“Den sidste Mohikaner”

“Den sidste Mohikaner” er en temmelig tung film, og derfor er den også lidt svær at blive ordentlig klog på… Den er på den ene side en flot og gennemført stilfuld film, som hensætter publikum næsten 300 år tilbage i tiden på en meget overbevisende (og nærmest fortryllende) måde, men på den anden side er det også en ret langtrukken film, hvor man ikke rigtig kommer helt ind under huden på de forskellige karakterer, som medvirker i filmen – Og dette gælder også hovedpersonen, som ellers spilles ganske fortrinligt af Daniel Day-Lewis… Jeg så filmen første gang tilbage i efteråret 1992, hvor den havde premiere i de danske biografer, og jeg husker, at jeg ikke var synderligt begejstret for filmen dengang – Og med gensynet her anno 2019 er begejstringen ikke vokset, selvom man måske skulle tro, at man med et par år mere på bagen og en større livserfaring ville kunne anskue en sådan slags film på en anderledes måde… “Den sidste Mohikaner” profiterer sine point på den iørefaldende og smukt komponerede musik, som på alle tænkelige måder er fascinerende at lytte til – og som akkompagnerer billederne i filmen på en fremragende måde…

Året er 1757… Vi befinder os i Amerika, hvor krigen mellem briterne og franskmændene raser på fuldt blus… Indianerne er på den måde blevet en slags gidsler i det interne opgør, og nogle af stammerne har således måttet vælge side og kæmpe side om side med et af de krigende lande… Nogle har dog også valgt at lede efter et nyt sted, hvor de i fred og ro kan slå sig ned og leve tilværelsen – Og således er de dog pludselig fanget midt i krigshelvedet, hvor de ser sig nødsaget til at hjælpe to hvide kvinder i sikkerhed… Farerne lurer dog overalt, hvor de færdes – og det bliver derfor med livet som indsats, at Hawkeye, Uncas og Chingachcook kommer til at ledsage kvinderne til det nærliggende fort…

Instruktør Michael Mann har ikke nogen videre prangende karriere indenfor film, men har dog medvirket i diverse store produktioner, mens han som instruktør først for alvor slog igennem med netop “Den sidste Mohikaner”, og derefter lavede den sublimt fantastiske film “Heat” med Al Pacino og Robert De Niro i hovedrollen… Med “Den sidste Mohikaner” viser han, at han sagtens kan udtænke, hvordan man skal omdanne et forfattet manuskript til en kunstnerisk flot film, som præges af en billedside, hvor man som publikum betages… Dette sker dog ikke kun i kraft af, at man får lov til at opleve storslåede naturbilleder, men helt bestemt også i kraft af, at kamera-arbejdet er excellent gennemført i alle detaljer… Under hele filmen er der rigtig meget bevægelse, hvor kameraet også er i bevægelse – Og her har man med en flot klipning kunnet udnytte, at man har filmet de forskellige scener fra forskellige vinkler…

Generelt er filmen temmelig langsommelig, hvor der er langt mellem de intense action-scener, som dog (når de toner frem) udføres på en eksplosiv måde, hvor man fornemmer vildskaben blandt de fjendtlige indianske stammer, og hvor kampene udkæmpes på en meget voldsom måde, der for nogle også godt kan virke en smule for barsk… Der er dog ikke vildt meget action og kamp i filmen, men derimod er der masser af kedsommelig dialog… Hen imod slutningen er der dog et intenst opgør, som løfter filmens handlingsmæssige niveau en smule… Daniel Day-Lewis i hovedrollen som Hawkeye leverer en rigtig god præstation, og af de mange biroller er det uden tvivl Madeleine Stowe (der spiller en af de unge kvinder) og Wes Studi (i rollen som Magua fra Huron-stammen) som leverer en præstation, der er værd at nævne… I det store hele var jeg egentlig ret glad for at jeg valgte at gense filmen, selvom oplevelsen igen ikke blev én af de store… Jeg fik i hvert fald nydt den smukke musik, som er komponeret af Trevor Jones og Randy Edelman – Og så er det jo op til mine kritiske læsere selv at afgøre, om de vil give sig selv den samme oplevelse, eller om de vil vælge at springe over…

“Den sidste Mohikaner” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Den sidste Mohikaner” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar