“Det vilde ræs”

Tilbage i 1974 startede Steven Spielberg med filmen “Sugarland-Ekspressen” en såkaldt ny bølge af film, hvor hurtige biler og vanvittige politi-jagter var en del af konceptet… Omtalte film var en meget seriøs og alvorlig film om to lovløse forbrydere på flugt fra myndighederne, men de øvrige film, som denne afspandt, blev hurtigt drejet over i en mere komisk retning, hvor humoren var det fremtrædende og dannede omdrejningspunktet for filmens handling… “Det vilde ræs” er her ingen undtagelse, og indeholder masser af både charmerende og underfundig humor, som i hvert fald bør falde i god smag hos enhver drengerøv med lidt benzin i blodet… Jeg vil ikke ligefrem påstå, at jeg har sidstnævnte, men alligevel synes jeg egentlig helt godt om filmen, selvom den også har en vis alder på bagen, og også hen imod slutningen kan føles en smule langtrukken, da der stort set ikke sker noget videre nyt i løbet af den sidste times tid… Der er dog stadig masser af ganske seværdige momenter placeret undervejs i filmen, og en pokkers interessant karakterudvikling blandt de forskellige figurer, som medvirker – Og så har filmen bare noget helt særligt over sig, der gør den til en underholdende filmoplevelse, som man i hvert fald som filmelsker ikke bør snyde sig selv for…

The Bandit er kaldenavnet på en durkdreven yngre herre, der udelukkende lever af at vise sig frem… Især holder han utrolig meget af at køre stærkt og deltager derfor også flere gange årligt i forskellige ulovlige løb, hvor det gælder om ikke at blive nakket af politiet… Hans ry og omdømme er vidt udbredt, og derfor er han også ofte i myndighedernes søgelys, men dette til trods lykkes det ham altid at slippe helskindet ud af de suppedaser, som han havner i… Da han får et tilbud, hvor præmien er en ret så omfattende sum penge, bliver han endnu en gang fristet til at sige ja til tilbuddet, hvor det gælder om at køre til Texas for at hente 400 kasser øl, og derefter fragte dem tilbage indenfor 28 timer, og desforuden undgå at blive standset og afsløret af politiet… Tilbuddet er simpelthen for fristende for The Bandit, og han begynder derfor straks at lægge en plan for, hvordan han skal klare sig godt igennem denne udfordring…

“Det vilde ræs” (eller “Smokey and the Bandit”, som filmen hedder på originalsproget) er som nævnt ganske underholdende, men der er ikke ligefrem tale om en mesterlig filmisk bedrift… Det er dog en af den slags film, som satte sit præg på 1970’erne, og af de mange lettere komiske film, som udkom i perioden, er “Det vilde ræs” helt klart af den mest kvalitative slags… Som nævnt er humoren ganske underfundig, og den kommer både i kraft af skarpsindige dialoger, men også i form af handlingsmæssige øjeblikke, hvor der er god grund til at slå en lille latter af… Det er dog fortrinsvis for dialogerne, at jeg vil huske filmen som humoristisk, hvor der især mellem Burt Reynolds og Sally Field, som kan opleves i hovedrollerne, er en fantastisk god kemi, og hvor de underforståede og kække replikker går op i en højere enhed… Dertil kommer filmens absolut største aktiv i form af Jackie Gleason’s fortolkning af den lumpne sherif Buford T. Justice, der med sin meget forkvaklede anskuelser af, hvordan loven og hans arbejde i øvrigt skal håndteres, kommer til at levere masser af grin og latter… Det er intet mindre end herligt at opleve Gleason optræde på skærmen, og se ham kvaje sig gang på gang med sine forplumrede idéer og planer om at fange The Bandit…

Burt Reynolds og Sally Field er begge fortræffelige i deres respektive roller, hvor man ikke kan undgå at komme til at holde af dem hver især, hvor de med deres charmerende væsen og sindelag er to kæmpe plusser for filmen… Generelt er filmen ganske god, og instruktør Hal Needham har et godt tag på iscenesættelsen af filmen således, at den kommer til at fungere på et optimalt niveau (genren taget i betragtning)… Der er (uden at forklejne noget) tale om en lang og turbulent forfølgelsesjagt, hvor hvinende dæk og hvirvlende støvskyer kan opleves sammen med masser af brølende motorer og dumdristige manøvrer… Der er mange elementer i filmen, som i bund og grund ikke er til at stå for – men der er desværre også enkelte lidt platte scener, som man egentlig godt kunne have været foruden… Dog vil “Det vilde ræs” under alle omstændigheder være alletiders efter en lang og travl dag på arbejdet, hvor man bare kan slå hjernen fra og nyde en film, der ikke kræver det helt store af sit publikum…

“Det vilde ræs” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Det vilde ræs” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar