“Raees”

“Raees” er det femte bekendtskab, jeg gør med indisk film – Og alt i alt lander den på et middelmådigt niveau… Mest af alt minder filmen om en letvægtsudgave af den amerikanske storfilm “Scarface” fra 1983 med Al Pacino i hovedrollen, hvor en ægte filmkender uden tvivl vil kunne drage en del paralleller til selve handlingen… “Raees” er absolut ingen dårlig film, og jeg er (som altid, når jeg ser en indisk film) lettere imponeret over den friskhed, som der er lagt ind i filmen, hvilket især giver sig til udtryk i det tekniske arbejde omkring filmen, hvor kameraarbejdet og de mange special-effekter virkelig virker gennemtænkt og gennemarbejdet… Der er brugt panoreringer og en klipning i filmen, som er med til at gøre hele filmoplevelsen meget levende – Og hvor mange film produceret i Hollywood kommer til at virke meget mere traditionelle på det tekniske område… Desuden byder “Raees” på en ganske spændende handling, som både er actionfyldt og dramatisk, og indeholder en helt særlig form for dybde, som gør den ekstra interessant…

Raees vokser op i en tid, hvor det er forbudt at fremstille og sælge spiritus, men hvor han i de kredse, han færdes, alligevel får øje for, hvordan der svindles og snydes med fremstillingen, og hvor myndighederne i de fleste tilfælde står ret så magtesløse i forhold til at få sat en stopper for den illegale produktion… Som voksen starter han sin egen forretning, og den viser sig hurtigt som værende ret så indbringende, og med al den viden han som barn har fået suget til sig, gør ham i stand til at blive den førende producent på markedet… Myndighederne er dog konstant på sporet af ham og hans lyssky foretagender, og han må derfor også træde varsomt i kampen om at forblive på den pidestal, som han har fået placeret sig på…

De fleste indiske film er kendetegnet ved, at spilletiden er meget lang, og at der undervejs i handlingsforløbet brydes ud i sang og dans – Og som sådan gør “Raees” ingen undtagelse… Både spilletiden og de indlagte sange er dog passende til filmen, og er blot med til at gøre den ekstra fornøjelig og underholdende at overvære… Man når at komme rigtig godt ind under huden på hovedpersonen, og man kommer for så vidt og også til at fatte en vis form for sympati med ham, selvom han jo egentlig handler på den forkerte side af loven… Der er en del ret så voldsomme action-sekvenser undervejs i filmen, som er virkelig godt iscenesatte, og som får én til lige at skærpe opmærksomheden omkring filmen en ekstra tand…

Raees spilles af Shah Rukh Khan, som er én af Indiens mest populære skuespillere – Og når man først har kastet sig over “Raees”, så forstår man helt sikkert også hvorfor… Shah Rukh Khan bærer filmen sikkert hjem, hvor han med en nuanceret skuespilspræstation viser sin alsidighed på skærmen, og hvor man helt tydeligt fornemmer hans potentiale – (og så er hans lighed med Al Pacino en smule slående)… De øvrige medvirkende i filmen leverer også ganske overbevisende præstationer – Dog på et lidt mere anonymt niveau, hvor Mahira Khan i rollen som Raees’ hustru gør sig mest bemærket…

Jeg startede min udforskning af indiske film med “Rangoon” og “Lagaan”, som viste sig at være fuldstændig fantastiske film, hvor jeg virkelig blev slået bagover af deres suveræne sammensætning… Det var for mig to film, hvor historiefortælling løftede sig op på et helt andet niveau, end hvad jeg hidtil havde overværet – Og jeg blev nysgerrig på mere… Det blev så til “3 Idiots”, som ikke faldt helt så meget i min smag, og derefter til “Makkhi”, som er en ganske fortræffelig film… Mit femte bekendtskab med indisk film blev så “Raaes”, der placerer sig på et middelmådigt niveau… Der er gode kvaliteter i filmen, (som man også kan læse i min anmeldelse) – Men filmen slog alligevel ikke helt igennem hos mig… Dog er jeg helt sikker på, at der findes filmelskere derude, som vil kunne lide filmen langt bedre end jeg kunne… Jeg er i hvert fald under ingen omstændigheder færdig med at udforske de indiske film, og håber da også på at få en del gode filmoplevelser med på vejen… “Raees” var ikke helt så god som forventet, men heller ikke værst – Så jeg tænker, at det er bedst, at man giver den en chance, hvis ens interesse med denne anmeldelse er blevet vakt…

“Raees” får 4 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Raees” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar