“Braveheart”

brave 1

Jeg har ikke set “Braveheart” i 20 år, men fik nu endelig genset denne fantastiske, spektakulære og vidunderligt gennemførte storfilm med en fantastisk veloplagt Mel Gibson både i hovedrollen, men også i instruktørstolen… “Braveheart” er intet mindre end et sandt filmisk mesterværk – og den ligger placeret i min top-10 på en sjette plads, hvilket ikke siger så lidt om filmen…
Man bliver underholdt og man bliver rørt i næsten tre timer, men med en film af denne kaliber kunne mindre spilletid så absolut ikke gøre det… Følelserne sidder helt uden på tøjet hele vejen igennem filmen, hvor William Wallace kæmper en indædt kamp for frihed og retfærdighed mod englænderne – og allerede 10 minutter inde i filmen sidder man med den første klump i halsen… Det er stærkt og det er unikt… Mel Gibson har forstået at indfange de rigtige øjeblikke og lade billederne fortælle historien, så man kan mærke den… Om han håndterer højdramatiserede scener, voldsomme og storslåede kampscener, eller følsomme scener med romantik, så gør han det med bravour – Det er virkelig flot og mesterligt lavet…

brave 2
Jeg så “Braveheart” for første gang tilbage i 1995, hvor jeg blev blæst bagover… Jeg havde på det tidspunkt ikke set noget lignende på film – og heller ikke oplevet at en historie kunne fortælles og udvikles på den måde som den gør i “Braveheart”… Filmen placerede sig derfor allerhøjest på min liste over de bedste film (i min optik), og har rumsteret rundt der lige siden… I de forløbne 20 år har jeg set mange storslåede og spektakulære film, men ingen tangerer “Braveheart” og den ligger derfor stadig urørlig i min top-10…

brave 4
Hvis man på nogen måde får mulighed for at læne sig tilbage og nyde dette mesterværk, så skal man gøre det… “Braveheart” er en film, som man på ingen måde må snyde sig selv for… Den er både rent visuelt forførende, men også på den lydmæssige side skinner den fuldstændig igennem, hvor (nu afdøde) James Horner har komponeret et fejende flot stykke underlægningsmusik, som skærer lige i hjertekulen og akkompanerer de flotte billeder og de smukt gennemarbejdede scener på en helt særlig magisk måde…
Skuespilspræstationerne er hele vejen rundt formidable, men det er især Mel Gibson, som brænder igennem og har en helt særlig karismatisk udstråling… Sophie Marceau i rollen som den engelske dronning leverer (især i slutningen) en markant og betydningsfuld præstation, hvor den betagende Catherine McCormack i rollen som William’s hustru leverer en formidabel og kraftfuld præstation især i starten…
Filmen vandt 5 Oscars – For bedste film, bedste instruktør, bedste kameraføring, bedste lydeffekter og bedste make-up, og blev yderligere nomineret til at skulle modtage en Oscar for bedste manuskript, bedste kostumer, bedste lyd, bedste klipning og bedste musik…

brave 3
“Braveheart” må man ikke snyde sig selv for – Det er en stor filmisk oplevelse, som næsten ikke fås bedre… Det er et flot og beundringsværdigt stykke kunstnerisk arbejde af Mel Gibson…
“Braveheart” får 7 ud af 7 stjerner…

Gennemsnit
7 ud af 7 stjerner. 1 har stemt.

Skriv et svar