“The Dark Knight Rises”

Christopher Nolan udgav tilbage i 2005 hans første film i den Batman-trilogi, som skulle revolutionere selve superhelte-genren og i hvert fald give et helt og unikt og særdeles stilfuldt billede af Batman-figuren og det univers, som han befinder sig i… Det hele startede med “Batman Begins”, der fortæller historien om Batman’s tilblivelse… Det er en meget fængslende og medrivende beretning, og selvom filmen er en anelse langsommelig, så er det stadig fascinerende at opleve, hvordan Christopher Nolan har håndteret at genskabe en så nostalgisk og betydningsfuld karakter, som Batman er… Den første film blev fulgt op af “The Dark Knight” i 2008, og med denne er der tale om én af filmhistoriens største filmiske bedrifter… Filmen er actionfyldt og spændende som bare pokker, hvor Heath Ledger leverer en fuldstændig uovertruffen skuespilspræstation i rollen som The Joker… “The Dark Knight” er noget nær det ultimative man kommer på en superhelte-film, og man fascineres og forbløffes over den ekstravagance, som det er lykkedes Christopher Nolan at tilføje filmen… Man er grebet af handlingen og trækker nærmest i bogstaveligste forstand først vejret igen, når rulleteksterne sætter ind… “The Dark Knight” er en af de absolut bedste filmoplevelser, der nogensinde er lavet gennem filmhistorien, og derfor var det også med tilbageholdt åndedræt, at man som publikum skulle tage imod tredje og sidste del af trilogien, for det ville på det nærmeste ikke være muligt at toppe denne bedrift… Første gang jeg så “The Dark Knight Rises” oplevede jeg en slem skuffelse, hvor jeg fandt historien tynd og intetsigende – Og jeg er dog efter mit gensyn her anno 2019 ikke det mindste i tvivl om, at det dengang hang sammen med, at jeg netop havde overværet den eminente “The Dark Knight”, for ved gensynet med “The Dark Knight Rises” var jeg slet ikke på samme måde skuffet… Nærmest tværtimod… Efter et grundigt og nøje studie af de mange filmiske sekvenser, som filmen indeholder, må jeg indrømme, at “The Dark Knight Rises” virkelig er en film med både dybde og substans, og man får en fuldstændig forrygende filmoplevelse serveret under overværelsen af denne film… Den topper på ingen måde sin forgænger, men for den da hvor den bare sætter et flot punktum for sagaen om nattens ridder…

Efter at have besejret Jokeren er Batman blevet til folkets fjende… De anser hans tilstedeværelse som en trussel imod freden i Gotham City, hvor han tiltrækker ondsindede personligheder at gøre livet særdeles farligt for den menige civilbefolkning… Derfor er Batman krøbet i eksil, og har nu i otte år levet totalt isoleret på sit gods, men han må snart sande, at verden derude har brug for hans hjælp, da en gemen og skrupelløs forbryder ved navn Bane gør sin entré i byen… Han har planer om at udslette hele Gotham City med en altødelæggende atombombe, og der er noget, der tyder på, at hans plan vil lykkes, da han tropper op med en talstærk og veludrustet hær, der med stor præcision indtager byen og holder alle dens uskyldige borgere som gidsler… Politiet er afskåret fra at yde den fornødne hjælp, og derfor er det eneste håb den kappeklædte hævner, som dog også må se i øjnene, at Bane er en særdeles stærk og farlig modstander…

“The Dark Knight Rises” må først og fremmest siges at være en meget anderledes superhelte-film, og er på ingen måde en traditionel Batman-film… Alt det helteagtige er stort set pillet af figuren, og tilbage får man lov til at opleve en skrøbelig og sårbar Bruce Wayne, som må ruste sig med mandsmod og en yderst overbevisende viljestyrke, hvis kampen mod Bane skal bringes til et positivt resultat… Man kommer således ikke til at opleve Batman i særlig mange scener, men der er rigtig meget fokus på både kommisær Gordon, Bruce Wayne, Alfred, Catwoman, Bane og en helt særlig dedikeret betjent ved navn Blake… Der er masser af action og spænding i filmen, og der er masser af ret fede dialoger – Og så er der bare talrige højdepunkter, hvor man som publikum virkelig får slået benene væk, da man oplever, hvordan Christopher Nolan har skabt en så katastrofal situation for Gotham City, og hvordan han med sin totalt sikre og overbevisende måde at iscenesætte på holder publikum i et jerngreb… Mange af scenerne må siges at kunne tilskrives en udødelig plads i filmhistorien, og som helhed er der bare tale om en virkelig fed filmoplevelse…

“The Dark Knight Rises” skildrer en krig, som i aktuelle henseender kunne afspejle begivenheder i forskellige samfund rundt om på kloden… Det hele er pakket flot ind, og så er de medvirkende alle uden undtagelse virkelig overbevisende og velspillende i deres respektive roller… Gary Oldman som kommisær Gordon, Christian Bale som Bruce Wayne, Michael Caine som Alfred, Anne Hataway som Catwoman, Tom Hardy som Bane og Joseph Gordon-Levitt som betjent Blake får allesammen fremmanet yderst troværdige og også interessante karakterer… Og så er det også værd at fremhæve den forrygende underlægningsmusik, som Hans Zimmer har stået for at komponere… Hele vejen gennem trilogien har hans måde at underbygge stemningen på været præget af en udsøgt ekspertise, og med hans bidrag her til “The Dark Knight Rises” får han også denne gang lyd og billede til at smelte sammen og gå op i en højere enhed… Der er talrige kvaliteter, som kan fremhæves her i denne film, men dette ville også bare medføre en hel masse spoilers, og det vil jeg gerne se mig fri for at blive beskyldt for at afsløre… Jeg kan dog kun omtale “The Dark Knight Rises” som en yderst positiv filmoplevelse, som bør ses, og som skal nydes… Det er en film af et voksent format, hvor man ikke kan undgå at understrege det kvalitetsmæssige høje niveau, som den på alle måder indeholder…

“The Dark Knight Rises” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “The Dark Knight Rises” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar