“Døden ombord”

“Døden ombord” er på mange måder en usædvanlig film, fordi hele handlingen (på nær ganske få minutter i begyndelsen af filmen) foregår ombord på en yacht, hvor tre mennesker interagerer med hinanden på en uforudsigelig måde… Desuden er den også en film, som for alvor placerer Australien på verdenskortet i forhold til at stå mål med alt det filmiske materiale, som udkommer fra USA, hvor det rent faktisk lykkedes til fulde med “Døden ombord” at levere et mindre filmisk mesterværk, som kvalitetsmæssigt er af en særdeles høj værdifuld karakter, (hvilket ikke er sket siden “Mad Max”-filmene)… Og sidst men ikke mindst er filmen i stand til, gennem hele dens spilletid på 96 minutter, at holde spændingen oppe på et både intenst og nervepirrende niveau, hvor man som publikum hele tiden bliver mindet om, at der findes gåsehud på ens krop, og at man faktisk også godt stadigvæk godt kan bide negle, når man i en grad som det, man udsættes for i denne film, præsenteres for et spændingsniveau af helt særlige dimensioner… “Døden ombord” er bare en lille filmisk perle, som til trods for de år, den har på bagen, sagtens kan tåle et gensyn (som jeg nu også valgte at gøre) – Og der er ingen tvivl om, at instruktør Phillip Noyce har lagt hele sin sjæl i arbejdet med denne film…

I filmen præsenteres vi for et par, som spilles af Sam Neill og Nicole Kidman, som har valgt at rekreere på deres yacht langt ude i Stillehavet, efter at have været udsat for en dybt tragisk hændelse på land… De nyder freden og roen ombord på deres lettere luksuriøse fartøj, men stilheden bliver brat brudt, da de får uventet besøg af en ung mand, som ankommer i en jolle… Han påstår, at han har været udsat for en traumatisk oplevelse ombord på sit eget fartøj, og at han derfor har brug for hjælp… Det nydelige par udviser stor hjælpsomhed og også en imødekommende gæstfrihed overfor den fremmede, selvom de ikke rigtig kender ham – Og efter et stykke tid begynder de dog at få bange anelser omkring hans historie, hvorved de derfor vælger at undersøge sagen, og dette viser sig at blive fatalt for de to venlige mennesker..

“Døden ombord” er en uforudsigelig thriller, hvor man hele tiden overraskes over de begivenheder, som ruller sig ud i filmen… Man sidder hele tiden sådan lidt ude på kanten af stolen (eller sofaen) og mærker bare spændingen stige efterhånden som spilletiden afvikles… Det fungerer helt suverænt godt, hvor man fra manuskriptforfatterens side har gjort sig rigtig meget umage med at få skruet en handling sammen, som uden tvivl er lavet for at indfange publikums interesse, og derefter lade dem følge den medrivende historie, som folder sig ud på skærmen… Desuden er filmen meget velspillet af de tre hovedrolleindehavere, hvor især Nicole Kidman leverer en særdeles overbevisende præstation som en frustreret ung kvinde, som pludselig må kæmpe for sit liv uden at have den fjerneste anelse om, hvordan hun griber denne udfordring an… Sam Neill leverer altid en fantastisk stabil præstation, og her i “Døden ombord” gør han bestemt ingen undtagelse, og hans modstander i skikkelse af Billy Zane er formidabelt castet til rollen som psykopatisk skurk…

Instruktør Phillip Noyce gør ikke brug af nogle specielt avancerede tekniske finesser i forhold til at få formidlet en god og spændende historie gennem det visuelle medie, men har derimod haft sit fokus netop på det at give publikum en filmisk oplevelse, hvor det centrale er det veltilrettelagte plot, der danner rammen for den gode historie-fortælling… Filmen satte sig godt fast på min nethinde, da jeg så den første gang tilbage i starten af 1990’erne, og ved et gensyn her i 2019 blev oplevelsen på ingen måde ringere… “Døden ombord” er bare en fantastisk god film, og efter min mening bør man ikke snyde sig selv for oplevelsen – Og specielt ikke, hvis man gerne vil have et lille sus…

“Døden ombord” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Døden ombord” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar