“Firefox”

Clint Eastwood har i sin lange karriere indenfor filmens verden kastet sig ud i en hel masse meget forskellige projekter… Action-film, spion-thrillers, krigsfilm, kriminal-film, komedier, følelsesmæssige dramaer og ikke mindst westerns er nogle af de mest fremtrædende kategorier, som han både har medvirket i – Og i visse tilfælde har han også selv stået for instruktionen… Langt de fleste af Clint Eastwood’s film er yderst interessante og af en ganske fin kvalitet, som gør dem til klassiske værker – Og enkelte film hæver sig op på et niveau, hvor der decideret er tale om udødelige mesterværker… “Firefox” lander dog i midten, hvor man med denne actionfyldte spion-thriller får en middelmådig filmoplevelse serveret, som til dels er spændende, men som også på visse punkter er en smule skuffende…

Vi befinder os i USA, hvor den kolde krig blusser på sit allerhøjeste tilbage i starten af 1980’erne… Russerne har udviklet et dødbringende våben, som vil kunne ændre på balancen i verdensfreden og for alvor sætte skub i, at endnu en verdenskrig blusser op… Våbnet kaldes Firefox, og er et supersonisk jagerfly, som har den egenskab, at den kan flyve uden at blive opfanget af radarer, hvilket gør flyet usynligt i luften… Mitchell Grant, spillet af Clint Eastwood, er en pensioneret officer fra den amerikanske hær, som lever et tilbagetrukket liv i Alaska’s fjerntliggende vildmark, men som regeringen er nødt til at sætte ind i kampen mod den russiske fjende… Opgaven er simpel – At stjæle dette super-avancerede jetfly uden at russerne opdager det, og derefter bringe det i sikkerhed i USA…

“Firefox” starter rigtig godt ud, hvor man som publikum bliver introduceret både for hovedpersonen og den forestående mission… Spændingen bygges stille og roligt op, og mest af alt minder filmens første halvdel om en amerikaniseret udgave af en James Bond-film, hvor actionfyldte og intenst spændende scener løber over skærmen, mens Mitchell Grant infiltrerer blandt de russiske myndigheder… Dette er afgjort filmens bedste halvdel, for da det først lykkes (og det kan jeg sagtens skrive, uden at afsløre for meget) for filmens hovedperson at stjæle flyet, skifter filmen gear og bliver en smule kedelig, hvor man følger rejsen tilbage til USA… Her går der en hel del Star Wars i filmen, og scenerne trækkes bare unødvendigt i langdrag…

Ud over at Clint Eastwood medvirker i filmen, har han også selv stået for iscenesættelsen af filmen – Og igen lykkes det ham at levere et ganske fint arbejde både foran og bagved kameraet… Eastwood har en helt særlig måde at gøre scenerne interessante på, hvor han med brug af skæve kameravinkler og en levende klipning formår at bryde med det traditionelle – Og så er det også bare herligt at opleve ham i en rolle, hvor han er en smule skrøbelig… “Firefox” er dog langt fra Clint Eastwood’s bedste film, men den er på sin helt egen måde interessant – Og så er det helt op til ens egen smag for spion-thrillers, der bliver piftet op med en smule science fiction, hvorvidt man vil være underholdt af filmen… Personligt holdt jeg som sagt mest af filmens første halvdel, hvor spændingen også efter min mening er mest intens – Og så steg jeg en smule af under filmens sidste halvdel…

“Firefox” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Firefox” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar