“Batman”

Da filmen “Batman” udkom tilbage i 1989 var det en kæmpestor begivenhed… Man kunne måneder i forvejen købe merchandise i form af t-shirts, plakater, badges, og legetøj – Og så kunne man soundtracket til filmen, som den populære og kontroversielle kunstner Prince havde stået for… Hans sange fra dette album kører i baggrunden i flere af filmens scener, og kombineret med det øvrige klassiske musik, som er skabt og skrevet af Danny Elfman, bliver lydsiden i “Batman” en helt særlig oplevelse, som decideret må betegnes som kræs for øregangene… “Batman” blev en dyster og mørk fortælling om den kappeklædte hævner og dennes kamp mod ærkefjenden, som kendes under navnet Jokeren – Og hvis man kigger nøgternt på selve historien, så er der tale om en film med rigtig mange psykologiske lag…

Da den unge Bruce Wayne bliver vidne til at hans forældre brutalt bliver skudt ned på åben gade, går hans verden fuldstændig i stå… Han står alene uden nogen forældre til at sørge for hans videre opvækst – Og som tiden går beslutter han sig for at bekæmpe alskens kriminalitet i Gotham City… Folk i byen er dog meget i tvivl om, om den mørke, kappeklædte skikkelse er ven eller fjende, og hans egne fjendtligsindede og skurkagtige modstandere ser helst, at han slet ikke får en særlig positiv omtale… Reporteren Vicky Vale er dog blevet temmelig nysgerrig på, hvem denne hævner egentlig er, og hun begynder at grave efter brugbare og nyttige oplysninger, der kan føre til nogle afgørende afsløringer omkring denne mystiske person, som i alles sind har fået navnet Batman – Og samtidig er Jokeren opsat på at hævne sig på selvsamme…

“Batman” er ikke ligefrem Batman’s film… Derimod er det nærmest Jokeren, der her spilles fortrinligt og uovertruffent overbevisende af den fantastiske Jack Nicholson, som må siges at have hovedrollen i filmen… Batman spilles af Michael Keaton, der på dette tidspunkt ikke var videre kendt fra andre film, ud over året forinden at have medvirket i Tim Burton’s egen “Beetlejuice”… Keaton leverer en troværdig præstation som Batman, men i selve filmen er han også en tilbagetrukket og ret så anonym skikkelse, der langt fra har den pondus og gennemslagskraft, som man egentlig bør kunne forvente af denne klassiske superhelt… Han kommer virkelig til kort overfor Jack Nicholson’s bombastiske og voluminøse kraftpræstation, som også er gået over i filmhistorien, som én af hans mest memorable skuespilspræstationer… Kim Basinger spiller reporteren Vicky Vale, der er den klassiske lidt sky, svage og tilbageholdende kvinde, som naturligvis kommer til at være omdrejningspunktet for den kamp, der udspilles mellem de to kombetanter…

Tim Burton leverer med “Batman” et ganske fornuftigt bud på en historie om den maskerede og kappeklædte hævner, som forsøger at beskytte de uskyldige indbyggere i Gotham City, hvor han med sit dobbeltliv som henholdsvis Batman og mange-millionæren Bruce Wayne er omgivet af en helt særlig form for dragende mystik… Der er masser af teknisk flot arbejde lagt i filmen, hvor især kostumer og produktionsdesignet skal fremhæves, men hvor selve arbejdet med at få de talrige gadgets til at fungere overbevisende og at få stuntarbejdet i de mange dramatiske og actionfyldte sekvenser til at til at tage sig godt ud, også er nødt til at blive nævnt som en uundværlig ingrediens i forhold til at få filmens samlede kvalitative sider op på et generelt ret så højt niveau…

Hvis man har en forkærlighed for superhelte-film – Og især hvis man er fan af Batman – Så bør man under ingen omstændigheder gå glip af denne version… Det er en historisk milepæl i filmhistorien, hvor standarden for de mange efterfølgende superhelte-film blev sat… Kvaliteten blev med “Batman” højnet i en væsentlig grad, og filmen affødte heldigvis også en række direkte efterfølgere, hvor der blev startet med “Batman vender tilbage” i 1992, “Batman Forever” i 1995 og “Batman og Robin” i 1997… Michael Keaton gentog dog kun sin optræden i hovedrollen i den første af disse tre efterfølgere, mens Val Kilmer og George Clooney fik lov til at iklæde sig den sorte dragt i de to sidste film… “Batman” er en klassiker, og vandt også en velfortjent Oscar for bedste produktionsdesign – Og man kan kun gøre sig selv den tjeneste at opsnuse filmen og opleve hvorfor… Hermed er min anbefaling om at få set “Batman” givet videre…

“Batman” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Batman” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar