“Kill Bill” (volume 1)

Quentin Tarantino er en fantastisk historie-fortæller, og han formår hver eneste gang, han laver en film, at levere en helt igennem eminent fortælling, hvor han på en yderst raffineret måde får formidlet historien gennem det visuelle medie… Med “Kill Bill” har han lavet et af de absolut største mesterværker, der efter min mening findes på film, og man får serveret en sindsygt medrivende historie om hævn, hvor man er fængslet af handlingen hele vejen gennem filmen – Og det lige fra det allerførste anslag og frem til den chokerende og uventede slutning… “Kill Bill” er spændende som bare pokker, og de actionprægede sekvenser er overdådigt iscenesat og viser, at Tarantino er i besiddelse af et helt særligt håndelag i forhold til at anvende både interessante og anderledes tekniske virkemidler i forhold til at gøre hele filmen til en ekstra-ordinær oplevelse at overvære… Her er der både tale om en helt særlig måde at bygge fortællingen op i kapitler, og desuden er noget af handlingen også animeret, hvilket tilføjer en fed dimension til filmen… Med “Kill Bill” er man underholdt hele vejen – Og det også selvom den til tider er totalt overdrevet og fyldt med spandevis af blod, der sprøjter i stride strømme…

Uma Thurman spiller en ung kvinde, som findes myrdet i en kirke, hvor hun selv har været bruden til sit eget bryllup… Hun bringes på hospitalet, da man opdager, at hun rent faktisk har overlevet den forfærdelige massakre, som kirken og dens gæster har været udsat for… Hun er dog i dyb koma, men da hun vågner op igen efter fire år i denne komatiøse tilstand, har hun kun ét i tankerne – og det er hævn over de nedrige mennesker, som med fuldt overlæg forsøgte at myrde hende, og som også efterlod hende i den tro, at deres mission var fuldført… Men den blodtilsølede brud er genopstået fra graven, og nu ser hun det, som hendes uforbeholdne ret at hævne denne handling… En detaljeret plan former sig i hendes hoved, og så går hun ellers i gang med at eksekvere og udføre sin dåd, som hun ikke har i sinde at helme fra, før den er fuldbragt…

Jeg kan kun udtrykke, at “Kill Bill” er en uovertruffen filmisk oplevelse, hvor man på alle måder må sande, at det filmiske medie er mangfoldigt, og at det traditionelle kan blive brudt, hvis blot man er i stand til at lade ens fantasi tage over, og samtidig tør at tillade sig at lave noget, der er anderledes… Quentin Tarantino tør og har med denne film begået en bedrift som instruktør, der er fuldstændig forrygende, hvor han i opbygningen af de forskellige scener har gennemtænkt alle detaljerne, og hvor han ved at anvende helt særlige teknikker i forhold til anvendelsen af kameraet, hvor panoreringer, anvendelsen af anderledes vinkler, forskellige zoom-effekter og perspektiveringer bare kommer til at gøre den samlede filmiske oplevelse til noget helt særligt… Tarantino er helt sin egen, og man fornemmer tydeligt, at han har dedikeret sit liv til film, hvor han i stor stil også dyrker at lave henvisninger til klassiske kitsch-film i sine egne film, hvor det her i “Kill Bill” især er de klassiske japanske samurai-film, som bliver det centrale omdrejningspunkt for den handling, som han har skabt med denne film… Tarantino har selv skrevet manuskriptet til filmen, og det er tydeligvis virkelig godt gennemarbejdet i alle detaljer, og danner dermed et solidt og formidabelt grundlag som ramme for én af filmhistoriens mest interessante filmiske værker…

Uma Thurman er i rollen som den hævnende brud helt igennem forrygende, hvor hun med stor troværdighed og overbevisning leverer en stærk og kraftfuld præstation… Der er ingen tvivl om, at rollen har været meget krævende, og efter min mening hendes præstation også er en nominering til en Oscar værdig… Dette blev hun dog ikke, men ved andre prisoverrækkelser indenfor film var hun at finde både som nomineret og som vinder i kategorien bedste kvindelige hovedrolle… “Kill Bill” er uden tvivl Uma Thurman’s film, hvor hun viser stor mangfoldighed i forhold til hendes evner som skuespiller, og hvor hun med talent for både action-prægede og dramatiske sekvenser er i stand til at levere en ret så nuanceret præstation…

Kampscenerne i filmen (og der er virkelig utallige af dem) er formidabelt godt iscenesat, hvor det koreografiske arbejde er gennemarbejdet i alle detaljer, og hvor man i høj grad bliver underholdt af de tempofyldte og hæsblæsende sekvenser, som fuldstændig slår benene væk under én… Man skal være i stand til at lægge sin logik til side, og så lade ens barnlige fantasi være fremtrædende, mens man ser filmen – og kan man det, så får man som nævnt en suverænt underholdende filmoplevelse, som i alle henseender fungerer på et kvalitativt højt plan, og hvor der bestemt ikke er blevet gået på kompromis med de grundlæggende tanker og idéer om at lave en fed film… Det lykkes med “Kill Bill” til fulde – Og på IMDB’s liste over de bedste film, der nogensinde er lavet, ligger filmen på plads nummer 176, mens den på min egen liste ligger på plads nummer 37, hvilket er fuldt ud fortjent… Herfra kan jeg kun anbefale, at man får kastet sig over denne fuldstændig fantastiske film – Og så skal man også bare lige nyde, at hele herligheden fortsætter i “Kill Bill” (volume 2)…

“Kill Bill” (volume 1) får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Kill Bill” (volume 1) – (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar