“Stronger”

“Stronger” er den biografiske fortælling om Jeff Bauman, som blev et af de uskyldige ofre, da nogle terrorister valgte at sprænge en bombe under det årlige marathon-løb, som blev afviklet i Boston i 2012… Jeg havde forventet, at der ville være tale om en kvalmende sentimental fremstilling af en stakkels mand og hans kamp for at komme tilbage til et værdifuldt liv, men det viste sig slet ikke at være tilfældet… Filmen er naturligvis centreret omkring Jeff og hans traumatiserede oplevelse som offer for bombesprængningen, men i stedet for at svælge i genoptræning og jernhård viljestyrke for at genvinde førligheden, bliver man i stedet for præsenteret for, hvordan han er påvirket af de følelsesmæssige oplevelser, som der er forbundet med pludselig at være i centrum for pressefolk og deres evindelige medieomtaler – Og så bliver der naturligvis også skildret, hvordan den ændring af livsbetingelserne, som Jeff er blevet udsat for, har betydning for hans forhold til sin kæreste, hvilket naturligvis kræver omstilling og masser af tilkendegivelse for at få kærligheden til fortsat at vokse…

I 2012 deltager Jeff Bauman som tilskuer ved det årlige marathon-løb i Boston, hvor han har placeret sig tæt ved mållinjen… Han er tilstede for at heppe på sin kæreste, der deltager i løbet, men pludselig udbryder kaos og panik, da to voldsomme eksplosioner blandt tilskuerne får området til at ligne en decideret slagmark… Jeff er blandt ofrene og han bliver bragt til et hospital og lagt i kunstigt koma… Han får amputeret begge ben, og herefter venter en lang tid med tålmodig genoptræning og tilvænning til et liv, hvor man ikke er i stand til at klare sig selv… Jeff bliver hurtigt en folkehelt, da han påstår at have set gerningsmanden, og med sin grundige beskrivelse får han hurtigt politiet på rette spor, således at sagen kan blive opklaret…

Man kommer simpelthen ikke udenom, at “Stronger” bare er en rigtig god film… Jeg var grebet og fængslet af den dramatiske handling, som heldigvis holdt sig langt fra at være sentimental og tårefremkaldende, selvom de omstændigheder, der skildres, naturligvis er dybt tragiske og yderst forfærdelige… “Stronger” er bare én af den slags film, som virkelig bare skal ses på grund af det formidable skuespil, der leveres af de medvirkende, som sammen med en spændende historie danner en helhed, hvor man bare ikke kommer udenom både at være underholdt og få en virkelig god filmoplevelse… Jake Gyllenhaal i rollen som Jeff Bauman er fænomenal og leverer uden tvivl én af sine bedste roller til dags dato (måske med undtagelse af rollen som Billy Hope i “Southpaw”)… Gyllenhaal er fuldstændig overbevisende, og undervejs i filmen bliver der spille på hele følelsesregisteret, hvor man kun kan blive imponeret over den måde, som han på passioneret vis har fået levet sig ind i sin rolle… Og heldigvis er han ikke alene om at levere en god præstation, for både Tatiana Maslany og Miranda Richardson spiller også på alle tangenter og kommer til at skildre to troværdige karakterer som henholdsvis kæreste og mor til Jeff…

Fra min side kan jeg kun anbefale, at man giver sig selv muligheden for at opleve “Stronger”… Det er en vigtig fortælling om et helt usædvanligt mod, der skildres, hvor det menneskelige aspekt stadig er fæstnet i det realistiske og på ingen måde ophøjet til at være noget, der kan betegnes som glorificeret… Her er der tale om rigtige mennesker og deres individuelle kampe for at komme godt gennem en oplevelse, som på et øjeblik forandrede og traumatiserede deres liv for evigt…

“Stronger” får 6 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Stronger” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar