“Falling Down”

“Falling Down” er en samfundskritisk film, som forsøger at skildre livet i USA set med en helt almindelig borgers øjne… Der er ikke decideret tale om den samme samfundskritiske vinkel, som man ser i film som fx “Moderne tider” fra 1936 eller “Brazil” fra 1985, hvor det i disse i langt højere grad er arbejderklassens mange udfordringer, som bliver skildret, hvor de forskellige funktioner, der tidligere blev varetaget af rigtige personer, nu er blevet overtaget af maskiner… “Falling Down” fortæller historien om en kontorist, der er blevet fyret fra sit job, og som oplever de mange mærkelige og forskruede måder, som det bureaukratiske samfund er bygget op på, samt en hel del regler, som kun er blevet skabt for at folk kan blive forvirrede eller få givet muligheden at indordne sig under nogle forudbestemte normer, hvor både fleksibiliteten og det impulsive slet ikke mere er at finde… Allerede fra allerførste scene, (som i øvrigt er genialt godt skruet sammen og giver et fantastisk indblik i det klaustrofobiske kaos, som filmens hovedperson befinder sig i), får man fornemmelsen af, at der med denne film bliver tale om en yderst interessant visuel oplevelse…

Michael Douglas spiller en tidligere advokat, som er blevet fyret fra sit job og samtidig også skilt fra sin kone… Han har måttet flytte ind hos sin mor, og er afskåret fra at have samkvem med sin datter, hvilket får hans verden til at krakelere… Han beslutter sig for at opsøge sin tidligere hustru, men lander i en bilkø på den værst tænkelige dag af alle, da en varmebølge netop er skyllet ind over Los Angeles… Dette får hans neuroner til at lave en decideret kortslutning, som fører til en yderligere nedsmeltning, hvorved den sidste rest af fornuft og besindighed forsvinder som dug for solen… Han efterlader sin bil og begiver sig afsted til fods, og i kølvandet efterlader han sig et spor af voldelige episoder, som principielt kunne være undgået, såfremt samfundets system af regler og love ikke havde været så firkantede…

Michael Douglas leverer altid en rigtig god og troværdig skuespilspræstation, og i “Falling Down” gør han ingen undtagelse og leverer en yderst overbevisende præstation som en mand på randen af sammenbrud… Karakteren er i og for sig en smule karikeret, men er samtidig af et sådant format, at den gennem filmen bliver rigtig interessant at følge… Man fornemmer tydeligt desperationen vokse frem hos den stakkels advokat og denne bliver sidenhen til en frustration, hvor ansvaret for egne handlinger er forsvundet og hvor rationel tænkning er ikke-eksisterende, hvilket er træk som også ses hos personer med psykopatiske tendenser… Som modpol til Michael Douglas’ karakter kan man opleve en lige så velspillende Robert Duvall i rollen som snarligt pensioneret politimand, der som sin sidste opgave har fået tildelt jobbet at eftersætte den løbske advokat…

Joel Schumacher har stået for iscenesættelsen, og selvom han ikke ligefrem som sådan har et særpræget prædikat at sætte på sine film, som gør dem umiskendelige, så formår han på en meget stilfærdig måde at bygge de forskellige scener rigtig godt op, hvilket gør dem helt særligt interessante at overvære med en detaljerigdom og symbolik, som er helt særlig for hans film… James Newton Howard har stået for musikken, og den er komponeret med et dramatisk islæt, hvilket understøtter de mange spændende scener og underbygger den intense stemning, som man kommer til at overvære i filmen… “Falling Down” er en film, som man bør se – Også selvom det ikke er en fuldstændig mesterlig film, som fejer benene væk under én…

“Falling Down” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Falling Down” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar