“The Mummy”

Med “The Mummy” er den første film i Universal Pictures forsøg på at skabe en universel sammenhæng mellem de mange forskellige monstre og uhyrer, som første gang så dagens lys tilbage i 1930’erne… Mumien, den usynlige mand, Mr. Hyde, Dracula, Frankensteins uhyre og varulve-manden var blandt de uhyrlige skabninger, og det er for mit vedkommende rigtig glædeligt, at man har valgt at puste nyt liv i disse filmiske væsner… “The Mummy” er en spændende og intenst nervepirrende action-adventure-gyser, som er spækket med en hel masse imponerende special-effekter, som får det hele til at tage sig ekstra godt ud… Historien er måske lige en anelse for overdrevet og af og til også en smule usammenhængende og urealistisk, men den er underholdende på et ret højt niveau, hvilket gør, at man sagtens kan se bort fra dens fejl og mangler… Selve produktionsdesignet er overdådigt sat op, og i forhold til at få malket spændingen ud af historien er der bestemt heller intet at udsætte på filmen – Det er generelt bare om at læne sig tilbage og nyde, at eventyret folder sig ud foran øjnene på én, og så er det med Tom Cruise i hovedrollen som altid dømt garanti for god og kvalitativ underholdning…

Tilbage i Oldtidens Ægypten herskede faraoerne, og skulle hele tiden være på vagt overfor ondsindede fjender og forbandelser af alle mulige slags… Prinsesse Ahmanet er udpeget som tronarving, men fratages dette privilegium ved magt, hvorved hun bliver balsameret og levende begravet i en grav, som hun efter sigende ikke skulle kunne undslippe fra igen… I nutidens Irak finder to eventyrlystne mænd dog graven, og snart efter bryder helvede løs, da Ahmanet vækkes til live og higer efter at få tilranet sig den magt, som retmæssigt tilhører hende… Pludselig er de gamle ægyptiske forbandelser og magiske besværgelser en del af nutiden, og det handler nu for alt i verden om at holde disse i skak, så man igen kan få genoprettet roen…

“The Mummy” er en genindspilning af filmen fra 1999, hvor Brendan Fraser havde hovedrollen, og hvor filmen samtidig bar præg af et komisk islæt, hvilket denne nyeste version helt og holdent ikke er i besiddelse af… “The Mummy” leverer uhygge i sin reneste form, hvor man både bider negle og sveder tran, mens de spændende scener udspiller sig for øjnene af én… Filmen er iscenesat af Alex Kurtzman, der mest har gjort det som manuskript-forfatter på en række kendte film og tv-serier – Og han har med “The Mummy” fået sit helt store gennembrud som instruktør, hvor han helt bestemt viser, at han formår at formidle en spændende historie på en opfindsom og yderst vellykket måde… Det er ikke fordi, at Kurtzman gør brug af avancerede teknikker i forhold til at få billederne til at glide sammen til en kunstnerisk enhed, men der er i sandhed tale om, at han lægger vægt på at lade spændingskurven være stør stigende og ikke lade kedsomheden falde over filmens publikum… Med “The Mummy” er man fanget fra start til slut – Og helt sikkert godt underholdt…

Som nævnt spilles hovedrollen af Tom Cruise, der med sine 55 år på bagen (anno 2017) stadig er i glimrende form, og leverer som altid en overbevisende præstation som den uheldige action-helt, der hovedkuls bliver kastet ud i et hæsblæsende eventyr, hvor mulighederne for at slippe helskindet gennem farerne er imod alle odds… Han får følgeskab af Annabelle Wallis, som også er overbevisende som heltinde, og så krydres det hele med en fortrinlig præstation af Sofia Boutella, som på en imponerende måde har fået givet liv til Ahmanet… Desuden kan Russell Crowe opleves i en central rolle som den videnskabsmand, der gerne vil have tæmmet mumien… Den altoverskyggende hovedrolle spilles dog af de fantastiske computer-fremstillede special-effekter, som på alle måder slår benene væk under én… Der skal jo ellers i disse tider meget til at imponere og overbevise det generelle publikum om kvaliteterne i de forskellige aspekter og lag, der ligger i film og det tekniske omkring filmen, men med den rette sans for det visuelle medie, samt hjertet på det rette sted for at dyrke filmen som lidenskab kan man ikke andet end blive benovet og imponeret over de special-effekter, som man får lov til at opleve i “The Mummy”… Alt i alt er “The Mummy” bare en rigtig god film, som kun halter en smule på at virke overbevisende og troværdig visse steder i selve handlingsforløbet – Men set bort fra dette, så er man bare rigtig godt underholdt… Jeg er super-spændt på, hvordan dette nye univers får lov til at udvikle sig, og ser rigtig meget frem til en hel masse rigtig gode film-oplevelser…

“The Mummy” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “The Mummy” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar