“Øje for øje”

Sjovt nok husker jeg ikke specielt meget fra filmen “Øje for øje”, som jeg så første gang tilbage i slutningen af 1980’erne, og som jeg nu fik genset her anno 2019 – Men jeg husker, at det var filmen, om hvilken jeg skrev min allerførste anmeldelse… Den blev tildelt den midterste karakter, og dannede således udgangspunkt for alle de øvrige film, som jeg har fået set og anmeldt – Og også her ved gensynet er jeg nødt til at tildele filmen den samme karakter som dengang… Det blev fra slutningen af 1980’erne og op gennem 1990’erne til ret mange anmeldelser, hvor jeg så omtrent 200-250 film om året, og anmeldelserne blev i starten skrevet på min lille røde manuelle skrivemaskine, som sidenhen blev erstattet af en computer, der havde hele 40 MB i hukommelsen… Alle de mange anmeldelser, som jeg fik skrevet er desværre nogen jeg i løbet af de efterfølgende år fik bortskaffet… Jeg kunne på et tidspunkt ikke lige overskue, at jeg ikke kunne nå at anmelde alle de film, som både udkom og allerede var udkommet – Og kompliciteten i det, at jeg arbejdede på noget mangelfuldt kunne ikke lige rummes i min hjerne, så jeg droppede simpelthen projektet… Dette har jeg så sidenhen fortrudt mange gange, og nu i dag med det teknologiske skridt, der er taget ud i internettets mangfoldige univers, er jeg så påny begyndt mit skriveri, hvor hver eneste af de film, som jeg får set eller genset får et ord med på vejen, og det er da også på ganske få år blevet til næsten 800 film – Og vil fortsætte som en hobby mange år ud i fremtiden… Jeg elsker at se en god film, og det er kun glædeligt at kunne dele sine tanker og meninger om filmene med de derude, som tilfældigvis kommer til at falde over mine skriblerier… Og med disse ord, så lad mig vende tilbage til det, som denne anmeldelse handler om – Nemlig “Øje for øje” med Clint Eastwood i hovedrollen…

Josey Wales, spillet af Clint Eastwood, er en farmer, der lever et stilfærdigt liv tilbagetrukket fra civilisationen… En dag bliver hans gård overfaldet af en bande skrupelløse forbrydere, som myrder hans kone og datter for øjnene af ham og som brænder gården ned til grunden… De efterlader en såret Josey Wales, og da han kommer lidt til hægterne igen, er der kun én tanke, som fylder hans hoved – Og det er hævn… Han kontaktes af nogle mænd, som selv er på jagt efter disse ret så berygtede forbrydere, og han slutter sig til dem – Men dermed ikke sagt, at det bliver ret meget nemmere at opspore denne forbryderiske bande, så han kan få fred i sindet…

“Øje for øje” er en ganske typisk western, som indeholder alle de kendte og forventelige ingredienser… Det er ikke ligefrem en typisk Clint Eastwood-western, da han her ikke spiller den tavse ukendte fremmede, men er den mere handlekraftige type, der ikke har nogen som helst skrupler i forhold til at fuldende sin mission… Der er indlagt masser af actionfyldte og spændende scener undervejs i filmen, men i det store hele er den ikke helt så slagkraftig og fængslende, som jeg egentlig havde håbet på… Dette skyldes især, at den i sit handlingsforløb virker en smule rodet, og så afvikles det meste af filmen i et alt for langsommeligt tempo, som slet ikke klæder en film af denne støbning… Den mister rigtig meget momentum undervejs, og bliver til sidst bare til en tynd omgang, hvor oplevelsen kommer til at virke lettere flad og intetsigende… Clint Eastwood leverer ellers (som altid) en solid præstation, og har også instrueret filmen på sin sædvanlige stilfulde facon, hvor han med alle midler forsøger at gøre de enkelte scener både levende og interessante, hvilket bare ikke helt vil lykkes her i denne film… Det pudsige er, at filmen igen (efter næsten tredive år) stadig lander på den mellemste karakter – Og så kunne det jo være interessant, om jeg også dengang skrev nogenlunde de samme ord, som jeg nu netop har fået nedfældet om filmen, men det vil altid komme til at fremstå i det uvisse…

“Øje for øje” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Øje for øje” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar