“Umrika”

“Umrika” betyder helt basalt bare Amerika, hvilket så også er titlen på denne indiske film, der bedst kan betegnes som et drama, hvor en underfundig lille historie ruller sig ud på skærmen, og hvor man på en eller anden mærkelig måde bliver en lille smule klogere på livet, efter at have set filmen… Jeg har her i indeværende filmår (2019) været ret begejstret for de filmiske bekendtskaber, som jeg har gjort med indisk film – Og det er også først i dette filmår, at jeg har valgt at kaste mig over film netop fra Indien… “Umrika” vakte ikke decideret min ubestridte begejstring, men byder alligevel på en oplevelse, som et eller andet sted virker semi-interessant… De fleste indiske film har en fuldstændig overdreven lang spilletid, hvilket i visse henseender bestemt også bare er super fedt, men “Umrika” udgør en undtagelse og får filmens handling afviklet på under 100 minutter, hvor man helt sikkert også fra filmskabernes side formår at få formidlet pointerne…

Filmen tager sit udgangspunkt i en lille indisk landsby, hvor alle indbyggerne dyrker de traditioner, som deres kultur har haft i talrige generationer… Derfor er der tale om en virkelig stor begivenhed, da en af landsbyens unge mænd vælger at drage bort for at prøve lykken i Amerika… Da han først er taget afsted, lægger der sig en underlig dæmper på resten af familien, og da først tiden går, og man ikke hører noget videre fra den eventyrlystne unge mand, begynder hans forældre for alvor at bekymre sig for, hvad der mon kan være hændt ham… Heldigvis dukker der dog langt om længe et brev op, og det ene brev bliver til flere – Og snart begynder familiens yngste søn at fatte samme interesse som sin bror, og planlægger derfor at drage afsted til Umrika for at besøge sin bror…

Som det fremgår af ovenstående korte handlingsreferat, så er “Umrika” en film, der handler om det at vokse op, at finde sin identitet og søge efter en drøm, som man kan forfølge, og som giver mening og værdi i det liv, som man vælger at leve… “Umrika” er med andre ord et eksistentielt drama, hvor det at finde ud af, hvem man er, kommer til at skinne igennem som det centrale omdrejningspunkt for filmen… Det hele er iscenesat på en ligetil og meget traditionel facon, og derfor skiller filmen sig ikke væsentligt ud fra andre lignende film, hvor det handler om det at leve livet… Filmens styrke kommer også derfor udelukkende til at ligge i selve handlingen, samt i de karakterer, som skildres i filmen… Og historien er i sin helhed bestemt ikke uinteressant, men jeg havde enormt svært ved at identificere mig med de medvirkende karakterer, og derfor blev oplevelsen for mit vedkommende til en lidt mere flad én af slagsen… Skuespilsmæssigt er det helt klart også kun Suraj Sharma, som stjæler billedet i filmen, hvor han i rollen som den yngste bror leverer en ganske fin præstation… Suraj Sharma blev for alvor kendt i den vestlige verden for sin medvirken i “Life of Pi” tilbage i 2012, og har efterfølgende fået stjernestatus både i sit hjemland og i det store udland – Og her kunne man næsten forledes til at tænke, at skæbnen egentlig ville, at han fik opfyldt den del, som han kommer til at opleve i “Umrika”… Generelt er det en fin lille historie, der serveres med denne film, og jeg er helt sikker på, at rigtig mange vil finde den både gribende og yderst interessant – Men jeg selv måtte desværre lande oplevelsen på en middelmådig bedømmelse…

“Umrika” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Umrika” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar