“Die Hard”

Man skulle ikke tro det, men ikke desto mindre er det den skinbarlige sandhed, at “Die Hard” fra 1988 er et af de allerstørste filmiske mesterværker indenfor action-genren, hvor en intens og nervepirrende handling præger filmen… Det er intet mindre end medrivende og kvalitetsmæssigt er der tale om noget af det ypperste indenfor genren… “Die Hard” er uden tvivl faderen til den række af lignende film, som fik set dagens lys i de mange efterfølgende år, og som også stadig her anno 2019 præger den filmiske verden… Naturligvis er den præget af den tid, som den blev lavet i, hvor der er masser af 80’er-nostalgi blandet ind i filmen (og for de af os, der kan huske tiden, er dette bare et stærkt plus for filmen), og så er der også blandet en charmerende form for humor ind i filmen, som kompenserer for alt det alvorlige, man er vidne til under afviklingen af den sindsygt spændende handling… “Die Hard” blev efterfulgt af fire film, hvor både nummer to og tre er mindst lige så gode som den første, men hvor nummer fire tager et lille dyk, mens nummer fem dykker endnu mere – Og det især fordi den afviger alt for meget fra det oprindelige koncept…

Juleaften nærmer sig i Los Angeles, og John McClane er netop landet i lufthavnen for at fejre denne sammen med sin fraskilte kone og deres to fælles børn… Han ankommer til Nakatomi Plaza, som er en næsten fyrre etager høj bygning, hvor hans ekskone har inviteret ham til en fest – Men pludselig bliver det hyggelige afbrudt af, at en gruppe terrorister invaderer bygningen, og tager samtlige festdeltagere som gidsler… De befinder sig på tredivte etage, og målet for terroristerne er at bryde ind i den bankboks, som befinder sig i bygningen, hvor uvurderlige værdier bliver opbevaret… Tilfældigvis er John McClane ikke blandt gidslerne, men han er tydeligvis landet på det forkerte sted på det helt forkerte tidspunkt (eller omvendt), for helvede bryder i bogstaveligste forstand løs, da han helt alene begynder at tage kampen op mod de kyniske og koldblodige terrorister…

Bruce Willis fik tildelt øjeblikkelig stjerne-status efter hans formidable præstation med rollen som politimanden John McClane, og filmens popularitet gjorde også, at man var nødt til at anerkende Bruce Willis som en af de mere habile skuespillere i Hollywood og samtidig erkende, at vejen for at lave en masse film med denne formidable skuespiller var banet… Bruce Willis havde startet sin karriere tilbage i 1980, hvor han frem til 1985 havde forskellige mindre roller i en række film, indtil han i 1985 fik tildelt én af hovedrollerne i serien “De heldige helte”… Startskuddet på hans stjerne-karriere blev dog “Die Hard” fra 1988, hvor han i de efterfølgende tyve år medvirkede i en lang række film, som allesammen blev momentane kasse-successer… Derefter begyndte det lige så stille at gå ned af bakke for den elskværdige skuespiller, hvor han i de seneste ti år kun har medvirket i ganske få film, som har kunnet kaldes for gode, mens han i rigtig mange andre film udelukkende har været brugt som trækplaster for letbenede action-film, og kun haft en mindre eller meget lille rolle i filmene… Der er dog ingen tvivl om, at Bruce Willis med de tyve bedste filmår har tilføjet den filmiske verden masser af virkelig gode og særdeles seværdige filmoplevelser – Og “Die Hard”-serien hører helt sikkert til blandt de bedste af slagsen…

Som nævnt leverer Bruce Willis en suverænt overbevisende præstation i rollen som John McClane, men personligt er jeg helt overbevist om, at “Die Hard”-filmen ikke havde været den helt samme store oplevelse uden at have en skrupelløs og lettere psykotisk skurk som modspil til den helteagtige status, der kan tildeles John McClane… Og denne spilles fortrinligt af Alan Rickman, der med stor indlevelse og overbevisning fremfører en markant præstation i rollen som én af filmhistoriens mest memorable skurke… Så med dette er det lige som sagt, at “Die Hard” er centreret omkring det klassiske tema, hvor det gode kæmper mod det onde – Og hvem elsker ikke den slags historier… Når de så samtidig bliver fortalt på en både spændende og gribende måde, så kan man ikke andet end fascineres over det, som man oplever folde sig ud på skærmen – Og her må der siges, at instruktør John McTiernan på alle måder har vidst, hvilke knapper han skulle trykke på, for at få formidlet denne fængslende historie på den mest optimale facon…

John McTiernan havde året forinden lavet den suverænt spændende “Predator” med Arnold Schwarzenegger i hovedrollen, og viste også her et helt særligt håndelag for at formidle en spændende historie gennem det visuelle medie – Og selvom det kun er blevet til tolv film som instruktør i hans karriere, så har de allesammen været præget af hans helt særlige varemærke, hvor intens og nervepirrende spænding kommer i forreste række… I “Die Hard” er der masser af hæsblæsende action, hvor skuddueller, nærkamp-scener og vilde eksplosioner præger billedet, og så er der én helt, som ene mand står distancen og nedkæmper samtlige terrorister under omstændigheder, der ellers nærmest syntes umulige… Det fede ved “Die Hard” er, at spændingskurven stiger gennem hele filmen… Man lulles lige så stille ind i handlingen, og kun ti minutter inde i filmen skifter den for alvor gear og sætter gang i adrenalinet hos publikum – Og så bliver der ellers lukket mere og mere op undervejs, som filmen skrider frem, og i visse tilfælde er man nærmest vidne til uudholdeligt spændende scener, hvor man kommer til at minde sig selv om at trække vejret igen… “Die Hard” er bare en fantastisk film – Den hører uden tvivl til blandt de udødelige klassikere, og blandt de allerstørste filmiske øjeblikke, der nogensinde har set dagens lys gennem filmhistorien… På min liste over de bedste film nogensinde er den placeret som nummer 61, og det er intet mindre end velfortjent… “Die Hard” er én af den slags film, som man bare ikke må gå glip af – Uden tvivl et must for filmelskere…

“Die Hard” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Die Hard” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar