“Mary Kom”

“Mary Kom” er en indisk biografisk film, som handler om den fem-dobbelte verdensmester i kvindelig boksning ved navn Mary Kom… Naturligvis er filmen bygget op over det klassiske tema om, at en talentfuld sportsudøver har en drøm om at placere sig øverst på skamlen ved de store internationale turneringer, hvor vejen dertil bare ikke er ligetil, men fuld af bump og buler, som skal forceres, hvilket både sætter psyken og fysikken på en hård prøve – Og så viser det sig selvfølgelig i den sidste ende at jernhård viljestyrke kan bane vejen for, at drømmen går i opfyldelse… Og selv om filmen her ikke kommer med noget nyt indenfor genren eller for så vidt byder på uventede overraskelser, formår filmskaberne alligevel at lave en yderst seværdig og ganske underholdende film, som er spækket både med dramatiske øjeblikke og spændende momenter, mens man følger Mary Kom på vej mod toppen…

Mary Kom bliver født ind i en fattig indisk familie, og hele hendes barndom har faderen forbudt hende at prøve kræfter med boksesporten, selvom hun hver eneste dag har håbet på øjeblikket, hvor hun kunne komme til at træne i ringen… Tilfældigvis kommer hun dog på tværs af en anset træner, som tilbyder hende en plads på holdet – Og efter en lang og tålmodig oplæringsproces får Mary endelig boksehandskerne monteret på sine hænder… Snart er hun i gang med at nedlægge sine modstandere én efter én, men helt naturligt kan man ikke hvile på sin egen succes, men skal derimod hele tiden forvente at møde en modstander, som er stærkere, hurtigere og mere dygtig end én selv – Og derfor er hård og vedholdende træning nødvendig… Mary vinder dog frem og bliver ret hurtigt populær, og i sidste ende kommer hun i dén grad også på vegne af hendes boksekarriere til at gøre det indiske folk til et stolt folk…

Jeg har tidligere beskrevet og anmeldt indiske film her på siden, og kan igen kun gentage mig selv ved at skrive, at der simpelthen er noget helt særligt over de film, som bliver produceret i denne del af verden… Jeg er startet med at se indiske film her i 2019, og det har (med kun ganske få undtagelser) været ganske fortræffelige filmoplevelser… Filmene overrasker og imponerer ved at være i besiddelse af yderst fine tekniske kvaliteter, og så indfanges man bare på en helt særlig måde af den måde, som man får formidlet historien på gennem det visuelle medie… “Mary Kom” er ingen undtagelse, og selvom historien som nævnt er genkendelig fra film som “Rocky” og “Karate Kid”, så er der masser af glorværdige scener her i denne film, som på alle måder kan placere sig på højde med oplevelsen fra de nævnte klassikere… Tidligere i år så jeg den fantastiske film “Dangal”, hvor man følger samme koncept som i Mary Kom, men hvor handlingen er henlagt til bryde-verdenen, og af de to indiske film er “Mary Kom” lige en anelse mindre interessant – Men der er tale om ganske små marginaler…

Mary Kom spilles fortrinligt af Priyanka Chopra, som virkelig er yderst overbevisende i hovedrollen, og fylder sin rolle ud med både troværdighed og charme… Chopra lever sig i dén grad ind i rollen som den viljestærke unge kvinde, som kun har ét mål her i livet – Nemlig at følge sin drøm og leve den… Det er på mange måder forbilledagtigt, og selvom rollen også viser, at karakteren både er skrøbelig og lettere naiv, så er Priyanka Chopra fuldstændig formidabel som Mary Kom, og formår uden vaklen at bære filmen sikkert over målstregen… Jeg var meget opslugt af filmen, og kan kun endnu en gang sande, at indiske film har noget helt særligt over sig… Jeg vil i hvert anbefale, at man ikke snyder sig udenom denne ganske fortrinlige filmoplevelse…

“Mary Kom” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Mary Kom” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar