“Øksemorderen”

Den første film i serien om Jason Voorhees sluttede med en totalt overraskende drejning, hvor tingene blev vendt fuldstændig på hovedet i forhold til, hvordan man egentlig troede, at det i første omgang hang sammen – Og film nummer to starter op nøjagtig der, hvor den første film sluttede (og det endda med et resumé af de selvsamme begivenheder)… Filmene om Jason Voorhees har skabt en kæmpe fanskare verden over, hvor denne genopståede skabning med morderiske tendenser hærger og dræber de mange uskyldige medvirkende i de forskellige film… Jeg vil også selv kalde mig for en ganske habil fan af filmene, som også udgør grundstenene til det, der som undergenre til horror-filmene kan kaldes for slasher-film, hvor det i al sin enkelthed går ud på at skabe en historie, hvor konceptet er at myrde alle de medvirkende på grusomme og bestialske måder… Generelt er “Fredag den 13.”-filmene bygget op omkring en ganske spændende og interessant handling, hvor også de medvirkende karakterer er ganske interessante at følge – Og dette er i hvert fald et kæmpe plus for filmen, så det hele ikke bare går op i blod og splat…

Lejren ved Crystal Lake er nedlagt, men en nærvedliggende lejr er netop åbnet op for endnu en sæson, hvor der skal uddannes nye lejr-ledere… Den lille gruppe af mennesker med masser af gå-på-mod og lyst til at gøre brug af sig selv bliver som det første nødt til at gøre op med myten om Jason Voorhees og hans higen efter hævn, og ingen ser derfor grund til andet end at skabe hyggelig stemning i lejren… Dette bliver selvsagt hurtigt ødelagt, da de første mord begynder, og inden man overhovedet når at overveje at flugt kunne være en mulighed, er hele lejren indhyllet i mørke, hvilket giver Jason mere eller mindre frit spil i forhold til at få opfyldt sin blodtørst…

“Fredag den 13. del II” eller “Øksemorderen”, som den kom til at hedde på dansk, er uhyggelig og skræmmende, hvilket er forventeligt af en film, der betegnes som gyser… Den fungerer super fint på alle planer, hvor den lige så stille bygger op til, at Jason begynder sin hærgen, og hvor spændingen stiger støt undervejs for til sidst at ende ud i et klimatisk opgør, hvor intensiteten for alvor også bliver fremtrædende… Alt i alt bliver filmen derfor en yderst tilfredsstillende filmoplevelse, og en fin fortsættelse af den første film… Mordene afvikles hurtigt og skånselsløst, hvor man som publikum slet ikke lige når at forberede sig på de gruopvækkende billeder, som man pludselig bliver vidne til, og de blodige effekter er rigtig godt og temmelig overbevisende fremstillet… Det bedste ved filmen er dog den lange afsluttende sekvens, hvor de sidste af de overlevende har den afgørende kamp mod Jason… Denne sekvens når at blive ret så nervepirrende, og sørger samtidig for, at man bliver belønnet med en særdeles tilfredsstillende afslutning på filmen…

Når man vælger en film som “Øksemorderen”, så er det (efter min opfattelse) fordi, man gerne vil udfordre sig selv og sin egen angst eller frygt… Man forventer at blive (i hvert fald en smule) skræmt, og forventer også at komme til at opleve ulækre, makabre og blodige scener, hvoraf nogle sågar kan komme til at virke frastødende… Jeg har personligt altid været stor tilhænger af gyset og af horror-film især, og den fedeste oplevelse er, når man lige kan mærke, at det risler koldt ned af ryggen på én, at gåsehuden kommer krybende og at sveden pibler frem i armhulerne… Og så bliver det hele bare ekstra fedt, når der samtidig er gjort noget ud af at få fortalt en god og rædselsvækkende historie, som hænger sammen og fungerer – Og præcis sådan en film er “Øksemorderen”… Rent skuespilsmæssigt er der ikke helt så meget at prale af, men til gengæld får man det, som man higer efter – Nemlig et fedt gys…

“Øksemorderen” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Øksemorderen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar