“License to Kill”

“License to Kill” er den sekstende James Bond-film i rækken og nummer to med Timothy Dalton i hovedrollen som Agent 007, og denne gang tager det hele en stor drejning væk fra det optindelige koncept, hvor James Bond normalt får en opgave udstukket fra Det Britiske Efterretningsvæsen, som skal løses… For denne gang er der ikke nogen mission, da James Bond helt uautoriseret tager på et personligt hævntogt… Dette klæder dog filmen ganske udmærket, da det på sin vis også er med til at gøre hele oplevelsen omkring det univers, som James Bond er spundet op omkring, meget mere levende og vedkommende – Og for så vidt lykkedes det også for filmfolkene at bevare en stor del af den nødvendige integritet, som filmene gennem tiden har været i besiddelse af… Med “License to Kill” får man en spændende og actionpræget historie serveret, som er ganske fint iscenesat af den kyndige John Glen, men alligevel kammer filmen visse steder over, hvor den tangerer et overdrev, som i hvert fald efter min mening virker lettere upassende… Handlingen er ellers ganske fornuftig, hvor det dog mest er i starten af filmen, at man bliver revet med, og hvor den lange midtersektion føles lige lovlig lang, mens der så til gengæld afsluttes med bravour…

James Bond er inviteret til bryllup hos sin bedste ven og kollega i CIA, Felix Leiter, men begge bliver her forstyrret af, at en eftersøgt columbiansk narkobaron viser sit nærvær i området… Dette fører til en arrestation af selvsamme, men da han undslipper kort efter, er han mere end opsat på at hævne sig… Dette kommer i særdeleshed til at gå ud over Felix og hans nykårne brud, hvilket får James Bond til at se rødt… Stik imod alle regler og principper, som er udstedt af MI6, kaster James Bond sig ud i et personligt vendetta mod den ondsindede narkobaron, som naturligvis bringer både ham og andre implicerede i større fare end først antaget… Licensen til at dræbe er frataget Agent 007, men det holder ham på ingen måde tilbage i sin higen efter at få retfærdigheden til at ske fyldest…

Timothy Dalton, der gjorde en fin entré som Agent 007 i “Spioner dør ved daggry”, fortsætter sin lidt stive og kantede facon her i “License to Kill”, selvom han for så vidt leverer en ganske habil præstation… Han kommer dog aldrig nogensinde på højde med Sean Connery, der med sin karismatiske og naturlige udstråling var et perfekt valg til rollen som James Bond… Timothy Dalton bliver heller aldrig nogensinde lige så distingveret som Roger Moore, og ej heller så handlekraftig og bombastisk i sin fremtoning som George Lazenby – Men derimod skaber han sin helt egen fortolkning af Ian Fleming’s karakter, og som nævnt er det slet ikke nogen dårlig måde, at Dalton levendegør Agent 007… Det er dog ikke for det skuespilsmæssige aspekt, at man skal vælge at se “License to Kill”, da der generelt set ikke er tale om de mest sindsoprivende eller fantastiske præstationer… Er man dog til action og spænding, og vilde og imponerende stunts, så er filmen den helt rigtige at kaste sig over…

Det hele er stort sat op i filmen, hvilket nærmest er et kendetegn for James Bond-filmene, selvom der ikke er tale om de spektakulære produktionsmæssige designs, som vi oplevede under Ken Adam’s tid, mens han arbejde på filmene… Musikken, som her er komponeret af Michael Kamen, er som altid smuk og iørefaldende, og titelsangen, som bliver sunget af Gladys Knight, er én af de mest velklingende af alle James Bond-melodier… Generelt går det hele op i en højere enhed, og slutteligt er resultatet også ganske fornuftigt, selvom “License to Kill” ikke kommer til at stå øverst på min liste over de bedste James Bond-film… Og selvom Agent 007 har mistet sin licens til at dræbe, så er filmen stadig udstyret med alle de vanlige elementer som opfindsomme gadgets, grumme håndlangere, masser af glamour og smukke Bond-Babes – Og så er James Bond bare en film-karakter, som ikke er til at komme udenom, og som er kommet for at blive…

“License to Kill” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “License to Kill” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar