“Die Hard 2”

Den første film i serien var gennemført fremragende og bød på masser af hæsblæsende og tempofyldte action-scener, hvor spændingskurven var stør stigende hele vejen gennem filmen… Efterfølgeren, som udkom i året 1990, forsøgte at efterligne mesterværket fra 1988, hvilket dog ikke lykkedes helt, men alligevel er det lykkedes at skrue en yderst spændende og actionpræget historie sammen, som dog lige mangler den sidste nerve og intensitet for at slå ligeså meget igennem som den første film… Kendetegnende for “Die Hard”-filmene er, at én mand bliver sat i en svær klemme, da han befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, og derved er han nødt til at få reddet situationen, så alle igen kan leve et fredeligt liv… I langt de fleste action-film er handlingen baseret på at hovedpersonen skal på en eller anden form for mission, hvor formålet oftest er at få opfyldt en eller anden form for motiverende element – Men her i “Die Hard”-serien er det nærmest omvendt, hvor det er missionen, der vælger manden, netop fordi han tilfældigvis befinder sig på det sted, hvor de ondsindende handlinger finder sted… Og her i “Die Hard”-filmene hedder denne hovedperson John McClane, som i to’eren her i serien også må sande, at hans liv åbenbart bare er ment til at skulle forme sig på denne måde…

Vi befinder os i Dulles, som er en kæmpestor lufthavn i Washington… John McClane venter på, at hans kone skal lande, så de efterfølgende kan fejre en hyggelig jul sammen… Pludselig bliver freden dog brudt af, at en gruppe terrorister overtager styringen af kontroltårnet i lufthavnen, og stiller samtidig helt urimelige krav, der skal tilgodeses for igen at åbne op for at de store tunge jet-maskiner kan lande sikkert og trygt på Jorden… Flere af dem er begyndt at kredse i luftrummet over Dulles, og det bliver både en kamp mod tiden og en kamp mod et overtal af meget veltrænede terrorister, at John McClane hovedkuls kaster sig ud i en mission, hvor han vil forsøge at vende situationen til fordel for de mange uskyldige, som er fanget i flyvemaskinerne…

Som tilfældet også var i den første film, så leverer Bruce Willis endnu en gang en solid og energisk præstation i rollen som John McClane, hvor han med stor overbevisning agerer i den temmelig prækere situation, som han pludselig befinder sig i… I den første film var han helt og aldeles alene i kampen mod den gruppe terrorister, som her havde invaderet et næsten fyrre etagers høj bygningskompleks, og med de talrige konfrontationer med de forskellige forbryderiske personer fik han påført sig selv en hel del skader, som på det nærmeste kunne se ud som om, at det bagefter var menneskeligt umuligt at holde sig på benene for at fuldføre opgaven… Her i “Die Hard 2” kommer John McClane i samme alvorlige grad igen til at ligne én, der kunne være blevet trukket både forlæns og bagefter baglæns gennem en hæk – Men til gengæld er langt de fleste af skaderne nærmest påført på grund af hans dumdristige planer om at sætte en stopper for terroristernes planer, hvor han i mange af situationerne slet og ret er godt og grundig uheldig… Bruce Willis er super veloplagt her i filmen, og læner sig ikke blot tilbage for at nyde godt af den succes, som den første film momentant affødte… Han tilfører sin karakter en troværdighed som menneskelig kamp-maskine, hvor han både viser følelser og en sårbarhed, som er en smule atypisk for en helt af hans støbning, men som klæder hans figur rigtig godt og giver den en helt særlig form for dybde og et karismatisk træk…

“Die Hard 2” er som nævnt både actionfyldt og voldsomt spændende, men alligevel formår filmen ikke helt at holde samme standard som den første film… Jeg har nu set filmen for fjerde gang, og hver gang har været en super underholdende oplevelse, hvor jeg nærmest har været helt høj, når først rulleteksterne sætter ind, men her ved mit gensyn med filmen anno 2019 måtte jeg på en lettere kedelig vis indrømme, at den ikke kan stå mål med den oprindelige films kvaliteter, og at den derfor samtidig også måtte dykke et hak nedad i den endelige bedømmelse af filmen – Og dermed måtte udgå af min top-100… Dette viser dog også bare noget om, at film opleves forskelligt afhængigt af ens humør, alder, og stadie i livsforløbet… “Die Hard 2” er en smule længere tid om at komme i gang, og det bliver aldrig helt så nervepirrende farligt, som i den første film… Da terroristerne trådte ind af døren efter ti minutters intro i “Die Hard” blev der for alvor skiftet gear, og som nævnt blev spændingen ved med at stige hele vejen gennem filmen… Her i “Die Hard 2” er tingene en smule længere om at komme i gang, og man fornemmer langt fra samme gearskifte, som i den første film… Spændingsniveauet forbliver også bare støt på samme niveau hele filmen igennem, og til trods for enkelte øjeblikke, som kan betegnes som større højdepunkter i filmen, som fx flystyrtet og McClanes boarding af et fly, som er i gang med at lette, så bliver det aldrig helt så intenst, som oplevet i den første film – Og det er bare en helt afgørende forskel i forhold til den helhedsoplevelse, som filmen leverer…

Instruktionen varetages denne gang af den finske instruktør Renny Harlin – og sammen med “Die Hard 2” tæller hans største successer “Cliffhanger” med Sylvester Stallone, samt “Djævleøen” og “The Long Kiss Goodnight”, som begge har hans hustru Geena Davis i hovedrollen… Han er nok en smule mere straight i sin måde at iscenesætte en film på, end tilfældet er med Joh McTiernan, som stod for at instruerer den første film (og som vender stærkt tilbage i tre’eren), men i det store hele virker hans grundlæggende tanke om at levere action på et højt plan ganske fint… “Die Hard 2” skal under ingen omstændigheder overses af den store skare af inkarnerede actionfans, som findes derude i den store vide verden, og man får helt sikkert dækket sit behov for at opleve masser af tju-bang og dundrende eksplosioner under overværelsen af filmen… Så sæt dig endelig godt tilrette og nyd begivenhederne, mens John McClane forsøger at redde en nærmest umulig situation…

“Die Hard 2” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Die Hard 2” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar