“Die Hard 4.0”

Da den første “Die Hard”-film udkom tilbage i 1988, forandrede den hele opfattelsen af, hvordan en action-film kan skrues sammen… “Die Hard” er en fantastisk film, som sprænger alle rammer for, hvordan spændingen kan serveres i levende billeder, hvor man hele tiden bliver præsenteret for overraskelser og uventede drejninger, hvor spændingsniveauet hele tiden stiger gennem hele filmen, og hvor man på mesterlig vis bliver vidne til, at hårdkogt action med stor overbevisning kan løftes ud af de vanlige rammer, som ellers kendetegner de talrige billige produktioner indenfor samme kategori… “Die Hard” blev for mig alfaderen for den nye generation af action-film, og har gennem årene også tydeligvis været inspirationskilde til talrige film, som dyrker det samme koncept, hvor en umulig og temmelig kompliceret situation skal udredes egenhændigt af en enkelt helt… I “Die Hard”-filmene er denne helt en kriminalbetjent ved navn John McClane, som tilfældigvis befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og derved uheldigvis bliver rodet ud i den ene prekære situation efter den anden, og her i den fjerde film i serien er dette ingen undtagelse…

John McClane har i en rum tid haft en rimelig rolig tilværelse som kriminalbetjent i New York, men dette ændrer sig drastisk, da han bliver bedt om at opsøge en (af FBI) kendt hacker, for at bringe ham ind til afhøring… FBI’s cybernet er nemlig blevet hacket godt og grundigt, og endnu flere overraskelser viser sig snart at være af et ret så katastrofalt omfang, hvilket kommer til at have vidtrækkende konsekvenser for hele USA og dens befolkning… Bagmændene bag dette angreb er særdeles dygtige og det hele er planlagt i nøje detaljer, og tilfældigvis bliver selvsamme hacker, som McClane skal hente netop i selvsamme øjeblik udsat for et attentat, hvor han skal likvideres… De to tager flugten, og derefter følger en hæsblæsende jagt på at optrevle de ondsindede bagmænd og dermed igen at få rettet op på alle de skader, som de allerede har forårsaget…

Én af de absolut fedeste ting ved “Die Hard”-filmene er, at de på ingen måde er længe om at komme i gang… Man er normalvis kun ganske få minutter inde i filmen, da begivenhederne for alvor tager fat, og derefter er der dømt hæsblæsende og tempofyldt action, som i intenst spændende og nervepirrende scener får adrenalinet til at rulle temmelig meget hurtigere rundt i kroppen, mens man overværer de forskellige begivenheder udspille sig på skærmen… Det samme er tilfældet her med “Die Hard 4.0”, som virkelig får sparket gang i den actionfyldte handling i løbet af ganske kort tid, og som ikke slipper sit tag i publikum, før man i de sidste få minutter (sammen med helten) kan puste lidt ud efter en rutsjebanetur, hvor sikkerhedsselen ikke har været spændt… Og troede man, efter at have set de tre andre film i serien, at McClane var blevet udsat for de absolut værste situationer i hele sit liv, så vil man med denne film opleve, at han slet ikke er færdig med at blive udsat for helt igennem vanvittige hændelser, hvor han endnu en gang kommer til at ligne en mand, der er trukket både forlæns og derefter baglæns gennem en tornefyldt hæk…

Instruktionen er denne gang foretaget af Len Wiseman, som på alle måder har et virkelig godt tag på at få formidlet en særdeles fed historie på en mesterlig facon… Han har den helt rette sans for at få iscenesat de forskellige action-scener, så de fremstår skarpe – Og hele vejen gennem filmen formår han at få optimeret det oplevelsesmæssige aspekt i filmen, så det fremstår friskt og levende, og helt i tråd med det, som John McTiernan i sin tid formåede at gøre med den første “Die Hard”-film… Bruce Willis er endnu en gang i storform som John McClane, og denne gang er han ikke helt så forsigtig, som han har været i de tre tidligere film… I “Die Hard 4.0” kaster han sig hovedkuls ud i desperate situationer uden omtanke for, om det eventuelt vil koste ham livet, og der må derfor også tilskrives en vis form for enerveret vanvid hos hans karakter… Bruce Willis leverer med sin præstation her i “Die Hard 4.0” en af hans absolut bedste præstationer gennem sin lange karriere på film, og han er både troværdig og overbevisende i rollen som John McClane…

“Die Hard 4.0” er action på højt plan, hvor man får en kvalitetsmæssig stor og gennemført oplevelse… Der er smidt alt tænkeligt ind i filmen for at optimere den samlede oplevelse, og jeg må indrømme, at jeg var fuldstændig hengiven til den sindsygt spændende og actionfyldte handling, som blev udspillet foran øjnene på mig… Der er sikkert en masse huller i handlingen, hvor tingene måske er lige lovlig tilfældige og måske ikke helt så troværdige mod den virkelighed, som vi befinder os i – Men da der er tale om film, hvor fantasien kan få frit spil, og hvor det gælder om at servere underholdning på allerhøjeste plan, så kan man sagtens se gennem fingrene med dette… “Die Hard 4.0” lever på alle måder op til forventninger om en fed filmoplevelse, og rent kvalitetsmæssigt er der tale om noget af det ypperste, der nogensinde er produceret på film indenfor denne kategori af actionfilm… Og ja, der er for mig tale om filmkunst af en karakter, som på ingen måde skal negligeres eller forklejnes i forhold til de ellers ofte mest anerkendte af slagsen, som typisk tilhører en lidt anden genre… “Die Hard 4.0” vil på ingen måde skuffe hverken inkarnerede fans af serien, det actionhungrende publikum eller generelt bare filmelskere, som ønsker at få en fed oplevelse…

“Die Hard 4.0” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Die Hard 4.0” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar