“Han kom, han så, han skød”

Clint Eastwood slog for alvor igennem, da han medvirkede med hovedrollen i Sergio Leone’s nu klassiske spaghetti-westerns fra midten af 1960’erne, som bliver kaldt “Dollars”-trilogien… Eastwood spillede den tavse type, der med snedig behændighed og et bistert udtryk i ansigtet fik fuldført sine anti-heltagtige missioner… Successen med disse film fik Hollywood til at indse hans store potentiale, og da disse westerns også høstede stor anderkendelse, begyndte man straks at kopiere konceptet over i de amerikanske westerns, hvilket dog ikke blev helt den samme succes, som det var lykkedes for Sergio Leone at bryde igennem med… Med “Han kom, han så, han skød” er der også forsøgt at lave en kopi af en spaghetti-western, og man har tilmed fået placeret Clint Eastwood i hovedrollen, samt fået den mageløse komponist Ennio Morricone til at levere det musik, som med sine toner og sin stil minder en hel del om det, som han komponerede til netop “En nævefuld dollars”, “Hævn for dollars” og “Den gode, den onde og den grusomme”… “Han kom, han så, han skød” (som i øvrigt hedder “Two mules for sister Sara” på originalsproget) er en ganske underholdende og for så vidt også ganske spændende western, hvor instruktør Don Siegel har gjort en del ud af selve iscenesættelsen og skabt en masse ret så mindeværdige scener, som sagtens kan anses for at erhverve sig kult-status… Tag bare selve intro-scenen, hvor Clint Eastwood redder nonnen, scenen hvor jernbanebroen skal sprænges og scenen hvor Eastwood skal have behandlet sit skudsår – Allesammen fuldstændig fantastiske og helt sikkert værdige til at blive kaldt for klassiske…

Det hele starter med at en ensom revolverhelt kommer ridende på prærien… Han støder hurtigt på en nonne, som er i gang med at blive forulempet af tre banditter, og som han derfor ser sig nødsaget til at redde… Og herefter ser han sig ligeså nødsaget til at eskortere hende i sikkerhed, hvor det hurtigt viser sig, at hun er på flugt fra nogle franske soldater, som har sat en storstilet eftersøgning i gang – Og pludselig afsløres det tilmed, at hun har kendskab til en større guldskat, som hun gerne vil have fingre i… Revolverhelten bliver naturligvis overtalt til at hjælpe til med denne mission, og snart er de begge to rodet ud i en temmelig speget situation, hvor de ikke kan se sig sikre nogen steder, men da er det allerede for sent at fortryde de handlinger, som de er påbegyndt…

I “Han kom, han så, han skød” er der en virkelig god kemi mellem Clint Eastwood og Shirley MacLaine, der fylder de to hovedroller rigtig godt ud… Det er samtidig også netop dette, der giver det nødvendige islæt af humor i handlingen, som tildeler hele filmen en lethed og en friskhed, som egentlig slet ikke er til at stå for… Clint Eastwood gentager jo egentlig blot sin rolle som den hurtigt-skydende revolverhelt, men i modsætning til andre af hans lignende karakterer, er Hogan, som han hedder her i filmen, af den mere snakkesalige type – Og han gør det som forventeligt både troværdigt og overbevisende, samtidig med at Shirley MacLaine leverer en glimrende præstation som nonnen Sara, der har fået rodet sig ud i noget snavs, hvor hun har fået en hel del fjender på nakken…

Alt i alt er “Two mules for sister Sara” en spændende, underholdende og ganske seværdig western, som man da bare ikke skal snyde sig selv for, hvis man (som jeg) holder af western-genren… Alle de rigtige ingredienser er proppet ind i filmen, og så er det hele piftet lidt op med en smule uimodståelig humor, som jo især fremkommer på grund af det samspil, som finder sted mellem Clint Eastwood og Shirley MacLaine, så man finder både skyderier, farefulde øjeblikke, samt dramatiske momenter undervejs i filmen… “Han kom, han så, han skød” er på alle måder hele oplevelsen værd – Festlig, fornøjelig og underholdende er dækkende for, hvad man kan forvente af filmen, og så er den bare ganske fornuftigt skruet sammen…

“Han kom, han så, han skød” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Han kom, han så, han skød” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar