“Frækkere end politiet tillader”

“Frækkere end politiet tillader” (eller “Beverly Hills Cop”, som den hedder på originalsproget), er fra 1984 og kickstartede for alvor karrieren inden skuespillerfaget for Eddie Murphy… Indtil da havde han været kendt for at have medvirket i “Bossen og Bumsen” og “Saturday Night Life”, samt også haft én af de bærende roller i filmen “48 timer”, hvor han dannede makkerpar med Nick Nolte… I “Frækkere end politiet tillader” leverer han med sin medfødte og naturlige charme en ganske god præstation som politimanden Axel Foley fra Detroit, der tilfældigvis kommer på en opklaringsopgave i Beverly Hills, og dette afstedkommer en masse komiske situationer, hvor Axel bruger sit mangfoldige talent for på overbevisende måde at virke troværdig uden at hans handlen og ageren har hold i hverken sandheden eller virkeligheden…

Axel Foley er ansat som undercover-agent for Detroit’s korps af politibetjente, og da han tilfældigvis bliver vidne til at én af hans venner koldblodigt og brutalt bliver skudt ned, ser han sig nødsaget til at følge op på opklaringen af sagen… Han rejser derfor til Beverly Hills, hvor sporet fører til én af de magtfulde pengemænd i byen, som under dække af legale virksomheder også driver lyssky forretninger, hvor underverdenen bliver styret med hård hånd… Axel Foley bliver mistænksom på denne person, og det er ligeledes gengældt den modsatte vej, hvilket får hele situationen til også at blive temmelig speget for betjenten fra Detroit – Men heldigvis får han ufrivilligt hjælp fra to betjente fra det lokale politi, hvis egentlige opgave er at sørge for, at han holder sig i skindet, imens han opholder sig i deres distrikt…

Hvis man får chancen for at opleve Eddie Murphy folde sig ud i denne film, så må man ikke lade denne passere… Der er med “Frækkere end politiet tillader” tale om en virkelig underholdende filmoplevelse, hvor action og komedie smelter sammen til en helhed, som gør netop denne film til én af de mest ikoniske film fra 1980’erne… Det hele er iscenesat af Martin Brest, som er en ganske hæderlig instruktør, der dog ikke gør særlig meget brug af specielle visuelle virkemidler, men får skruet historien sammen på en frisk og fornuftig måde, så man som publikum føler sig godt underholdt… Helt særligt for filmen er den iørefaldende og rytmiske lydside, som Harold Faltermeyer har stået for, hvor titel-nummeret er blevet et varemærke for både denne film og de indtil videre to efterfølgere i serien… Jeg så filmen første gang i mine unge år som teenager og fandt den ret god – Og ved et gensyn her i 2019 er den stadig det hele værd…

“Frækkere end politiet tillader” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Frækkere end politiet tillader” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar