“Robocop” (1987)

“Robocop” fra 1987 blev en stor succes… Der blev serveret kompromisløs action, hvor blodet tilmed fik lov til at strømme i stride strømme – Og dermed sagt er “Robocop” en ultra-voldelig film, som absolut kun kan frarådes børn og sarte sjæle… “Robocop” gav verden en ny film-helt, og den momentane succes gjorde også, at filmen affødte talrige efterfølgere, hvoraf de seneste har været tv-producerede spillefilm – og så er der også udviklet en serie ud fra den originale film, mens den også i 2014 blev genindspillet i en helt ny version med et par justeringer i det oprindelige manuskript… Jeg så filmen for første gang tilbage i mine unge år, og jeg var dengang meget optaget af den slags film, hvor imponerende special-effekter kunne slå benene væk under mig, og hvor der blev serveret tju-bang med masser af spændende elementer lagt ind undervejs i handlingen… Og lige netop den slags film er “Robocop”, som på alle måder vil tilfredsstille et kræsent action-hungrende publikum, og som også den dag i dag (2019) fremstår som en hårdkogt og voldsom actionfilm, som bestemt er ret hård kost at overvære…

I en nær fremtid er samfundet ved at krakelere… Sult og fattigdom har ført til at kriminaliteten på alle måder er vokset til højder, som myndighederne har rigtig svært ved at kontrollere… Derfor bliver der spekuleret i at udvikle og fremstille superavancerede kamp-maskiner, som kan sættes ind i kampen mod den voksende gruppe af kriminelle grupper, der opleves rundt omkring i verden… Murphy er en af de betjente, som varetager at opretholde freden i Detroit, men kampen synes nærmest umulig, og de tjenestelige opgaver kommer til at blive mere og mere farlige… Da Murphy derfor en dag kommer til at konfrontere en skrupelløs kriminel bande ender det med, at han bliver sønderskudt og efterlades (tilsyneladende) død i en stor bunke blod… På mirakuløs vis overlever han dog overfaldet, men kun med hjælp fra den mest avancerede form for robot-teknik, som verden hidtil har set… Murphy er blevet til en cyborg ved navn Robocop, og han er den ultimative betjent, som skal sættes ind i kampen mod kriminaliteten…

Instruktør Paul Verhoeven har iscenesat denne actionmættede film, og som nævnt i indledningen, så gør han det på en kompromisløs facon, hvor han serverer vold og blod i overflod, som efterfølgende også blev en slags varemærke for ham i sine efterfølgende film, selvom han også hurtigt lagde en dæmper på sig selv og sin trang til at udpensle volden på en så ubehagelig måde… Verhoeven serverede mere af samme i “Total Recall” med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen, samt i “Starship Troopers”, mens han i film som “Iskoldt Begær” og “Showgirls” lagde mere vægt på at skildre psykologiske aspekter hos det menneskelige væsen, og havde flyttet fokus over på nøgenhed og sex i disse film… Der er ingen tvivl om, at “Robocop” blev startskuddet for Verhoeven’s sprudlende karriere i Hollywood, hvor han hurtigt blev et anerkendt navn, og har også lavet en del ret så interessante film, som i hvert også allesammen er blevet ventet med store forventninger om at få en spændende historie serveret… I “Robocop” kan man ikke ligefrem påstå, at der er tale om et instruktør-arbejde, der emmer af visuelle drømme om at skabe flotte og prangende billeder – Men derimod serveres der en historie, som egentlig er ret så traditionel i sin opbygning, og som også afvikles efter den velkendte opskrift for at levere en spændende action-film… Det helt særlige i filmen er selve karakteren Robocop, og så at der er anvendt ret så fede special-effekter for at levendegøre historien, så resultatet bliver både interessant og fængslende…

I rollen som Murphy/Robocop kan man opleve Peter Weller, der egentlig gør et ganske fint job, selvom han i det store hele ikke er specielt nuanceret i sin skuespilsmæssige ageren her i filmen… Langt mere nuanceret er Nancy Allen, som kan opleves i rollen som Murphy’s makker indenfor politiet, som også hjælper Robocop i kampen for at hævne Murphy’s “død”… Det er dog ikke her i denne film, at man finder de helt store skuespilspræstationer, hvor de fleste af karaktererne blot er stereotype fremstillinger af “the-good-guys” og “the-bad-guys”… Som helhed fungerer “Robocop” rigtig fint og udgør en både underholdende og seværdig filmoplevelse, og det er også helt klart denne originale film, som er den allerbedste af alt det øvrige film-materiale, som opfindelsen har affødt… Jeg kan godt fornemme, at jeg er ved at være en smule for gammel til at lade mig imponere udelukkende af imponerende special-effekter og masser af tju-bang – Men kan dog stadig fornemme et lille kick snige sig ind under huden på mig, når spændingen når visse højder, selvom jeg i langt højere grad sværmer for interessante karakter-udviklinger og sofistikerede handlingsforløb, som kan lære mig noget om livet og det at være menneske… En sådan film er “Robocop” ikke, men fungerer alligevel ganske fint som rendyrket action-film blandet med elementer fra science fiction-genren… Min anbefaling er, at man selv bør dømme…

“Robocop” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Robocop” (advarsel: indeholder spoilers)

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar