“American Gangster”

Instruktør Ridley Scott har lavet rigtig mange rigtig gode film, hvor “Alien” og “Gladiator” uden tvivl hører til blandt hans allerbedste… Gennem hans karriere som filmskaber har han dog også lavet nogle lidt tunge film, hvor man på det nærmeste fornemmer, at projektet har været vigtig for ham at gennemføre ud fra en eller anden form for personlig interesse i historien… Således er det med blandt andet med “1492”, “Black Hawk Down” og “All the Money in the World” – Og “American Gangster” tæller så også lige med i den pulje… Brian De Palma, Martin Scorsese og Francis Ford Coppola har alle lavet virkelig fantastiske gangster-film, hvor de med deres helt egne særpræg formår at formidle bombastiske og vedkommende historier, som man både bliver fanget og grebet af… Med “American Gangster” fornemmer man lidt, at Ridley Scott har forsøgt at stå på egne ben og samtidig bevæge sig op i den samme liga som de tre ovennævnte instruktører – Men her fejler han desværre… “American Gangster” er en biografisk film, som på en barsk og nådesløs måde skildrer livet i Harlem’s underverden op gennem slutningen af 1960’erne og frem til det tidspunkt, hvor det lykkedes at få buret Frank Lucas inde…

Vi befinder os i 1960’ernes USA, hvor det illegale marked for hårde stoffer styres med hård hånd af de lokale gangster-bosser… I Harlem vokser Frank Lucas op, hvor han er under vingerne på en anset og betydningsfuld gangster, men da denne pludselig dør, står Frank på egne ben, og får sig pludselig en hel del fjender på halsen, som alle har et horn i siden på ham… Nettet strammes yderligere omkring ham, da politiet samtidig også er voldsomt interesseret i at få ham skaffet af vejen… Bevisbyrden er dog altid et tilbagevendende problem, når man skal fælde større bagmænd, og i Frank Lucas’ tilfælde viser det sig, at han er sværere at få skovlen under end som så…

Jeg ville utrolig gerne kunne skrive, at jeg godt kunne lide denne her film, men det kan jeg ikke – For jeg synes, at den var både lang og kedelig, hvor min interesse for at følge med i historien dalede i takt med, at spilletiden voksede… Filmen fortjener dog ikke at blive sablet fuldstændig ned, da den heldigvis har en række kvaliteter, som er værd at fremhæve, men som helhed lander den som en middelmådig filmoplevelse…

Der er ingen tvivl om, at Ridley Scott har dedikeret sit arbejde fuldt ud med denne film, hvor han med sikker hånd får formidlet historien… Man følger for hovedpartens vedkommende to skæbner, nemlig Frank Lucas, som er den forbryderiske karakter i filmen, og så Richie Roberts, som er politimanden, der jagter Frank samtidig med, at han personlige problemer at slås med også… Frank Lucas spilles af Denzel Washington, og Richie Roberts spilles af Russell Crowe, der begge leverer virkelig solide præstationer, hvor deres roller er i besiddelse af en overbevisende troværdighed… Problemet med disse karakterer er dog, at man ikke rigtig kommer ind under huden på dem… Man bliver holdt i en arms længde væk fra deres indre følelser og tanker omkring alt det, som de kæmper med, hvilket gør, at man ikke på noget tidspunkt i filmen kommer til at sympatisere med dem…

Jeg ved ikke, om jeg yder filmen den rette retfærdighed, når jeg lander den i midten på min bedømmelsesskala, men jeg kan ikke forsvare at løfte den højere op end det… På det tekniske område skiller den sig på ingen måde ud i forhold til andre jævne film i samme genre, og generelt er historien heller ikke helt så interessant for mit vedkommende, at jeg føler, at det var en historie, som jeg bare måtte kende… Spilletiden er på 157 minutter, hvilket for visse film er for lidt, men for “American Gangster” er det for længe – selvom en kortere udgave af filmen i sidste ende nok ikke havde gjort nogen større forskel…

“American Gangster” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “American Gangster” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar