“Zero Dark Thirty”

At kalde “Zero Dark Thirty” for en dokumentar er måske ikke den helt rette betegnelse, men der er i hvert fald tale om en biografisk skildring af nogle meget ømtålelige historiske begivenheder, som har fundet sted for ganske nylig i verdenshistorien… Nærmere betegnet handler det om jagten på terror-netværket Al-Qaeda’s leder Osama Bin Laden, som efter alt beviseligt materiale har stået bag planlægningen og organiseringen af angrebet på World Trade Center i New York, hvor to fly bevidst kolliderede med tvillingetårnene for derefter at få dem til at styrte i grus… Verden blev efter angrebet den ellevte september 2001 aldrig den samme, og en udefinerbar global krig blussede for alvor op, hvor mange samfund fik skærpet den interne sikkerhed og kom til at bygge deres værdigrundlag op på mistillid frem for det modsatte…

Jessica Chastain spiller en ung kvindelig CIA-agent, der er ansat i den analytiske afdeling, hvor hun har helliget sig opgaven at opspore og enten fængsle eller eliminere verdens farligste mand… Hun rejser til Mellemøsten for at konfrontere nogle af de fanger, som amerikanerne har fanget og mistænkt for at stå i ledtog med Osama Bin Laden, og dette fører hende videre på sin søgen, hvor hun ved hjælp af et tyndt og svagt spor, som ingen rigtig støtter hende i, ufortrødent famler sig videre… Hendes vedholdenhed og stædighed er dog ikke sådan at kue, og snart får hun også overbevist de amerikanske myndigheder om, at hun har ret i sine antagelser, og dermed bliver en plan iværksat, hvor målet er at eliminere denne ondsindede terrorist…

“Zero Dark Thirty” er en lang film, men den er på intet tidspunkt kedelig eller føles langtrukken… Den er derimod på alle måder interessant og medrivende, hvor man (trods kendskabet til udfaldet af filmen) holdes hen i åndeløs spænding helt frem til de allersidste minutter, hvor forløsningen finder sted… Filmen er at betragte som en form for politisk krigsdrama, hvor man hele tiden bevæger sig på en knivsæg for at opretholde den nødvendige moral i forhold til at agere etisk korrekt i de givne situationer… Der bliver dog i stor stil anvendt særdeles ufine metoder, men da alt er i spil og verdensfreden truet, så virker det alt sammen som nødvendige midler for at nå målet…

Jessica Chastain leverer en ganske fin præstation, hvor hun, trods sin spinkle skikkelse, har masser af gennemslagskraft og viser i særdeleshed en suveræn indlevelse i sin rolle… Jason Clarke kan opleves i en større dominerende rolle, hvilken han på alle måder får udfyldt på bedst mulig måde med en overbevisende præstation som hård forhørsleder… Joel Edgerton og Chris Pratt kan opleves som indsatsledere i det amerikanske militær, og selvom deres skærmtid er begrænset, fornemmer man tydeligt potentialet hos dem begge to… Det er dog ikke for skuespilspræstationerne, at man skal vælge at kaste sig over filmen, men derimod udelukkende for den vedkommende historie, der ruller sig ud på skærmen… Skildringen af de faktuelle begivenheder er intet mindre end mesterligt håndteret, og selvom det hele er bundet op på en masse komplicerede tråde, der bliver viklet ind i hinanden, så har både manuskriptforfatter Mark Boal og instruktør Kathryn Bigelow formået at omsætte det hele til noget, hvor forståelsen på ingen måde er kryptisk eller indforstået… Der er naturligvis tale om en barsk film, hvor der til tider også serveres temmelig ubehagelige billeder, men filmen rummer én af de absolut vigtigste historier i verdenshistorien, som bare er nødt til at blive fortalt…

“Zero Dark Thirty” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Zero Dark Thirty” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar