“Platoon – Kamppatruljen”

Med “Platoon” viser Oliver Stone for alvor, hvordan krig er både grusomt og meningsløst… Her får man råt for usødet en skildring af, hvordan det var at være udstedt som soldat under Vietnam-krigen, og der er intet af det, som man her kommer til at opleve, som er videre kønt… Krigens barskeste sider kommer til syne, og det bliver udpenslet i både blodige og særdeles voldelige scener – Og som én af de stærkeste facetter i filmen, viser den samtidig, hvordan krig kan nedbryde et menneske både fysisk og mentalt… “Platoon” er en spændende og gribende film, men den er bestemt også et barskt møde med en virkelighed, som intet menneske burde være stolt af at være en del af… Det er første del af en trilogi, hvor man her i første del får serveret krigens brutalitet, mens man i anden del (“Født den 4. juli”) kan opleve, hvordan de såkaldte krigsveteraner må kæmpe for at få bare en lille smule hjælp til at komme sig over de rædsler, som de har været udsat for og bevidnet fra allerforreste linje… Tredje og afsluttende del (“Mellem himmel og jord”) skildrer så, hvordan det krigshærgede Vietnam er plaget af de forfærdelige begivenheder, og hvordan civilbefolkningen forsøger at komme på fode igen til trods for sorg og elendighed… Oliver Stone har begået tre mesterværker, og alle som én vil for altid indprente sig i ens hukommelsescenter…

Charlie Sheen spiller en ung infanterisk, som er droppet ud af college for at gøre tjeneste i den amerikanske hær… Han udstationeres i Vietnam, hvor krigen raser på fuldt blus, og snart er han en del af disse forfærdelige kampe, som finder sted, hvor han bliver tvunget til at myrde andre mennesker for selv at overleve… Han er med i en kamppatrulje, som har til opgave at patruljere et område af junglen, som hærges af fjendtlige Vietnamesere fra Nord, og der kommer ofte til konfrontationer, hvor der bliver skudt fra alle sider på alt og alle, hvad der både kan krybe og gå… Hans patrulje udsættes ofte for massive tab, men bliver hurtigt erstattet af nye folk, som dermed bliver udsat for mere af det samme… Gruppen er udstyret med to sergenter, som på ingen måde kan enes om, hvordan krigen skal udforme sig, så den kan føre til at missionen bliver afviklet med et succesfuldt udfald, og derfor bliver denne interne strid pludselig også til et mærkbart moment, som påvirker samtlige soldater i patruljen…

“Platoon” er eminent godt iscenesat af Oliver Stone, der med filmen på alle måder viser, at han kan sit håndværk… Han er kompromisløs i forhold til de idéer, som han vil have udlevet på film, og resultatet af hans værker er altid af en kvalitet, hvor man tydeligt kan fornemme, at han har været grundig i forhold til at få alle væsentlige detaljer frem i sine film, hvor de kommer til at fremstå som stærke med en billedside, som for alvor cementerer på hvilken måde, det visuelle medie kan anvendes til at fortælle en vedkommende historie på… Der er masser af blodige effekter i filmen, som er sindsygt overbevisende lavet – og det er bestemt ikke behageligt at overvære de makabre scener, som udspiller sig for øjnene af én… Det påvirker især også ens sind, at man ved, at det er den barske virkelighed, som skildres her i “Platoon” – Og man kommer helt sikkert til at blive berørt af det, som man er vidne til her i filmen… I øvrigt vandt filmen fire Oscar-statuetter under den årlige prisuddeling, hvilket var for bedste film, bedste instruktion, bedste lyd og bedste klipning – Og det er uden tvivl fuldt ud velfortjent…

Charlie Sheen leverer en ganske habil præstation som den unge soldat, der bliver kastet lige lukt ud i helvedes forgård, og han får godt følgeskab af en velspillende Tom Berenger og en overbevisende Willem Dafoe, som begge får levet sig virkelig godt ind i deres respektive roller (og som også begge blev nomineret til at modtage en Oscar for deres præstationer i kategorien bedste mandlige birolle)… Kuriøst er det, at man i en mindre rolle kan opleve en meget ung Johnny Depp – Og så er de øvrige medvirkende bare eminent gode til at agere angstfyldte soldater, som alle håber på, at mareridtet hurtigt vil tage sin afslutning… Så rent skuespilsmæssigt er “Platoon” en fortræffelig filmoplevelse, men den er en suverænt fantastisk filmoplevelse, når man samler alle elementer, der tilsammen danner en helhed, som virker på alle planer, og som resulterer i et kvalitetsmæssigt højt niveau af kunstnerisk opofrelse på film… “Platoon” er en af den slags film, som man bare ikke må misse ud på, selvom det naturligvis er en barsk fortælling… Det er dog en vigtig del af historien, der skildres, og så er filmen bare en milepæl i filmhistorien, som ikke er til at komme udenom…

“Platoon – Kamppatruljen” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Platoon – Kamppatruljen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar