“Fredag den 13.”

“Fredag den 13.” er efter min mening den første såkaldt ægte slasher-film, hvor konceptet stort set udelukkende handler om på grusomste vis at slå de mange medvirkende ihjel én efter én… Konceptet er efterfølgende blevet brugt i talrige gyser-film, hvor der er forsøgt at lave små justeringer for at det hele bliver anderledes og spændende end det originale, og selve denne serie om den morderiske Jason Voorhees afspandt hele ni direkte efterfølgere, som allesammen følger helt det samme koncept… Efter min vurdering hører “Fredag den 13.”-filmene til blandt de allerbedste gyser-film, der nogensinde er blevet lavet, og selvom det hele handler om en masse unge mennesker, der forsøger at overleve Jason’s morderiske tendenser og alligevel ender med at blive slået ihjel, så er der i de forskellige film tænkt en handling ind, som for det første er ganske interessant og som for det andet er både intens og nervepirrende, og hvor horror’en på alle måder får helt frit spil, og dermed kompromisløst bliver præsenteret som horror skal præsenteres på film… Når man ser en gyser-film forventer man at blive i hvert fald en smule skræmt og bange, og forventer også at opleve en del blodige scener – og med filmene om Jason får man det hele serveret, hvilket dermed må siges at kunne tilfredsstille selv den mest kræsne fan af horror-genren…

Vi befinder os ved Crystal Lake-lejren i midten af USA, hvor en gruppe af unge nye lejrledere skal tilbringe nogle uger af deres sommerferie for at gøre den klar til at modtage nye aspiranter… Lejren er indhyllet i en tragisk historie om en ung dreng ved navn Jason Voorhees, der under et ophold tilbage i 1958 afgik ved døden, da han druknede i søen, og derfor siges det, at lejren er hjemsøgt af Jason, der søger sin blodige hævn over dem, som vil forsøge at trænge ind på hans territorium… De besøgende i lejren tror dog ikke på disse spøgelsesberetninger, men må snart sande, at der begynder at ske mystiske og uforklarlige ting, hvor folk forsvinder… Kort efter begynder der også at dukke lig op, som er slemt tilredte, og først her går det op for de resterende overlevende, at de befinder sig i en temmelig alvorlig situation, hvor de med stor sandsynlighed selv vil ende som ofre for denne ukendte morder…

“Fredag den 13.” er intet mindre end en klassiker, der fungerer rigtig godt på alle planer… Kun ganske kort tid inde i filmen kan man opleve de første mord, og dermed er historien for alvor i gang, hvor man ellers stille og roligt bygger op til at der løbende gennem filmen sker flere makabre og grusomme mord, hvor blodet får lov til at strømme for til sidst at ende ud i et overraskende og chokerende klimaks, hvor alting bliver vendt på hovedet og lægger op til en fortsættelse, som man næsten ikke kan vente med at se… De medvirkende i filmen leverer ganske fine præstationer, hvor de fleste agerer uskyldige ofre, der kommer til at opleve gru og rædsel i et øjeblik af uundgåelig angst og panik… Der er garanteret svedige håndflader og isnende kuldegysninger under overværelsen af denne ganske glimrende gyser, og måske er der også nogle derude, som har brug for at have en pude i nærheden, som kan holdes op foran ansigtet i de mest nervepirrende scener…

De mesterlige special-effekter er udført af Tom Savini, og er på alle måder både overbevisende og tilpas blodige, og så er musikken (komponeret af Harry Manfredini) sindsygt godt tilpasset filmens handling og understøtter den uhyggelige stemning hele vejen igennem de godt og vel halvanden times spilletid, som filmen varer… Sean S. Cunningham har stået for iscenesættelsen af filmen, og han har med “Fredag den 13.” udvist et helt særligt talent for at skabe et mesterligt gys, som tilmed må siges at være af en helt særlig kvalitetsmæssig oplevelse til trods for, at der efter sigende er tale en film, hvor budgettet ikke er helt så stort… Jeg har nu genset filmen for tredje gang, og min begejstring for filmen er på ingen måder blevet mindre med tiden – “Fredag den 13.” er en film, som holder, og som enhver tilhænger af horror-genren bestemt ikke må snyde sig selv for…

“Fredag den 13.” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Fredag den 13.” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar