“Elitesoldaten”

“Elitesoldaten” er en af Clint Eastwood’s bedste film, og også uden tvivl én af hans bedste præstationer foran kameraet… Eastwood spiller her i filmen en aldrende sergent, som bliver ansat på et militær-akademi, hvor hans opgave er at få uddannet en deling elitesoldater, så de bliver i stand til at varetage forskellige krigsrelaterede opgaver, der kan tjene USA’s interesser… Det er i starten en flok skvatmikler, som den hårde sergent står overfor, og derfor bliver opgaven ikke umiddelbart helt let – Men her har Eastwood nogle helt særlige midler, som han også gør brug af i forhold til at få gjort delingen til den bedste af sin slags… Clint Eastwood er som skræddersyet til rollen, hvor han med sin vanlige sammenbidte facon får skabt den nødvendige respekt for den gruppe, som han står overfor… Han er med sin højde og sin fysik helt perfekt i rollen som den hårde sergent, og man kan samtidig i enkelte scener også opleve, at han kan spille på de mere følelsesladede tangenter… “Elitesoldaten” er Clint Eastwood’s film – Og han kører den sikkert over målstregen både som instruktør og som skuespiller…

Der er en masse mandehørm undervejs i filmen, hvor især machoagtig optræden og et vulgært sprog dominerer de forskellige scener… Det kammer dog aldrig rigtig over til at blive for meget, men er ganske fint afbalanceret i forhold til at give mening, mens de forskellige aspekter af disse udfolder sig på skærmen… Det er samtidig også med til at tilføje en lettere humoristisk tone i filmen, som passer fint ind som modvægt til alt det alvorlige i filmen… Jeg har kategoriseret filmen som en krigsfilm, men det er måske lidt misvisende, da filmen mest foregår under optræningen af den lidt slatne deling, mens man først hen imod slutningen oplever dem på en mission, hvor de bliver landsat på Grenada i det Caribiske Hav… Krigshandlingerne er derfor holdt på et minimalistisk niveau i forhold til at kunne betegne den som krigsfilm, men på den anden side, så er vi henført til den militære verden…

Det hele starter med, at man bliver introduceret for de forskellige medvirkende, hvor de hver især får afsløret forskellige personligheder, som dybest set ikke er særlig soldateragtige… Her fornemmer man hurtigt, hvad det er, som den hårdkogte sergent kommer til at stå overfor af udfordringer, og snart begynder den hårde træning af rekrutterne, som også hurtigt må sande, at sergenten er mere hårdfør, end de fleste andre mænd, der er nået op på den anden side af de halvtreds år…

Nogle anmeldere betegner filmen som en lettere komisk film, mens andre kritikere anser filmen som en letbenet og unødvendig film, hvor Clinten blot har udset sig en anledning til at kunne fremhæve vulgære bemærkninger, som nogle sammenligner med citater, der kan anvendes på samme måde, som citater fra Shakespeare bliver anvendt… Jeg er dog af den holdning, at “Elitesoldaten” er en god og medrivende film, hvor man er ret godt underholdt af den traditionelle og forudsigelige handling… Eastwood har bare en helt særlig måde at formidle den kendte historie på, som falder i min smag – Og dette også selvom den ikke nærmer sig samme dybsindige og alvorlige niveau, som man fx finder i “Full Metal Jacket”… “Elitesoldaten” er lavet for at for at underholde, og til dette lykkes filmen ret godt – og så kan man sagtens se bort fra, at filmen blev indspillet på omkring atten dage… Resultatet er, at “Elitesoldaten” hører til blandt Clint Eastwood’s bedste film – Og jeg var både underholdt af filmen og rimelig begejstret over den entusiastiske tilgang, som han anvender i skabelsen af filmen…

“Elitesoldaten” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Elitesoldaten” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar