… Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle opleve en film, som bare ville være straight og ligetil – Men her måtte mine forestillinger hurtigt blive manet til jorden, for jeg fik langt mere end det… “First Man” er historiefortælling på et højt fortællermæssigt niveau, hvor der er kræset med alle former for detaljer på alle fronter, lige fra det filmtekniske, over det skuespilsmæssige og til den formidabelt smukke underlægningsmusik, som er komponeret af Justin Hurwitz… Filmen var også nomineret til at skulle modtage Oscars i fire af de tekniske kategorier under den årlige prisuddeling, hvilket var for bedste lyd-mix, bedste klipning af lyd, bedste produktionsdesign og bedste visuelle effekter, hvor den også meget velfortjent vandt i sidstnævnte kategori…

Ryan Gosling, der kan opleves i hovedrollen (og som i øvrigt også var med i Chazelle’s forrige film “La La Land”), spiller ganske fortræffeligt, og til trods for, at han virker en smule sammenbidt og hård på overfladen, formår han alligevel at lade sin karakter krybe helt ind under huden på publikum, hvilket er en helt igennem beundringsværdig bedrift… Han ikke kun spiller sin rolle, men han lever sig et hundrede procent ind i den, hvor man tydeligvis fornemmer de følelsesmæssige dilemmaer, som han står overfor undervejs i filmen… Jeg kunne slet ikke modstå “First Man” – og havde for så vidt også et ret åbent sind i forhold til at skulle være modtager af en kendt historie – og det viste sig, at jeg endnu en gang kunne tilføje en filmisk perle til samlingen… “First Man” er en uovertruffen formidabel filmisk oplevelse, som kvalitetsmæssigt hæver sig op i ligaen af sværvægtere i filmhistorien… Det er lykkedes Damien Chazelle at sammensætte tre af slagsen i sin forholdsvis korte karriere – Og man kan ikke andet end glæde sig til, hvad der i fremtiden ellers vil kunne komme af filmiske projekter fra denne mesterlige instruktør…

“First Man” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “First Man” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar