“Rain Man”

“Rain Man” er slet og ret en fantastisk film… Man kan slet ikke forklare den gribende og fængslende måde, som filmen er bygget op på, hvor en helt igennem interessant og rørende historie om et helt usædvanligt venskab ruller sig ud… Kemien mellem Tom Cruise og Dustin Hoffman er fuldkommen fortræffelig, og begge skuespillere leverer noget af det bedste skuespil, der nogensinde er fremkommet på film, og ingen af dem har siden tangeret disse præstationer gennem deres livslange karriere på film til trods for, at de altid har leveret yderst troværdige og overbevisende præstationer… “Rain Man” er en af den slags film, som man bare ikke må misse ud på, og at filmen vandt hele fire Oscars fortæller også noget om, at der virkelig er tale om en film af en helt særlig kvalitet…

Tom Cruise spiller en selvoptaget forretningsmand, som får den lidt kedelige besked, at hans far er afgået ved døden… Dette er dog ikke specielt tragisk i sig selv, da manden for det første var gammel og (sandsynligvis) mæt af dage, og for det andet har han aldrig været specielt interesseret i Charlie Babbitt, som Tom Cruise’s karakter hedder i filmen… Han bliver indkaldt til et møde med en advokat, der overdrager ham sin arv, der består i en ældre, men meget velholdt Cabriolet, mens hans ukendte autistiske bror Raymond arver omkring tre millioner dollars… Denne bror er anbragt på en anstalt for udviklingshæmmede, hvor han trives med sine helt specielle måder at anskue verden og omgivelserne på, men da Charlie opsøger ham med henblik på at overtale ham til at udbetale mindst halvdelen af pengene, begynder en rejse for dem begge to, der ender med at ændre deres syn på de værdier, som de altid har set som de væsentligste her i livet…

Dustin Hoffman har aldrig været bedre end i rollen som den autistiske Raymond Babbitt, og rollen indbragte ham også en meget velfortjent Oscar-statuette under den årlige prisuddeling… Det har uden tvivl været meget krævende af den talentfulde skuespiller at leve sig ind i denne helt specielle rolle, og forarbejdet er intet mindre end beundringsværdigt – Og så er kemien med Tom Cruise som nævnt helt uovertruffen… Det er uden tvivl de to eminente skuespilleres skyld, at filmen først og fremmest er så velfungerende og gennemført god, selvom alle elementer samlet set går op i en højere enhed og smelter sammen til en helt igennem fantastisk filmoplevelse… Filmen vandt ialt fire Oscars, som var for bedste film, bedste instruktion, bedste mandlige skuespiller og bedste manuskript, og var yderligere nomineret til at modtage en statuette i kategorierne bedste kameraarbejde, bedste klipning, bedste produktionsdesign og bedste musik – Og efter min mening ville alle otte Oscars have været meget velfortjente…

Barry Levinson har iscenesat filmen med bravour, hvor han hele vejen gennem filmens 133 minutters lange spilletid sørger for at fremhæve alle de væsentlige detaljer i filmen for at gøre den til den kvalitative filmoplevelse, som den er… Handlingsmæssigt er filmen frisk og skarp, hvor et meget levende og vedkommende manuskript danner grundlaget for den historie, der rulles ud, og hele herligheden krydres med en eminent lydside, som er komponeret af den altid pålidelige og mesterlige komponist Hans Zimmer, som har en helt særlig evne for at lade musikken være nutidig og samtidig understøttende i forhold til den stemning og atmosfære, som filmene er i besiddelse af… Jeg var grebet af filmen fra start til slut – og selvom jeg efterhånden har fået set filmen fire gange, så er den stadig bare en helt igennem fantastisk film og en udsøgt fornøjelse at overvære… “Rain Man” er en af den slags film, som man på ingen måde må gå glip af – Det er et uvurderligt stykke filmisk kunst, som er fuldkommen unikt i sin udformning og samtidig en både opløftende og hjerteskærende film om kærlighed og venskab og livets forunderlige drejninger… “Rain Man” er bare en herlig film…

“Rain Man” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Rain Man” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar