“Aladdin” (2019)

Hvilken fantastisk film… Her er der fest og farver, action og spænding, eventyr og magi – og så er det hele pakket utroligt flot ind i et imponerende og overdådigt produktionsdesign, som på alle måder bare er smukt og prangende… Der har virkelig været tale om en svær opgave for instruktør Guy Ritchie, når han har skullet hamle op med den klassiske animerede Disney-film fra 1992, men han formår at løfte den opgave med en perfektion og en yndefuldhed, som nærmest ikke er til at beskrive… Hele vejen gennem filmen er man som publikum opslugt af denne fascinerende fortælling om gadedrengen Aladdin fra Agrabah, som vinder prinsessens hjerte, men som må kæmpe hårdt for at få kærligheden til at fungere… Jeg sluttede mit filmår 2019 af med denne opløftende og fuldstændig fantastiske filmoplevelse, hvor jeg var grebet og optaget af både historien og den vanvittige detaljerigdom, som filmen er udstyret med… Jeg måtte flere gange undervejs i filmen forsøge at overbevise mig selv om, at jeg er en voksen mand, som her med snart 47 år på bagen måtte sande, at jeg bestemt ikke er for gammel til at overvære en familie-film – Og “Aladdin” kommer også til at lande som én af de allerbedste filmoplevelser her i 2019, hvilket helt og holdent er yderst velfortjent… Filmen er frisk og energisk, velspillet af samtlige medvirkende, udstyret med overbevisende og sindsygt flotte visuelle effekter, og spækket med både action, drama, spænding og humor, hvor sidstnævnte er af en særdeles charmerende slags… Lydsiden er formidabel og selve musikken byder på både eventyrlige og bombastiske toner, som akkompagnerer og understøtter handlingen på den absolut bedst mulige måde…

I byen Agrabah bor den tyvagtige gadedreng Aladdin, hvor han lever af at forsøge at hutle sig gennem tilværelsen… På byens palads bor sultanen og hans smukke datter Jasmin, og da Aladdins veje en dag tilfældigvis krydses med prinsessens opstår der på magisk vis kærlighed ved første øjekast… Aladdin ved dog godt, at han ikke har en chance for at gifte sig med prinsessen, da han ikke er af kongeligt blod, men dette bliver der lavet om, da han bliver forvist af rigets onde troldmand Jafar til en afsides beliggende hule langt ude i den arabiske ørken, hvor han her møder en lampeånd, som vil give ham hele tre ønsker… Og vupti, så er Aladdin blevet til en prins, men hermed er lykken ikke gjort, for den onde Jafar ønsker nemlig selv at overtage kongeriget, og dermed eliminere en hvilken som helst, der forsøger at spænde ben for disse planer…

Som det kan læses af ovenstående korte handlingsreferat, så er der med “Aladdin” tale om et eventyr af klassisk format, hvor kærlighed, magi, og den evige kamp mellem det gode og det onde er de helt traditionelle ingredienser i en sådan fortælling… Guy Ritchie har dog både med et velskrevet og vedkommende manuskript, samt en formidabel sans for at iscenesætte og formidle en god historie gennem det visuelle medie på formået at løfte eventyret og alle dens klassiske elementer op på et niveau, som både er nutidigt og særdeles levende i dens totale udformning… Jeg kan ikke rose resultatet af arbejdet med denne film nok, for der er vitterligt tale om intet mindre end en imponerende filmisk bedrift, som folkene bag projektet her har begået… Filmen kunne for så vidt sagtens have fået den sidste stjerne med i min endelige bedømmelse, for at nå helt til tops på karakter-skalaen, men der er lige et par enkelte små detaljer, som får den trukket ned, hvilket udelukkende handler om, at jeg er udenfor målgruppen, hvor den i momenter kammer en smule over i en naivitet og barnlighed, som jeg gerne ville have været foruden… Det er dog kun ganske lidt, for som helhed er “Aladdin” en udsøgt fornøjelse at overvære, hvor jeg slet ikke kan få armene ned af begejstring for, hvordan det er lykkedes at skrue en film sammen på så imponerende og overbevisende facon…

Aladdin spilles af Mena Massoud, som med sin drengethed og uimodståelige charme er perfekt castet i rollen, og han udgør sammen med Naomi Scott, der spiller prinsesse Jasmin, et perfekt par på film, hvor man mærker kærligheden slå gnister mellem de to karakterer… Det er romantik på allerhøjeste plan, og man kan ikke andet end få en berusende følelse af den afsmittende effekt, som de to hovedrolleindehavere formår at formidle gennem helt igennem fantastisk skuespil… Der er med andre ord også med “Aladdin” tale om en af de mest ultimative feel-good-movies, som der nogensinde er blevet lavet, (selvom den ikke helt kommer op på siden af “Mamma Mia”), og er også krydret med de velkendte sange fra den animerede udgave, som her har fået en upshining og passer fuldkommen perfekt ind i den tid, som vi lever i… Den altid populære Will Smith spiller rollen som lampeånden Genie, og også han formår at træde i karakter med en fuldstændig forrygende præstation, hvor en del af ham selv og hans figur naturligvis er computergenereret… Genie er samtidig den karakter, som sørger for det meste af den velfungerende humor, som er placeret i filmen, og også fint afbalanceret til den ellers ganske alvorlige og dramatiske handling, der udspiller sig… Jeg indrømmer, at jeg har det en smule svært med at altid at forstå humoren i de forskellige film, som jeg ser, og har derfor også en smule ved at imponeres over de komiske floskler, som af og til kan opleves på film, men her i “Aladdin” trak jeg både på smilebåndet og storgrinede, mens de forskellige scener udspillede sig…

Generelt er “Aladdin” bare en kæmpe filmisk fornøjelse at overvære, hvor man bliver fuldstændig forblændet af den romantiske handling, og af det kæmpe orgie af farver, der smelter sammen med de forskellige scener i al deres pragt… Det er samtidig de helt store følelser, som filmen får sat i spil, og der er stort set ikke et eneste område, hvorpå “Aladdin” ikke fungerer, hvorved filmen som helhed derfor kommer til at fremstå som en kvalitetsmæssig fuldstændig forrygende fantastisk film, som man absolut ikke må eller skal snyde sig selv for… Jeg kunne i hver fald ikke lade være med at klappe i mine små hænder af begejstring, da først rulleteksterne satte ind, lige efter et fuldt ud tilfredsstillende klimatisk højdepunkt – og det i bogstaveligste forstand… Som nævnt fungerer stort set alt i filmen, og både billeder og musik smelter sammen med en historie, som smeltede sammen med mit film-hjerte… Tak for den oplevelse – Og flere af disse, tak..!!!

“Aladdin” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Aladdin” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar