“Vi lever”

“Vi lever” er en dramatisk biografisk fortælling, der baserer sig på en sandfærdig historie, som fandt sted tilbage i 1972 i Andesbjergene i Sydamerika… Jeg så filmen første gang tilbage under premieren i de danske biografer, da jeg var omkring tyve år gammel, og på dette tidspunkt var jeg mest hooked på de film, hvor der var bulder og brag og spænding, hvorved jeg fandt “Vi lever” en smule langsommelig og langtrukken… Der er ikke så meget bulder og brag i filmen, men til gengæld er der masser af spænding, og under mit gensyn med filmen her i 2019 måtte jeg sande, at der virkelig er tale om en fremragende film, som er lykkedes på rigtig mange måder… Jeg var meget opslugt af filmen, og det tragiske hændelsesforløb, som skildres er virkelig hård kost, hvor jeg var temmelig meget berørt af alle de forfærdeligt triste skæbner, der på ganske uskyldig vis må lade livet i de sneklædte bjerge… Frank Marshall har iscenesat filmen med en superb sans for at malke spændingen ud af samtlige scener, og skildringen af historien om den kamp om overlevelse, som de forulykkede mennesker gennemgår er både gribende og fængslende… “Vi lever” er med andre ord en rigtig god film, som indeholder en masse virkelig gode kvaliteter, og som giver én en fantastisk følelsesladet filmoplevelse…

Vi befinder os som nævnt i Andesbjergene, hvor et fly er på vej fra Uruguay til Chile… Ombord er det Uruguayanske rugbyhold sammen med en del familiemedlemmer, og alle glæder sig til den forestående kamp, som skal spilles… Tæt tåge er dog skyld i, at flyet forulykker og nødlander i de sneklædte bjerge, og selvom en del af de ombordværende må lade livet under selve styrtet, så er der også en del, som overlever… Nogle er svært tilskadekomne, og alle er dybt rystede over hændelsen, men snart er de overlevende i gang med at etablere sig for at danne sig et overblik over skadernes omfang samt situationens alvor… Det lader umiddelbart til, at der er gode udsigter til at et eftersøgningshold snart vil skulle kunne finde dem, men alligevel går der over to måneder, før de resterende overlevende fra flystyrtet kan se frem til at få en nogenlunde normal hverdag igen… Kampen mod kulden og mod sulten er ubegribelig – og at 16 mennesker rent faktisk overlevede disse voldsomme begivenheder kan kun beskrives som et mirakel…

Man kan ikke andet end være fuldstændig revet med af den dramatisk spændende handling, som udspiller sig for øjnene af én, når man overværer “Vi lever”… Det er en voldsom filmoplevelse, men det er også en historie, som på alle måder fortjener at blive fortalt… Det er en film, der beskriver, hvordan man med den rette vilje kan stå selv det mest umulige igennem – Og jeg har i skrivende stund slet ikke ord nok, som kan fortælle nok om, hvor meget man lider sammen med de stakkels mennesker, som kæmper en desperat kamp for at overleve mod umulige odds… Ingen fortjener at havne i en situation, som den der beskrives her i filmen, men af og til sker der desværre ulykker rundt omkring på kloden, som man er nødt til at forholde sig til – Og derfor er det også bare det helt rigtige at skildre begivenhederne, som de fandt sted, selvom det også har kostet talrige uskyldige mennesker deres liv…

Instruktør Frank Marshall svælger ikke ved de rørstrømske begivenheder eller sørger for tårevædede følelsesladede momenter, men skildrer begivenhederne på en meget kontant måde, og får på en vedkommende og detaljeret måde formidlet denne historie med alle dens moralske dilemmaer på bedst mulig måde… Samtlige medvirkende leverer alle som én virkelig formidabelt overbevisende præstationer, og man kan med hver enkelt af de forskellige karakterer føle, hvordan de kæmper med deres lidelser og tanker om, hvordan de kommer bedst muligt gennem denne svære situation… I de mest fremtrædende roller kan man opleve Ethan Hawke, Josh Hamilton og Vincent Spano, men nogen egentlig hovedrolle kan man ikke tildele nogen af dem… Alle som én leverer de dog en fantastisk præstation, som på alle måder er troværdig og overbevisende – Og det er på ingen måde svært at leve sig ind i hver enkelt af de forskellige figurers måde at håndtere deres følelser på…

Jeg kan kun give mine bedste anbefalinger videre om at få set denne film… Det er en virkelig god filmisk oplevelse, som også i kraft af sin skarpe billedkvalitet sørger for, at man helt og holdent glemmer alt om tid og sted, mens man overværer filmen udspille sig på skærmen… Jeg kan ikke forestille mig, at man ikke bliver opslugt af de filmiske begivenheder, som udspiller sig for øjnene af én – Og jeg bliver nødt til at indrømme, at jeg flere gange kunne mærke gåsehuden komme krybende på min hud, mens jeg overværede filmen… På den tekniske side er der intet at sætte en finger, og selvom højdepunktet i filmen må siges at være det forfærdelige flystyrt, som i øvrigt er meget overbevisende gengivet på film, så bliver resten af filmen ikke afviklet i samme langsommelige tempo, som jeg oplevede det for 26 år siden… Her er der tale om en menneskelig historie med virkelige mennesker og ægte menneskelige følelser, som bør ses af alle – Også af dem, som normalt ikke har ens ærlig interesse for det filmiske medie…

“Vi lever” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Vi lever” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar