“House of 1000 Corpses”

“House of 1000 Corpses” er intet mindre et mesterværk indenfor horror-genren… Den er kvalmende og vulgær som bare pokker, og samtidig fyldt med både skræk og gru og rædsel nok til at få selv den mest hærdede og inkarenerede tilhænger af gyser-genren til at føle en vis form for tilfredsstillelse ved overværelsen af denne film… Personligt er filmen efter min mening noget af det bedste indenfor genren, der overhovedet findes, og instruktør Rob Zombie har formået at løfte indholdet op på et kvalitativt niveau, der kun kan anses som ypperlig kunst af en helt særlig og udsøgt karakter… Filmen indeholder alle de helt rigtige elementer for at skræmme bukserne af publikum, og så er der en ubeskrivelig fanden-i-voldskhed over filmen, hvor det psykopatiske bliver skildret på en så fuldkommen gennemført facon, at man som filmelsker ikke kan andet end blive begejstret og fascineret over den måde, hvorpå det er lykkes at skrue en så eminent god film sammen… Lad det dog være sagt med det samme, at man nok gør bedst i at holde sig langt væk fra filmen, hvis man hører til blandt de sarte sjæle, da Rob Zombie serverer historien, så man oplever gruen og brutaliteten på tætteste hold, og de mange virkelig makabre mord, der finder sted i filmen, er af en ubeskrivelig ulækker karakter…

Vi befinder os et sted i USA, hvor en bil med et par unge mennesker er på gennemrejse… De gør holdt på en tankstation, som samtidig er indrettet som et museum for massemordere og monstre, og uvidende om, at der er en sammenhæng mellem dette og deres næste destination, som er en afsides beliggende bungalow, hvor en lettere retarderet og sindsforstyrret familie har til huse, tager de imod den gæstfrihed, som de bliver vist, da deres bil bryder sammen i det værst tænkelige uvejr, hvor regnen pisker ned fra himlen… Snart efter opdager de dog, at de er fanget i deres livs værste mareridt, hvor de forskellige familiemedlemmer af Firefly-slægten begynder at udvise deres mangfoldige morderiske tendenser… Flugt er ikke en mulighed, og dermed er det heller ikke muligt at undslippe stedet i levende live – Og derfor er det, som de stakkels uskyldige unge mennesker på gennemrejse har til gode, udelukkende tortur og pinsler af værst tænkelig karakter…

Rob Zombie skildrer med “House of 1000 Corpses” gru, uhygge, skræk og rædsel på den absolut sygest tænkelige form, og det er også helt klart derfor, at filmen kommer til at fungere på det kvalitetsmæssige høje niveau, der efter min mening må betegnes som filmisk kunst… Zombie er kompromisløs i sin måde at servere makabre mord og psykopatiske tendenser – Og som helhed fungerer filmen suverænt godt på alle planer, hvor man fra starten af lige så stille bliver lullet ind i en syg verden, og hvor tingene pludselig udvikler sig indtil helvede slutteligt bryder løs… Der er hverken sparet på blodige splatter-effekter eller på grænseoverskridende opfindsomhed, når de vulgære og kvalmende billeder ruller hen over skærmen… Al horror’en er dog heldigvis bygget op omkring et handlingsforløb, som for det første er sindsygt spændende, og som for det andet er både velskrevet og gennemført i sin udformning… “House of 1000 Corpses” er bare en virkelig god film, der som gyserfilm helt klart blander sig med de allerbedste indenfor genren…

De medvirkende i filmen er allesammen meget troværdige og overbevisende i deres respektive roller, hvor Bill Moseley, Sheri Moon Zombie, og Sid Haig i de dominerende hovedroller i dén grad gør sig bemærket med en helt særlig form for indlevelse i en syg og sindsforstyrret psykopatisk karakter… Vanviddet skinner ud af både mimik og gestik hos disse karakterer, hvilket er med til at gøre dem særdeles skræmmende, og alligevel er der også noget vildt og ubeskriveligt dragende over deres figurer og deres personligheder… De tre hovedpersoner får følgeskab af en velspillende Karen Black i rollen som Miss Firefly, som er mor til flere af de psykopatiske karakterer i filmen… Karen Black har gennem sin karriere på film medvirket i talrige roller i gyser-film, hvor hun nærmest har opbygget en form for kult-status som såkaldt scream-queen…

Musikken er komponeret af Rob Zombie himself, og denne er i sig selv ganske skræmmende og i hvert fald på alle måder med til at underbygge stemningen og atmosfæren i filmen… Sammen med klipningen af filmen og den generelle billedkomposition er “House of 1000 Corpses” sindsygt velfungerende og formidabelt godt skruet sammen, hvor et velskrevet manuskript (også af Rob Zombie) danner rammen for én af de sygeste filmoplevelser, som man overhovedet kan forestille sig… Det er blodigt, klamt og uhyggeligt som bare pokker, men hamrende fedt fremstillet på et kunstnerisk plan, der løfter filmen op på et unikt plan, hvor kun de ypperste film befinder sig og fortjener en plads… Filmen har (indtil videre) afspundet to fortsættelser, hvor “The Devil’s Rejects” udkom året efter i 2004, og hvor “3 from Hell” i 2019 blev lanceret som den foreløbige afslutning på sagaen… “House of 1000 Corpses” er en “Don’t Miss” og et “Must-See”…

“House of 1000 Corpses” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “House of 1000 Corpses” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar