“Mamma Mia!”

“Mamma Mia!” er simpelthen den ultimative feel-good-movie og uden tvivl en film, som jeg aldrig nogensinde kan få nok af at se… Filmen er et romantisk musical-drama med musik, som er baseret på ABBA’s berømte sange… Det er et festfyrværkeri at overvære denne film, hvor billede og lyd smelter sammen på en ubeskrivelig gennemført måde – Og rent kvalitetsmæssigt får man nok ikke en film i denne genre serveret på en bedre eller mere vedkommende måde… “Mamma Mia!” er en fantastisk film, og et must for alle film-elskere…

Det hele starter med, at en ung kvinde poster tre breve afsted fra en lille græsk ø, hvor hun siden sin spæde start på livet har boet sammen med sin mor og drevet et lille hotel… Den unge kvinde skal giftes om ganske få dage, og vil gerne invitere sin ukendte far med til brylluppet, og netop fordi hun ikke kender ham, vælger hun at invitere tre af de mænd, som er omtalt i hendes mors dagbog fra omkring det tidspunkt, hvor undfangelsen kunne have fundet sted… Da de tre mænd ankommer, opstår der naturligvis ret så prækære situationer, og det hele skal munde ud i et festligt bryllup, hvor den unge pige samtidig får afklaret, hvem der er hendes far…

“Mamma Mia!” er som nævnt en helt igennem fantastisk film, og man kan ikke andet end blive i virkelig godt humør af at se den… Der er en helt ubeskrivelig form for uskyld og naivitet over filmen, som bare er med til at gøre den totalt charmerende på mere end én måde… Desuden er den virkelig velspillet af samtlige medvirkende, hvor især Meryl Streep skinner rigtig meget igennem i rollen som mor til bruden… Meryl Streep viser med sin præstation i “Mamma Mia!”, at hun er en suverænt ferm skuespiller, som alene med sin tilstedeværelse højner kvaliteten af de film, som hun medvirker i… Her i “Mamma Mia!” spiller hun på hele følelsesregisteret, og både danser og synger på en fuldstændig forblændende måde… Hendes datter i filmen spilles af den unge Amanda Seyfried, og de tre mænd, som alle er inviteret med til brylluppet spilles af henholdsvis Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth – Og alle som én leverer yderst troværdige og overbevisende præstationer…

Filmen er først og fremmest et romantisk drama, men der er indlagt en hel del humor, som alene i kraft af oplægget fra manuskriptet sørger for, at der både kan trækkes på smilebåndet, og at man kan kagle og smågrine af de pinlige og komiske situationer, som opstår undervejs… Man kan ikke andet end blive i godt humør af at se “Mamma Mia!” – Og hvis man ikke i forvejen kender musikken fra ABBA, så får man i hvert fald lært den at kende med overværelsen af denne film… Det ene iørefaldende nummer efter det andet brager ud af højttaleren, mens man ser filmen, og det er allesammen melodier, som man ikke kan andet end bare holde af… ABBA’s musik er et skatkammer af gennemført velkomponerede musik-numre, og her i “Mamma Mia!” får man kun et ganske lille udpluk af deres allerbedste sange… Og mens musikken spiller, så akkompagneres denne af en række velkoreograferede danse-numre, hvor alt det tekniske omkring brugen af kamera og visuelle virkemidler (især klipningen) er med til at gøre hele oplevelsen til en helstøbt og yderst underholdende filmoplevelse… Jeg har nu (anno 2019) set filmen for fjerde gang, og som nævnt i starten af denne anmeldelse, så er “Mamma Mia!” bare en film, som jeg aldrig nogensinde bliver træt af at se, og den er også at finde på min liste over de bedste film, der efter min mening nogensinde er lavet gennem filmhistorien på plads nummer 34 – En helt og aldeles velfortjent placering… Jeg kan på alle måder kun anbefale, at man får set “Mamma Mia!”…

“Mamma Mia!” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Mamma Mia!” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar