“Apostle”

Der er heldigvis længe mellem, at jeg kommer til at se en dårlig film – Men med den Netflix-producerede “Apostle” fra 2018 gik den ikke længere… Der er tale om et gyser-drama, hvor man egentlig mest for fornemmelsen af, at det fra instruktørens side har været hensigten at servere flest mulige grusomheder med masser af blod og hjernemasse… Man forventer langt fra, at det forholder sig sådan, når man sætter sig til rette i sofaen og får startet filmen op, for der bliver i starten kun brugt kræfter på, at man bliver lullet ind i en stemning, hvor man får fornemmelsen af, at der sker mystiske og uforklarlige ting, som på sin vis naturligvis også gerne skulle have en skræmmende effekt på publikum… Efterhånden som filmen dog skrider frem, og især efter at have passeret halvvejsmærket, begynder grusomhederne for alvor, hvor masser af barbariske tortur-scener og umenneskelige voldshandlinger fører til, at filmen tager en drejning over i det vulgære, hvor blodsprøjt og udpenslede indgreb på det menneskelige korpus leveres i flæng – Og lad det bare være sagt med det samme, at der virkelig er tale om barsk kost…

Vi befinder os i starten af 1900-tallet, hvor en ung mand rejser til en isoleret ø for at finde sin søster, der efter sigende skulle være blevet kidnappet… Øen er præget af en helt særlig form for religiøsitet, hvor det tilsyneladende virker til, at alle har det godt og at der er fred og harmoni i det lille samfund… Det viser sig dog hurtigt, at det forholder sig helt anderledes, og at der foregår ting på øen, som er af sekterisk karakter, hvor lovovertrædelser og brud på normerne i samfundet fører til afstraffelse, hvor syndsforladelsen tilsyneladende skal findes i pinselsfulde korporlige handlinger… Den unge mand må derfor gå meget forsigtigt til værks i forhold til at genfinde sin søster, men når man er ny på øen, bliver man også holdt øje med – Og snart kan det være svært at gå med listesko uden at vække opsigt…

Mest af alt ligner “Apostle” lidt en kopi af Martin Scorsese’s film “Silence”, hvor man på samme stilfærdige måde lulles ind i filmens religiøse koncept, hvorefter grusomhederne for alvor begynder… Dog er “Apostle” mere den beskidte version af de to film, hvor Scorsese havde mere sans for at lade den visuelle oplevelse være præget af et kunstnerisk islæt, mens instruktør Gareth Evans med “Apostle” har meget mere fokus på at servere udpenslet vold og andre grusomheder, og samtidig give publikum følelsen af sand væmmelse, hvilket jo så må siges at være lykkedes meget godt… Man finder sjældent en film, hvor der svælges i så meget blod og så mange indvolde, som tilfældet er med “Apostle” – Og den kommer på dette punkt på højde med rendyrkede horror-film som fx “Hostel”…

Jeg brød mig ikke synderlig meget om filmen, og det er ikke fordi jeg på den måde er sart – Men “Apostle” er et eller andet sted direkte usmagelig… Desuden er den ekstremt langsommelig i sit generelle handlingsforløb, hvor der i dén grad mangler noget intensitet, for at bringe den op i et drive, hvor jeg kan være hooked… Det er også enormt svært at komme helt ind under huden på hovedpersonen, der spilles af Dan Stevens… Hans karakter er på en måde ret usympatisk, og man får aldrig helt fornemmelsen af, hvem han egentlig er og hvad hans værdier er… Og så sker der bare så mange uforklarlige ting i filmen, som man slet ikke rigtig kan forholde sig til… Mystiske hændelser og overnaturlige fænomener, som virker helt ved siden af filmens egentlige koncept, får filmen ud på et sidespor, hvor jeg står helt af… Jeg mangler slet og ret en forklaring på, hvad det egentlig er, der foregår – Og det er ikke fordi, at jeg nødvendigvis behøver at have det hele skåret ud i pap, men i dette tilfælde med handlingen i “Apostle” kunne det have været belejligt, om man lige havde brugt lidt tid på at forklare alle de mærkelige ting, der foregår i filmen…

Jeg ved ikke, om jeg med denne anmeldelse har fået vakt interessen hos mine læsere, men så bliver jeg nødt til at påpege, at det kommer til at stå for egen regning at kaste sig over “Apostle”… Filmen svælger i overdrevne mængder af tortur, blod og væmmelse, som er direkte kvalmende – Og så er den ellers bare generelt ekstremt langsommelig og kedelig, og indeholder på ingen måde den rette nerve i forhold til at retfærdiggøre de mange grusomheder, som man bliver vidne til, når man overværer filmen… Det kunne have været en fantastisk film, hvis man havde givet hovedpersonen en mere tydelig personlighed og tilføjet en drejning, hvor det nervepirrende aspekt var blevet dyrket ved fx at lade handlingen være mere tempofyldt, end tilfældet er… For mig blev “Apostle” desværre en skuffende filmoplevelse, men ind imellem er det jo også ganske fint lige at se noget skidt, så man i større omfang kan måle det op imod de rigtig gode filmoplevelser…

“Apostle” får 2 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Apostle” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar