“Anna” (2019)

“Anna” er en fransk produceret spion-thriller, som er spækket med masser af energiske action-scener og dramatiske spændingsmomenter, alt imens en historie om morderisk bedrag og besiddelse af menneskelige skæbner udspiller sig… I det store hele kan man tydeligt drage paralleller til Luc Besson’s eget mesterværk “Nikita” fra 1990, og desuden er der antydninger af, at der både er skelet til James Bond, “John Wick”, “Lucy” og tv-serien “Alias” med Jennifer Garner i hovedrollen… Dog er “Anna” også bare helt sin egen film, selvom konceptet i de nævnte titler godt kan minde en del om hinanden… Luc Besson viser i hvert fald med denne film, at han stadig er i stand til at skrue en spændende historie sammen, og samtidig formidle den med den rette nerve og intensitet, som gør, at man bliver rimelig godt revet med og opslugt af handlingen… Og det er ikke ligefrem min påstand, at “Anna” er en helt igennem fantastisk film, men den er både underholdende og på visse punkter også ret overraskende lavet, hvilket kun tæller med som plusser for at skulle vælge at se filmen…

Anna er en ung kvinde, som har et helt særligt talent for at blive den ultimativt mest perfekte agent, og derfor bliver hun ret hurtigt indfanget af KGB, som oplærer hende i en verden af farlige missioner, hvor man med livet som indsats forsøger at fuldføre de opgaver,som man bliver givet… Hun er dygtig og yderst kompetent til sit arbejde, men føler også et pres fra sin arbejdsgiver, som bliver mere og mere urimelig overfor hende, og som stiller krav, der strider imod de personlige værdier, som Anna er i besiddelse af, hvilket får hende til at hoppe over til den amerikanske modpart, hvor CIA tager imod hende med åbne arme… Nu står hun pludselig med et ben i begge lejre, og som dobbeltagent bliver opgaverne også dobbelt så farlige, men samtidig giver de også Anna en yderst magtfuld position i det spil, som spilles på tværs af grænsen mellem øst og vest…

Anna spilles af Sasha Luss, som egentlig har sin store spillefilmsdebut med rollen, og som hun både fremfører og varetager på en ganske fornuftig facon… Sasha Luss leverer varen som koldblodig og dødsensfarlig dræbermaskine, og når hun for alvor folder sig ud i de mere actionprægede scener, må man i sandhed sande, at hun bestemt ikke er én figur, som man skal lægge sig ud med… I andre roller kan man opleve Helen Mirren, Luke Evans og Cillian Murphy, som hver især også leverer rigtig gode og overbevisende præstationer… Helen Mirren kan opleves som chef for KGB, Luke Evans kan opleves som hendes højre hånd, og Cillian Murphy, der er mest kendt fra rollen som Scarecrow i Christopher Nolan’s “Batman”-trilogi”, kan opleves i rollen som CIA-agent – Og alle som én spiller både nuanceret og troværdigt i deres respektive roller…

Alt i alt er “Anna” et ganske godt bud på én af de bedste action-film fra 2019, selvom der ikke er tale om det helt store brag… Det er dog en ganske interessant historie, der ruller sig ud på skærmen, og man er rimelig godt revet med hele vejen gennem filmens næsten to timers lange spilletid… De dramatiske scener (som der også er flest af) er både intense og spændende, hvor højpotente spændinger slår gnister karaktererne imellem, og så er disse undervejs afbrudt af voldsomme og tempofyldte action-scener, hvor pistolerne ryger og blodet sprøjter i stride strømme og efterlader et ret højt antal døde på den vej, som Anna har krydset… Disse action-scener er koreograferet med en stilsikker metode og gennemarbejdet med en præcision, som nærmest gør “John Wick” til skamme… “Anna” kommer ikke op på det kvalitetsmæssige samme niveau, som Luc Besson’s “Nikita” eller “Leon”, men jeg må tilstå, at man er rimelig godt underholdt af historien, som i hvert fald fangede mig og gav mig en underholdende filmoplevelse…

“Anna” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Anna” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar