“Manden med den gyldne pistol”

“Manden med den gyldne pistol” er den niende James Bond-film i rækken og nummer to med Roger Moore i rollen som Agent 007… Som alle de øvrige film i serien, så er også denne spækket med action og spænding, og krydret med masser af spektakulære stunts, samt udstyret med et overdådigt og iøjnefaldende produktionsdesign… Netop denne film udmærker sig specielt meget på netop sidstnævnte område ved også at have placeret handlingen i nogle af de mest eksotiske omgivelser siden den første James Bond-film “Agent 007 – Mission drab” blev lavet tilbage i 1962… Her i “Manden med den gyldne pistol” foregår handlingen primært i Macau og det sydkinesiske ø-hav, som giver en helt særlig atmosfære til den spændende og medrivende historie, som serveres… Desuden er filmen udstyret med alt det, som man ellers forventer af en ægte James Bond-film, hvor interessante gadgets og letpåklædte kvinder optræder i hobetal – Og så er der her i denne film en yderst veldefineret skurk, som spilles meget stilfuldt og sikkert af Christopher Lee…

Det hele starter med et lettere sofistikeret mord, hvor man bliver præsenteret for netop omtalte skurk, som bærer navnet Francisco Scaramanga… Det helt særlige ved manden er, at han lever af at myrde på kontrakt, og skyder altid med gyldne kugler, som efterlader hans varemærke… Efter sigende skulle han også stå bag mordet på Agent 002, og derfor bringer dette James Bond på banen, som skal efterforske omtalte mord og samtidig få sat en stopper for Scaramanga og den trussel, som han udgør for sine omgivelser… Sporet er let nok for James Bond at følge, og det viser sig hurtigt, at Scaramanga er mere farlig, end man først har antaget, da han har udviklet et avanceret våben, som i de forkerte hænder kan forvolde en skade, som går ud over ens fatteevne, og dermed forårsage en verdensomspændende krig mellem de forskellige supermagter…

“Manden med den gyldne pistol” er spændende fra start til slut… Den er centreret omkring et virkelig velskrevet manuskript, som byder på masser af hæsblæsende action, som nærmest tager pusten fra én… Roger Moore har for alvor slået sit navn fast som arvtager til rollen efter Sean Connery, og selvom han præsenterer helten som en noget mere distingveret gentleman, end tilfældet var med Connery, så er hans måde at fortolke rollen på yderst tilfredsstillende, og man kan ikke andet end holde af hans charmerende og stilfulde facon, som han anvender med karakteren… Roger Moore var allerede god i hans første optræden som Agent 007 i “Lev og lad dø” fra 1973, og selvom han leverer en solid og ganske overbevisende præstation hele vejen gennem de syv film, som han indspiller i rollen som James Bond, så kommer man ikke udenom, at disse film hører til blandt seriens mest letbenede af slagsen, hvor humoren bliver mere og mere fremtrædende, efterhånden som årene går… Efter min mening er denne drejning væk fra det mere alvorlige i serien, som man var vant til med de første mange film, helt unødvendig, men måske et kendetegn for tiden og på den stil, som populære film fra slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne ofte havde et islæt af… Heldigvis vendte seriøsiteten tilbage til serien, da Timothy Dalton overtog rollen som James Bond i 1987 – Og lad mig slå fadt, at jeg ikke mener, at filmene, hvor Roger Moore havde hovedrollen, var dårlige… De tog bare denne lidt uventede drejning, som efter min mening ikke gav serien det løft, som den ellers har potentiale til at foretage sig…

Her i “Manden med den gyldne pistol” får man som nævnt lov til at opleve den legendariske Christopher Lee i rollen som Scaramanga, og derudover er filmen krydret med stilsikre præstationer fra Maud Adams og Britt Ekland, der kan opleves i rollen som to af de kvinder, der ender i armene på Bond… Generelt er “Manden med den gyldne pistol” på alle måder et kig værd, og man er virkelig godt underholdt hele vejen gennem filmen, som har masser af klassiske og memorable højdepunkter… Ét af dem er gensynet med sherif J.W, Pepper, som havde sin første optræden i “Lev og lad dø”, og som her i denne film igen bidrager med et komisk twist… Imponerende er det også bare at opleve det fantastiske produktionsdesign, hvor man denne gang har omdannet en lille eksotisk ø til et virkelig dyrt udseende tilholdssted for skurken, hvor de mange rum og værelser i hans mere end ydmyge bolig er smukt dekorerede og giver et indtryk af et stort forarbejde fra folkene bag filmen… Slutteligt vil jeg lige nævne, at underlægningsmusikken (endnu en gang komponeret af John Barry) her i denne film hører til blandt ét af de bedst komponerede af slagsen for en James Bond-film… Det klassiske tema fra filmene er naturligvis gennemgående, og så er det bare blevet utroligt flot smeltet sammen med den iørefaldende titelmelodi til filmen – Det er virkelig helt exceptionelt at lytte til musikken, og den underbygger handlingen på en sublimt overbevisende måde… “Manden med den gyldne pistol” er James Bond, når James Bond er bedst – Og selvom filmen ikke scorer top-point, så er der tale om en film, hvor kvaliteten er høj, og hvor man uden tvivl er underholdt i samtlige 125 minutter, som filmen varer…

“Manden med den gyldne pistol” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Manden med den gyldne pistol” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar