“Agent 007 i skudlinjen”

“Agent 007 i skudlinjen” blev den sidste James Bond-film, hvor man kunne opleve Roger Moore i hovedrollen… Han har siden 1973 medvirket i ialt syv James Bond-film, og efter tolv år i rollen som den stilfulde agent, tager han hermed sin afsked og overlader jobbet til sin afløser Timothy Dalton… Som jeg har skrevet i tidligere anmeldelser af James Bond-filmene, så tog serien med Roger Moore en drejning, der gik mere og mere over i det komiske, hvilket efter min mening var helt unødvendigt for at videreføre seriens succes… Dette toppede dog heldigvis med “Octopussy” fra 1983, mens vi her med “A view to a kill” er tilbage på et spor, hvor komikken igen er blevet manet i baggrunden, selvom der af og til kommer et lille anstrøg af overdreven humor undervejs i filmen… Humor og Bond hænger for mig ikke så meget sammen… Jeg er vild med tvetydige replikker, hvor man kan komme til at trække på smilebåndet, men mindre begejstret for falden-på-halen-komik – Og heldigvis er der masser af det første og mindre af det sidste her i denne film… “Agent 007 i skudlinjen” er en spændende og actionpræget agent-film, hvor man lulles ind i et opklaringsarbejde, som bringer James Bond både til Paris og til Silicon Valley i San Francisco – Og så er filmen ellers spækket med masser af spektakulære stunts og i det hele taget er filmen bare pakket godt ind i alt det, som man elsker fra en ægte James Bond-film…

Agent 002 findes død i den sibiriske sne, og man erfarer ret hurtigt, at han var kommet i besiddelse af en mikro-chip, som kan modstå den elektromagnetiske impuls, som sendes ud under en eksplosion fra en atombombe… Denne teknologi er ret ny og udviklet af amerikanerne, og derfor er det en rystende opdagelse, da man opdager, at den nu også er i besiddelse blandt de russiske statsmænd og militære overhoveder… James Bond bliver sat på opgaven at finde ud af, hvem der mon kunne have solgt teknologien til russerne, og dette bringer ham i første omgang til stifteren af Zorin Industries, som har stået bag udviklingen af denne chip – Og der går ikke særlig længe, før Bond aner, at Max Zorin på ingen måde har rent mel i posen…

Som nævnt er der masser af action og spænding i denne James Bond-film, og man er underholdt hele vejen gennem filmen – Også selvom der er masser af scener, hvor der bliver konverseret en hel del de forskellige karakterer imellem… “Agent 007 i skudlinjen” lever op til forventningerne om at være en rigtig god film – Og det er herligt at opleve, at der er kræset godt og grundigt for detaljerne, selvom serien har været i gang i over tyve år… Forbryderorganisationen Spectre er passé, men til gengæld har Bond og den vestlige verden fået øjnene op for en ny fælles fjende, som er udsprunget af den kolde krig… Dette giver en ny dimension til serien, som er både spændende og interessant… Her i denne film er russerne overordnet set “the bad-guys”, men hovedskurken er den psykopatiske Max Zorin, som spilles fortrinligt af Christopher Walken… Man fornemmer tydeligt, at der bag det smilende og charmerende ydre er en ondsindet farlighed tilstede, som bare lurer på den mindste chance for at springe frem – Og dette er en evne, som Walken har præsteret i flere af hans mange film… Roger Moore er ved at være en ældre udgave af James Bond-figuren, men ikke desto mindre leverer han en både habil og solid præstation, og nedlægger stadig kvinderne på stribe med sin charme og sine uimodståelige tilnærmelser…

Og kvinder er der masser af her i “Agent 007 i skudlinjen”… Først og fremmest er der Grace Jones, der med sit androgyne udseende er perfekt castet til rollen som Zorin’s personlige livvagt… Derudover kan man opleve Tanya Roberts, Fiona Fullerton og Alison Doody i rollerne som de kvinder, der krydser James Bond’s vej til fuldførelsen af hans mission… Generelt indeholder denne fjortende James Bond-film masser af højdepunkter og memorable øjeblikke… Lige fra den klassiske åbningsscene, hvor James Bond flygter på ski i den sibiriske sne, over kampen mod en særdeles farlig modstander i Eiffeltårnet, til branden i rådhuset, kampen om overlevelse i tunnelsystemet ved San Francisco og til det endelige opgør på toppen af polygonerne på Golden Gate Bridge er hver af disse momenter kædet sammen af alt det, som man bare elsker fra James Bond-filmene… Og så skal titel-nummeret til filmen ikke gå ubemærket forbi her i denne anmeldelse… Det er den populære pop-gruppe Duran Duran, der står bag titel-nummeret, som er skabt i samarbejde med komponisten John Barry, og dermed også på en ganske effektiv måde integreret undervejs i filmen… Herligt, at John Glen fik rettet op på den lettere utilpassede stil, som serien var ved at få taget – Og at han med “Agent 007 i skudlinjen” giver publikum lidt af en mavepuster i forhold til den kvalitetsmæssige hævelse af niveauet…

“Agent 007 i skudlinjen” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Agent 007 i skudlinjen” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar