“Født den 4. juli”

Oliver Stone lavede med “Platoon” tilbage i 1986 en film, der skildrede krigens mest grusomme sider, hvor man fulgte en deling af soldater patruljere i den vietnamesiske jungle, hvor fjenden kunne ligge på lur overalt… Det var den første af en trilogi af film, som alle omhandlede Vietnam-krigen, og med “Født den 4. juli” får vi dermed anden del, som dog mere er centreret omkring, hvordan de hjemvendte amerikanske soldater på mange måder er traumatiserede og har det svært i forhold til at indgå på en normal måde i samfundet og dermed føle, at man gør sig nyttig og bidrager på en positiv måde, hvor ens indsats bliver værdsat… Det er især de forkrøblede veteraner, som der er fokus på, hvor de under krigen har været udsat for bombardementer og beskydninger, der har gjort dem handicappede eller ude af stand til at fungere optimalt… “Født den 4. juli” er en fantastisk film, der både er gribende og fængslende, og hvor man hele vejen gennem filmens spilletid på 145 minutter er revet med af den spændende og yderst dramatiske historie, der udspiller sig… Til tider er man ligefrem følelsesmæssigt påvirket, og under alle omstændigheder kan man ikke undgå at blive berørt af de tragiske situationer, som filmens hovedperson bliver udsat for…

Tom Cruise spiller den unge Ron Kovic, der lige fra barns ben af har drømt om at blive soldat – Og da han bliver voksen er han også hurtig til at melde sig under fanerne hos den amerikanske hær… Det hele foregår på en tid, hvor de politiske spændinger mellem øst og vest (Sovjetunionen og USA) var på deres højeste, og man valgte derfor fra amerikansk side at blande sig i krigen, som på det tidspunkt var blusset op i Vietnam, hvor den kommunistiske del i Nord bekæmpede den mere moderate regeringsform i Syd… Amerikanerne så det som en mulighed for at vise overfor det kommunistiske styre, at de nemt ville kunne blive slået tilbage – Men sådan kom det bare ikke helt til at gå… Ron Kovic bliver sendt afsted og deltager i krigens værste faser, hvor de mest skrækkelige scenarier udspiller sig for øjnene af ham, og uheldigvis bliver han også såret under et massivt bagholdsangreb, hvilket sender ham hjem til USA som krøbling – Lam fra brystet og ned… Hele Ron’s verden krakelerer og forandrer hans liv for altid, og da han først begynder at indse, at der fra politisk side ikke er særlig meget støtte at hente til de hjemsendte soldater, helliger han sig at kæmpe for disses ret og retfærdighed…

Filmen er baseret på en biografisk skildring, som er oplevet og skrevet ned af selveste Ron Kovic, og det er endt ud med et filmisk resultat, som er intet mindre end beundringsværdigt… Oliver Stone er en mesterlig instruktør, der ikke går på kompromis med sine idéer, og lader sig heller ikke indhylde af, hvad der måske vil blive opfattet som provokerende eller direkte usmageligt hos den amerikanske regering – og derfor står man overfor en yderst stærk og sindsygt vellykket film, som skildrer realiteterne uden at pakke noget ind… Der er ingen tvivl om, at filmen er ret patriotisk, men det er serveret med hjertet – og fungerer upåklageligt… Tom Cruise leverer også som altid en særdeles overbevisende præstation, hvor han med stor troværdig har indlevet sig i en meget svær rolle – Og han kører på alle måder filmen sikkert over målstregen… Generelt er samtlige medvirkende velvalgte og veloplagte i deres respektive roller, hvor det også er herligt at opleve både Tom Berenger og Willem Dafoe medvirke i denne anden del af trilogien, ligesom de begge havde deres medvirken i “Platoon”…

“Født den 4. juli” er en rigtig god film, som i sin helhed står rigtig stærkt – Og skildringen af det liv, som Ron Kovic har lagt bag sig, er intet mindre end fantastisk og på alle måder gribende… Vi oplever ham i barndommen, hvor han har sine drømme om at blive soldat, og oplever ham i hans unge år, hvor han tilsidst får sin drøm til at gå i opfyldelse – Og derefter oplever ham udspille sin rolle i en mareridtsagtig krig, for til sidst at opleve ham kæmpe en brav kamp for at genfinde sig selv samtidig med, at han kæmper mod systemet… “Født den 4. juli” er intet mindre end en fantastisk storfilm, og er uden tvivl et must for alle filmelskere – Jeg var solgt til filmen, og må erkende, at den rørte mig temmelig meget… Der er intet, som ikke fungerer i filmen, og både klipning, kameraarbejde, musik, og special-effekter er udført på et kvalitetsmæssigt højt niveau, hvor man kun kan blive betaget og en smule fascineret over den grundighed, som der ligger til grund for tilblivelsen af denne film… Tredje del af trilogien hedder “Himmel og helvede”, og skildrer Vietnam i efterdønningerne af krigen, hvor folk med alle midler forsøger at genopbygge samfundet efter de massive skader, som krigen har forvoldt landet – Og også denne er en yderst seværdig film…

“Født den 4. juli” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Født den 4. juli” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar