“Spioner dør ved daggry”

Instruktør John Glen har instrueret de tre seneste James Bond-film, og han bliver også ved roret her i “Spioner dør ved daggry”, hvor Roger Moore nu er skiftet ud med Timothy Dalton i rollen som Agent 007… De seneste James Bond-film har haft et præg af en letbenet humoristisk undertone, hvilket ikke har været decideret ødelæggende for den filmiske oplevelse, men som jeg ser det et lidt upassende element i en film-serie, hvor overlevelse og kampen for at genoprette verdensfreden har den helt centrale rolle i handlingsforløbet… Med “Spioner dør ved daggry” har man (heldigvis) lagt humoren på hylden igen og er tilbage på sporet, hvor alvoren er mest fremtrædende i dette spændende og actionfyldte plot… John Glen’s måde at iscenesætte på har dog ikke været udsat for nogen form for forvandling, og han kører filmen sikkert hjem med sin vanlige traditionelle måde at formidle den gode historie på gennem det visuelle medie – Og det lykkes virkelig godt for Timothy Dalton at overtage rollen som den handlekraftige agent, som nu har smidt jakkesættet og antaget et mere moderne look, hvor diverse jakker i forskellige designs gør den britiske spion til en mere nutidig agent, hvor de fine manerer også er forsvundet… Dalton’s fortolkning af Agent 007 bliver i en mere rå udgave, hvor han på alle måder helliger sig missionen frem for alt andet – og selv de mange kvinder, som James Bond normalt formår at lægge ned undervejs i filmene, må vente…!!!

Det hele starter med, at James Bond skal hjælpe en russisk general med at flygte ud af Rusland, men kun ganske få timer efter, at det er lykkes afhopperen at få europæisk grund under fødderne, ankommer en række KGB-agenter for at kidnappe ham tilbage igen, hvilket også lykkes… Dermed er spillet i gang, og pludselig dukker der et dokument op, hvor en række agenter er listet op i en tilfældig rækkefølge… Listen viser sig at være en såkaldt dødsliste, som er udfærdiget af KGB, som ønsker de angivne agenter elimineret for stedse… James Bond befinder sig naturligvis også på listen, og derfor ser både han og hans overordnede det som tvingende nødvendigt at få finde bagmanden bag denne operation og dermed få sat en stopper for de myrderier, som allerede er i gang… Bond ender i armene på en yndig cellist i Wien, og da de opdager, at de begge har nogenlunde samme interesse, slår de pjalterne sammen og fortsætter jagten, der fører dem både til Marokko og ender i Afghanistan, hvor en våbenhandler driver lyssky forretninger…

I “Spioner dør ved daggry” er alle de kendte ingredienser fra de tidligere James Bond-film fuldt ud til stede, og derfor oplever vi både masser af spektakulære stunts, hæsblæsende action-scener og en række gadgets, som vanligvis er fremstillet af den mesterlige Q, som er chef for afdelingen af våben og udstyr i det britiske efterretningsvæsen… Det hele er krydret med et energisk soundtrack og lydspor, hvor man i intro-sangen kan lytte til tonerne fra A-ha’s fantastiske titel-melodi, som derefter også er blandet ind i den musik, som akkompagnerer handlingen fremadrettet i filmen og underbygger stemningen og atmosfæren i handlingen… Der er således også masser af mindeværdige højdepunkter undervejs i filmen, hvor man allerede i starten kan opleve en vild sekvens med en løssluppen bil… Scenen, hvor James Bond undslipper i bil på en tilfrosset sø, og scenen, som foregår i hangaren og ombord på et kæmpe militært fragtfly er yderligere to af de helt store sekvenser, som man kan opleve i filmen… Hele herligheden er iscenesat med den helt rette sans for detaljer og med en timing og præcision, som har krævet et veltilrettelagt forarbejde..

Timothy Dalton har som nævnt overtaget rollen som Agent 007 med sikker overbevisning… Dalton er allerede fra første færd trådt i rollen som handlekraftig agent, og man behøver på ingen måde tid til at overveje, om han er et godt valg til rollen – For det beviser han uden tøven… Dalton’s James Bond er temmelig meget mere hårdkogt end tilfældet var med Roger Moore’s måde at fremstille den britiske agent på – Og efter sigende skulle dette også være meget mere i tråd med den agent, som forfatteren Ian Fleming i sin tid fik fremstillet i sine mange romaner… Det blev kun til to spillefilm for Timothy Dalton i rollen som James Bond, men han nåede uden tvivl alligevel at få sat sit præg på karakteren, hvor han fik lov til at medvirke i den absolut største film-serie-succes nogensinde… Her i “Spioner dør ved daggry” får han først og fremmest følgeskab af Maryam D’Abo, der spiller rollen som Kara Milovy, der hjælper James Bond i sin jagt på den afhoppede russiske general… I andre roller kan man opleve Joe Don Baker og Jeroen Krabbé, som begge leverer ganske jævne præstationer…

Den største mangelvare i “Spioner dør ved daggry” er helt klart en psykopatisk og sofistikeret skurk… I langt de fleste James Bond-film har skurken haft en helt afgørende betydning for filmen, men her i “The Living Daylights”, som er den originale titel på filmen, er denne ikke helt så klart defineret, og man bliver derfor en smule skuffet i sin oplevelse af filmen som helhed… Dermed ikke sagt, at “Spioner dør ved daggry” er en dårlig film – For det er den absolut ikke – Men den har blot visse elementer, som den rent manuskriptmæssigt set godt kunne have implementeret for at give de inkarnerede fans af serien en oplevelse af de helt store… Filmen lander efter min mening ikke blandt de bedste i serien, men den har alligevel rigtig mange kvaliteter, som hæver dens niveau højt op over det middelmådige… Jeg tænker, at man på dette tidspunkt stod i en lidt svær situation med serien, hvor man ikke helt havde fundet ud af, i hvilken retning den skulle udvikle sig… Derfor fik man skruet på et par af knapperne i et forsøg på at få rettet op på de elementer i filmen, som måske var ved at komme for langt ud, og havde måske ikke lige modet til at tage det helt store kvantespring for at få de sidste justeringer med – Og set i bakspejlet skulle filmfolkene bare have kastet sig ud i det… “Spioner dør ved daggry” er en rigtig god og spændende James Bond-film, som lidt famlende leder efter det rette ståsted, men som stadig formår at levere en underholdende filmoplevelse til det publikum, som higer efter tempofyldt action på et kvalitetsmæssigt ret højt niveau…

“Spioner dør ved daggry” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Spioner dør ved daggry” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar