“Top Gun”

Jeg var meget spændt på gensynet med super-hittet “Top Gun” fra 1986, da jeg genså den her anno 2020, hvor den længe ventede efterfølger også får premiere… Jeg huskede filmen som god, men også en smule forvirrende i forhold til de mange scener, hvor de hurtige jetfly udkæmper deres kampe i luften, og derfor var jeg spændt på, om filmen ville holde, eller om den ville tage et gevaldigt dyk, hvis nu tilfældet ville være, at tiden havde indhentet den… Min tvivl blev dog hurtigt manet til skamme, da det viste sig, at filmen virkelig holder, og sågar serverer en fuldt ud underholdende og medrivende historie, som har nogle eminent gode moralske pointer undervejs… I bund og grund er det historien om outsideren, der får kæmpet sig op af rangstigen, hvor en masse bump undervejs gør det hele hulens meget mere besværligt… Budskabet om, at man ikke bare skal give op, men altid forfølge sine drømme og tro på, at det lykkes, er ikke til at komme udenom, og det bliver leveret i form af en virkelig fængslende historie, hvor der også er puttet et element af virkelig hed romantik ind, som slet ikke er til at stå for… For mit vedkommende blev “Top Gun” til et gensyn af de gode, hvor jeg bestemt var fuldt ud underholdt og fanget af filmen hele vejen gennem dens 110 minutters lange spilletid…

Maverick er kaldenavnet på Pete Mitchell’s karakter, som spilles af Tom Cruise, og som er en fantastisk og eminent jager-pilot i det amerikanske hær, som af indlysende grunde bliver forfremmet til at optage en plads på den skole, hvor kun eliten befinder sig… Her skal han og alle de andre aspiranter ud i hård konkurrence om de ganske få eftertragtede pladser, som sender dem ud i skarpe situationer, hvor militære operationer skal ende ud med positive resultater… Hans største modstander er Iceman, som spilles af Val Kilmer, der ligesom Maverick har masser af dumdristigt mod indbygget i sine kompetencer som pilot, og de to kommer til at kæmpe hårdt om at ende øverst på skamlen i sidste ende… Vejen dertil er lang og besværlig og kræver masser af udholdenhed, og bedre bliver det bestemt ikke, da der også undervejs dukker uventede overraskelser op, som påvirker grundlaget for at træffe de rette afgørelser og samtidig bevare det skarpe overblik…

“Top Gun”, som var Tom Cruise’s ottende medvirken i en spillefilm, blev samtidig også hans helt store gennembrud – Og det med rette… Cruise leverer en ganske fortræffelig præstation som den unge og naive pilot, som for alt i verden ikke vil give op eller give efter for noget som helst… Det er ikke så meget scenerne, hvor han sidder ombord i sit jetfly, hvor han gør sig bemærket, men derimod i alle de scener, hvor han får lov til at udfolde sit skuespilsmæssige talent, at han viser et kæmpe potentiale, og er uden tvivl den af alle medvirkende, som får kørt denne film sikkert over målstregen… Han får herligt følgeskab af Kelly McGillis, der spiller en dobbeltrolle som Pete Mitchell’s underviser og elskerinde, hvilket hun gør ganske fortrinligt og kører også denne hjem på charmen og det gode udseende… Der er ingen tvivl om, at det især er for romancen mellem Tom Cruise og Kelly McGillis, at man vil huske denne film, og jeg kan kun afsløre, at den er hed og lidenskabelig samtidig med, at den bare er interessant og fyldt med dødlækker romantik…

Filmen kan godt virke en smule forvirrende, når jagerflyene er i luften, men man får alligevel et rimeligt godt indblik i selve det handlingsmæssige omkring deres forskellige manøvrer… Dertil kommer selve træningen og samspillet mellem de forskellige karakterer på landjorden, som også virkelig er yderst interessant at følge, hvorved “Top Gun” generelt bliver til en god og underholdende filmoplevelse, hvor man hurtigt klart og tydeligt får en fornemmelse for, at der med denne film er tale om en kvalitativ filmoplevelse i en klasse helt for sig selv… Filmen har dog aldrig været det helt store hit hos mig personligt, men alligevel er der noget helt særligt uimodståeligt over filmen, som bare gør den til en filmisk oplevelse, som man ikke skal være foruden…

“Top Gun” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Top Gun” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar