“Far and away”

Ron Howard har gennem tiden lavet en række store seværdige film, som allesammen har det tilfælles, at de er baseret på pompøse fortællinger, hvor historierne langsomt ruller sig ud, mens den er ledsaget af flot og understøttende musik, og hvor man samtidig kan blive nærmest bjergtaget af de flotte filmiske mirakler, som kameraet får skudt i kassen… “Far and away” hører til blandt de tidligste af Ron Howards store værker, og der er ingen tvivl om, at man med denne film kommer til at opleve, at der sidder en instruktør i stolen, som har rigtig meget på hjerte, og som har kæmpestore ambitioner i forhold til at nå nye højder i løbet af sin karriere – (hvilket man så også må sande er lykkes til fulde her, hvor vi skriver 2020)… “Far and away” er dog efter min opfattelse ikke den bedste film, (og heller ikke den bedste film fra instruktørens side), hvor man dog til tider får oplevelsen af, at der i visse scener er decideret guld at hente, mens der dog langt hen af vejen ikke er helt så meget at komme efter… Det største problem med filmen er for mig, at man simpelthen ikke kommer dybt nok ind under huden på de to hovedrolleindehavere, der til trods for rigtig gode og overbevisende præstationer ikke helt formår at skabe den nødvendige sammenfletning mellem deres karakterer og det publikum, som ser filmen… Man får dog i glimt nogle glorværdige momenter serveret, men i det store hele ender filmen som en lidt flad oplevelse, selvom afslutningen egentlig både er spændende og pompøst sat op…

Vi befinder os i Irland i slutningen af 1800-tallet, hvor en ung mand lever under fattige kår sammen med sin familie… De er plaget af en ondsindet adelsmand, som forlanger at få del i de rigdomme, som de forskellige familier får i hus, og desuden opkøber han mere og mere af den dyrebare og frugtbare jord, som danner grundlaget for familiernes eksistens… Dette trætter den unge mand i særdeleshed, og derfor vælger han at drage bort for at søge lykken andetsteds – og han havner fluks i armene på en rigmandsdatter, som selv drømmer om at komme til Amerika for at deltage i kapløbet om gratis jordlodder… Sammen beslutter de sig for at drage afsted for at prøve lykken, men én ting er at udleve drømmen, og én anden ting er at realisere den – hvor det sidste viser sig at være sværere, end det unge par først har antaget…

Man får med “Far and away” en flot filmisk oplevelse, hvor masser af smukke optagelser præger billedet… Der er gjort rigtig meget ud af selve produktionsdesignet, og der er virkelig kræset for detaljerne i forhold til at få det filmtekniske til at skinne igennem i det færdige resultat… Handlingsmæssigt får man dog en film, hvor man ikke helt kan involvere sig i de hændelser, som finder sted, og karaktererne er som nævnt alt for hule… Derfor bliver helhedsoplevelsen af filmen også, at man er blevet trukket gennem en rimelig tung og langsommelig film, hvor man ikke helt har kunnet finde ud af, om det centrale omdrejningspunkt har været selve det at udleve drømmen, eller om det har været romancen mellem de to karakterer, som er repræsenteret af de to hovedrolleindehavere Tom Cruise og Nicole Kidman… Lidt kuriøst er det, at de rent faktisk dannede par under indspilningen af filmen, da de tilbage i 1990 mødte hinanden og forelskede sig i hinanden på settet til filmen “Days of Thunder”… De nåede at indspille yderligere én film sammen – (“Eyes wide shut”) – og deres ægteskab varede frem til 2001, hvor de efterfølgende blev skilt…

Der er masser af dramatiske højdepunkter i filmen, som i bund og grund også får ledt ens tanker hen på storfilmen “Borte med blæsten” fra 1939, og det allerstørste af disse er selve kapløbet, hvor håbefulde nybyggere skal dyste om at erhverve sig et stykke jord… Desværre er det dog sådan med de fleste af højdepunkterne, at man har valgt at få en humoristisk drejning med ind i disse, hvilket er en smule ødelæggende for oplevelsen som helhed, da man på den måde får tanken, at filmfolkene (og især instruktør Ron Howard) ikke har taget filmens manuskriptmæssige ophav alvorligt… Den intenst lange bokse-scene, som Tom Cruise er involveret i og de højdramatiske scener, der fører op til parrets rejse til Amerika, flader simpelthen ud derved, og gør bare at filmens kvalitetsmæssige niveau skrumper lidt… Der er sikkert filmelskere derude, som vil være af en lidt anden mening end jeg, men heldigvis er film lavet, så der er noget for enhver smag… “Far and away” faldt ikke helt i min smag, men summa summarum er dog, at der er tale om en flot filmisk bedrift – Og så kan man jo selv bedømme resten…

“Far and away” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Far and away” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar