“Batman vender tilbage”

Der var en hel del blandede meninger om efterfølgeren til Tim Burton’s “Batman” fra 1989, da den udkom tilbage i 1992… Nogle sablede den ned, mens andre roste den til skyerne… Jeg gør hverken det ene eller det andet, men den fortjener bestemt en hel del positiv omtale, for der er vitterligt tale om en spændende og fængslende film, hvor jeg sågar vil tillade mig at påstå, at den topper og sågar overgår den første film på en hel del områder… Først og fremmest er der med selve manuskriptet blevet arbejdet temmelig ihærdigt på igen at få lavet et materiale, hvor der er flere psykologiske lag placeret, hvilket er lykkes til fulde… Der er samtidig smidt en hel del dramatiske og actionfyldte scener ind i filmen, som sammen med de interessante og spændende figurer får “Batman vender tilbage” til i sin helhed at fremstå som en fornøjelig og seværdig filmoplevelse… Som i den første film er det egentlig ikke Batman, som er den fremtrædende skikkelse, men derimod er der meget mere fokus på at gøre både Catwoman og Pingvinen til de fremtrædende karakterer…

Batman har haft det forholdsvist roligt, siden han fik gjort det af med sin ærkefjende Jokeren… Dog vender dette, da Pingvinen dukker op… At være blevet født som et misfoster og at være opvokset i Gotham City’s kloaksystemer har gjort ham til et afstumpet og bittert menneske, som pønser på at få vist indbyggerne i byen, at han rent faktisk har evnerne indenfor at kunne styre og regere over byen… Han har derfor i al hemmelighed lagt en plan, hvor han vil overtage magten, og bruger derved også ufine metoder, som skal overbevise befolkningen om, at han vil dem det bedste… Da en ny fjende dukker op i skikkelse af Catwoman vender det op og ned på hans forestillingsevne, og hans forskruede planer bliver endnu mere fordrejede – Og det er så her, at Batman må træde til for at forhindre de katastrofale følger af denne tilraning af magten…

Lige fra de første toner buldrer ud af højttalerne, ved man, at der her bliver tale om en fantastisk film med eventyrlige undertoner… Danny Elfman’s musik er på alle måder iørefaldende med et melodisk islæt, og bærer filmen sikkert over målstregen, hvor der hele vejen gennem dens 126 minutters lange spilletid akkompagneres med en lydside, som fuldstændig fortryller én… Og dette er kun en del af den ros, som filmen fortjener – For hvis man kigger på selve produktionsdesignet og kostumerne, så er de gennemarbejdede til perfektion og får filmen som helhed til at tage sig virkelig godt ud med en række kvaliteter, som en filmelsker ikke kan andet end billige… Dertil kommer make-up-effekterne, hvor især sminkningen og forvandlingen af Danny DeVito til Pingvinen er gennemført og virkelig overbevisende kreeret…

Og netop Danny DeVito leverer en formidabel præstation i rollen som den enerverende lille mandsling med store planer, og han overskygges kun af Michelle Pfeiffer, der formår at give en fuldt ud overbevisende og troværdig præstation i rollen som Catwoman… Mindre fremtrædende er endnu en gang Michael Keaton i rollen som Batman, selvom han i “Batman vender tilbage” har en del mere skærmtid, end tilfældet var i “Batman”… Man fornemmer dog ved hans første optræden i filmen, at han denne gang er blevet fortrolig med rollen, og som publikum er tilvænningen i forhold til at opleve netop Michael Keaton i rollen som den kappeklædte hævner også overstået… Værd at nævne er også Christopher Walken’s præstation som Max Shreck, (hvilket kuriøst nok også er det samme navn, som skuespilleren i én af de første vampyrfilm i filmhistorien “Nosferatu” har)… Walken er altid et sikkert kort, når man oplever ham på film – Og i rollen som Max Shreck gør han ingen undtagelse, selvom hans karakter er en smule karikeret og minder en hel del om hans optræden i James Bond-filmen “Agent 007 i skudlinjen” fra 1985, hvor han tilfældigvis også bærer navnet Max)…

Tim Burton sidder endnu en gang i instruktørstolen, og han fører os stilsikkert ind i dette fantastiske superhelte-univers, hvor mærkelige skabninger og ondsindede fjender dominerer billedet… Burton har en helt igennem uovertruffen evne til at skabe et eventyrligt univers – og det er helt tydeligt, at han ikke går på kompromis med kvaliteten af hans arbejde… Han arbejder ud fra en tese, hvor det handler om at aflevere et perfekt resultat, og i selve det tekniske arbejde med “Batman vender tilbage” er der intet at sætte en finger på… Hele vejen gennem filmen er man opslugt og optaget af filmen, der som sagt byder på masser af action, spænding og drama, samt en hel del scener, der er centreret omkring karakter-udviklingen af filmens figurer… Filmen blev nomineret til at modtage to Oscar-statuetter ved den årlige uddeling af den eftertragtede pris, hvilket var i kategorierne bedste produktionsdesign og bedste make-up-effekter – Men den vandt ikke i hverken den ene eller den anden kategori…

“Batman vender tilbage” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Batman vender tilbage” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar