“Once Were Warriors”

Da jeg første gang så “Once Were Warriors” tilbage i 1995 var jeg fuldstændig overvældet over de følelser, som filmen fik fremmanet i mig… Jeg havde med overværelsen af denne film netop været vidne til intet mindre end et filmisk mesterværk, som skildrer et socioøkonomisk aspekt af familiemønsteret i et samfund, som sagtens kan være (og sikkert også er) en del af den virkelighed, som vi lever i… Det er næsten ikke til at beskrive, med hvilken præcision og detaljerigdom, som det er lykkedes for instruktør Lee Tamahori at bibringe med denne helt exceptionelle film, som kvalitetsmæssigt hæver sig tårnhøjt op over alt andet, hvad jeg indtil nu har været vidne til af filmiske resultater… Man får med “Once Were Warriors” et indblik i en families liv, hvor tilværelsen mere eller mindre er krakeleret efter at de økonomiske midler næsten ikke rækker til at betale hverken kost eller husleje… Det er en verden af vold og svigt og misbrug og smerte, som beskrives her med denne film – Og man er fuldkommen opslugt af den historie, som folder sig ud på skærmen… Den sætter gang i de helt store følelser, og man kan næsten ikke forstå, at man i nogen familier vil lade det gå så langt, før man får reageret og får forsøgt at rette op på alt det, som er gået skævt… “Once Were Warriors” er én af de absolut bedste film, som jeg nogensinde har set, og her ved gensynet i 2019 kunne jeg kun blive bekræftet i, at denne film hører til helt oppe i toppen af de film, som jeg anser som virkelig gennemført fantastiske filmiske mesterværker, hvor den placerer på plads nummer tre… Det er en ekstremt voldsom film, som indeholder masser af dramatiske højdepunkter undervejs i filmen, og man kan ikke med rette kalde det, at man bliver underholdt, for man får et indblik i en forfærdelig virkelighed, som ingen bær være tjent med…

Vi befinder os i nutidens New Zealand, hvor en familie på syv er bosiddende i et af de mere fattige kvarterer i en lille by… Faderen Jake er netop blevet fyret og han har en tendens til både at drikke alt for meget og rode sig ud i voldelige slagsmål, som af og til går langt over grænsen for, hvad man kan kalde forsvarligt i forhold til hans rolle som familiefar… Moderen Beth forsøger at få familien til at hænge sammen ved at give sine fem børn den fornødne kærlighed og omsorg, som de har krav på, men hele tiden ødelægges alle hendes forsøg på grund af Jake’s alt andet end muntre luner… Beth er af Maori-slægten, som er et stolt og ærefuldt folk med dybe rødder i ubrydelige traditioner, mens Jake er opvokset som søn af slaver, hvilket i sig selv udgør en klasseforskel mellem de to ægtefæller… Jake kan til tider vise sig fra sin kærlige side, hvor han overrasker alt og alle med sine gode intentioner om at få et godt familieliv til at fungere, men hver eneste gang formår han ikke at holde fast i disse, og alt ender tilbage i det søle, som deres tilværelse er omgivet af…

“Once Were Warriors” er på alle måder en vedkommende film… Man er fanget af historien lige fra første anslag og kan slet ikke slippe den igen, efter at rulleteksterne er passeret… Det er én af den slags film, som ætser sig ind i ens hukommelse, og som vil forfølge én resten af ens liv – Og når en film er i stand til dette, så kan der kun være tale om et sandt mesterværk, der med rette må betegnes som en udødelig klassiker… Filmen er ellers ikke helt så fremtrædende i de filmiske kredse rundt om på kloden, men jeg vil mene, at den burde fortjene langt mere opmærksomhed, end den har fået gennem de 25 år, som den har eksisteret… Jeg har nu selv set filmen for femte gang, og den rører mig dybt hver eneste gang – Og samtidig opdager jeg også nye aspekter ved filmen for hver eneste gang, jeg ser den… Der er masser af udtalte symbolske hentydninger til, hvordan man med rette bør sætte pris på det gode og det smukke i livet – Og det som giver én glæde og får én til at føle sig værdifuld og værdsat…

I rollen som Beth kan man opleve en både overbevisende og troværdig Rena Owen, som den stærke mor, som forsøger at holde sammen på stumperne trods rigtig dårlige odds… Rena Owen har med stor indlevelse i rollen gjort sin karakter til en både interessant og meget menneskelig filmisk figur, som leverer en meget stærk præstation, hvor hun udviser et nuanceret følelsesregister i sin ageren i filmen… I rollen som Jake kan man opleve Temuera Morrison, som giver en skræmmende fremstilling af en fordrukken og forfalden faderskikkelse, som ikke har styr på hverken sin egen eller familiens tilværelse… Temuera Morrison har ligesom Rena Owen levet sig utrolig godt ind i rollen og giver Jake den nødvendige fylde, der skal til, for at han kommer til at fremstå som yderst troværdig med sine meget modsatrettede følelser…

Jeg kan ikke andet end anbefale, at man får set denne fantastiske film… Der er naturligvis tale om alt andet end, hvad man kan kalde for en underholdende filmoplevelse, men den beriger i hvert fald ens liv med masser af indsigt i moralske dilemmaer, som påvirker både en selv og sin familie, når der skal træffes svære beslutninger i forhold til at få livet til at hænge sammen på alle fronter… Det er en meget voldsom filmoplevelse, som indeholder scener, som er ekstremt svære at overvære uden at blive følelsesmæssigt ramt lige i hjertekulen – og så er der scener, hvor volden er yderst udpenslet med en vildskab som på det nærmeste eksploderer lige i hovedet på én… “Once Were Warriors” er dog en unik film, hvis lige overhovedet ikke findes derude på markedet, og som filmelsker og selvudnævnt kritiker bliver jeg nødt til at udtrykke, at der med denne film er tale om en enestående oplevelse, hvor det ikke er bombastiske action-scener og overdådige visuelle effekter, som fungerer som det centrale element i filmen, men derimod er det hundrede procent det menneskelige, det følelsesmæssige og tilværelsens uransaglige veje, som præger filmen og giver én en mavepuster af de helt store… Det er under alle omstændigheder en film, som jeg vil huske resten af mit liv, og som jeg for altid vil fremhæve som et yderst vigtigt filmisk værk indenfor studiet af hvilke værdier, der er værd at kæmpe for her i livet… Det handler om at stå fast og træffe de rigtige beslutninger – og så ellers bare leve livet, så man får det bedst mulige ud af det…

“Once Were Warriors” får 8 ud af 7 stjerner (og sprænger dermed bedømmelsesskalaen)…

Trailer til “Once Were Warriors” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar